15.5 C
Vaslui
24-mart.-2023

Ei sunt cei mai cãutati infractori din judetul Vaslui!

- Advertisement -

WANTED… Viol, înselãciune, tâlhãrie, tentativã de omor calificat sunt doar câteva din infractiunile pentru care zeci de vasluieni sunt dati în urmãrire nationalã si internationalã de politisti. Acestia s-au sustras pedepsei cu închisoarea si cel mai probabil au fugit peste hotare. Unii sunt cãutati de mai bine de 20 de ani, însã fãrã niciun rezultat. Cele mai aspre pedepse, 15 ani de închisoare, le au de ispãsit Marian Liusnea în vârstã de 43 de ani si Sorin Catanã, de 48 de ani, ambii din Bârlad, pentru înselãciune. Astãzi ne-am oprit doar la câteva cazuri mai importante.

Ani grei de închisoare

Zeci de vasluieni sunt pe lista neagrã a oamenilor legii pentru cã s-au sustras de la pedeapsa cu închisoarea pentru sãvârsirea unor infractiuni. Unul dintre cei mai cãutati este Andrei Pruteanu, în vârstã de 27 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad. Acesta posedã mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Vaslui, fiind condamnat la 5 ani de închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de tentativã de omor calificat. În luna decembrie 2011, într-o salã de jocuri mecanice din municipiul Bârlad, Andrei Pruteanu i-a aplicat mai multe lovituri de cutit lui Mihai Cruceanu, de 37 ani (în prezent), cauzându-i leziuni traumatice severe ce i-au pus în primejdie viata. Dupã scandal, ambii au fost transportati la spital. Cel de 37 de ani era înjunghiat în abdomen, în soc hemoragic, iar Pruteanu avea multiple plãgi tãiate în zona gâtului si a abdomenului. Cercetãrile au fost efectuate de politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. S-a stablit cã pe fondul consumului de alcool, între cei doi a avut loc un conflict, în urma unei discutii în contradictoriu, generatã de faptul cã unul dintre ei ar fi fãcut o afirmatie denigratoare la adresa celuilalt. Unul avea asupra sa un cutit, iar celãlalt un ciob provenit de la o sticlã spartã. Instanta l-a gãsit vinovat pe Andrei Pruteanu si l-a condamnat la 5 ani de închisoare. Dintre persoanele care au de ispãsit ani grei de închisoare, 15 ani, se numãrã Marian Liusnea în vârstã de 43 de ani si Sorin Catanã, de 48 de ani, ambii din Bârlad. Primul, în calitate de administrator la o societate din Bârlad, la data de 28 octombrie1998, a înselat o societate comercialã din Iasi, prin folosirea a 7 file CEC fãrã acoperire, prejudiciul fiind de 3.893.000.000 lei (valoarea de atunci). Pe numele celui de-al doilea, Tribunalul Iasi a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru sãvârsirea infractiunii de înselãciune (în anul 1997, în calitate de administrator la o societate comercialã din municipiul Bârlad a ridicat de la o societate comercialã din municipiul Iasi bunuri, angajându-se sã efectueze plata prin filã C.E.C, care însã a fost refuzatã la platã din lipsã de disponibil în cont). Prejudiciul cauzat la comiterea faptei a fost de 243.398.600 lei.

Lista e destul de lungã

Un alt personaj cãutat este Petricã Poianã, în vârstã de 38 de ani, domiciliat în comuna Gherghesti. Pe numele acestuia, Tribunalul Bihor a emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la 10 ani închisoare pentru comiterea infractiunii de înselãciune (în calitate de administrator la o societate comercialã a împuternicit o persoanã sã administreze firma si sã efectueze operatiuni bancare, fãrã a-i acorda specimen de semnãturã. Respectiva persoanã a achizitionat din judetul Bihor 300 tone combustibil si a emis filã C.E.C. care a fost refuzatã la platã pentru lipsã disponibil în cont). Tot pentru înselãciune este cãutat si Petru Iulian Hustiu, în vârstã de 41 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad. Tribunalul Prahova a emis pe numele acestuia mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la 5 ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de înselãciune (în calitate de administrator la o societate comercialã din municipiul Bârlad a înselat mai multe societãti din tarã, prin emiterea de file CEC fãrã acoperire). Alte douã femei sunt pe lista neagrã pentru înselãciune: Mirela Gabi Beyrand, în vârstã de 45 de ani si Marina Mioara Petrea, în vârstã de 50 de ani, ambele domiciliate în municipiul Bârlad. Prima posedã mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecãtoria Galati, fiind condamnatã la 6 ani si 6 luni închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de înselãciune (în fapt, în calitate de asociat la 2 societãti comerciale, în perioada aprilie-iulie 2000 a înselat mai multe societãti comerciale din tarã; a emis file C.E.C., bilete la ordin pentru plata cãtre societãti comerciale din tarã, desi se afla în interdictie bancarã pentru lipsã disponibil în cont). Pe numele Marinei Mioara Petrea, Judecãtoria Bârlad a emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnatã la 5 ani si 9 luni închisoare pentru comiterea infractiunii de înselãciune (în perioada 1999-2001, în calitate de administrator la o societate comercialã din municipiul Bârlad a achizitionat bunuri de la 5 societãti comerciale din tarã si a emis bilete la ordin fãrã a avea disponibil în contul bancar). Pentru alte infractiuni sunt cãutati: Vijai Tãnase, în vârstã de 34 de ani, din Murgeni, condamnat la 5 ani de închisoare pentru furt din locuinte; Dorel Doroftei, în vârstã de 35 de ani, din localitatea Vãleni, condamnat pentru tâlhãrie la 5 ani de închisoare. Prejudiciul a fost de 5.900.000 si bunuri; Valeriu Andone, în vârstã de 51 de ani, din Fãlciu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de viol. “Aceste persoane sunt date în urmãrire internationalã, iar pentru localizarea si arestare acestora, politistii de investigatii criminale colaboreazã cu autoritãtile altor state prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneascã Internationalã – Biroul National Interpol si Biroul Sirene”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.