spot_img
17 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Ei sunt primii sapte elevi calificati la Olimpiada Nationalã de Fizicã. Locurile s-au împãrtit între LMK si „Cuza Vodã”

- Advertisement -
CALIFICATI… Primele sapte locuri la etapa judeteanã a Olimpiadei de Fizicã au fost ocupate de elevii de la douã licee din judet: Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si Colegiul National „Cuza Vodã” Husi.

REZULTATE… Vasluiul si Husul si-au împãrtit primele sapte locuri la etapa judeteanã a Olimpiadei de Fizicã. Patru dintre ei învatã la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si sunt pregãtiti de profesorii Cãtãlin Ignat si Dyana Cruceanu, iar ceilalti trei elevi învatã la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi si sunt pregãtiti de prof. Cristinel Popa. Este vorba despre Ianis Roca (clasa a VI-a), David Polei (clasa a VII-a), Mihnea Sandu (clasa a VIII-a), Matei Ursan (clasa a IX-a), Eric Cretu (clasa a X-a), Iustina Novac (clasa a XI-a) si Petrut – Rares Gheorghies (clasa a XII-a). Toti sunt elevi buni, care au mai participat la olimpiade si concursuri scolare, inclusiv la nivel national, au câstigat premii si, mai mult ca sigur, vor face o figurã frumoasã si anul acesta. Spre exemplu, David, Iustina si Petrut – Rares au obtinut anul trecut medalii de bronz la Olimpiada Nationalã de Fizicã. De asemenea, David, Mihnea si Matei urmeazã sã participe, la sfârsitul acestei sãptãmâni, si la etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã. Foarte important de precizat este cã lista elevilor calificati la Olimpiada Nationalã de Fizicã nu este, însã, cea finalã, zilele acestea urmând sã se mai distribuie 43 de locuri, iar Vasluiul are sanse sã mai califice câtiva elevi.

Etapa judeteanã a Olimpiadei de Fizicã a avut loc duminicã, 5 martie, la Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi. Elevii au sustinut o probã scrisã, structuratã pe trei subiecte, fiecare fiind notat cu câte 10 puncte. Potrivit regulamentului, în prima etapã se calificã sapte elevi, adicã primul candidat din ierarhia stabilitã la fiecare clasã, la nivelul fiecãrui judet, cu conditia ca elevul sã aibã punctajul minim – 18 puncte. Apoi, în plus fatã de acestia, se mai distribuie încã 43 de locuri primilor elevi din ierarhia centralizatã nationalã. Potrivit prof. Cristinel Popa de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, judetul Vaslui are sanse sã mai primeascã câteva locuri la redistribuire: „Si eu astept aceastã redistribuire, mãcar încã un elev sã se califice la etapa nationalã, ca sã egalãm raportul cu LMK. Dar eu sper sã fie mai multi, pentru cã sunt sanse. De la Colegiul „Cuza Vodã” mai sunt încã trei elevi care asteaptã redistribuirea, cu sanse de a intra în lot. De la Liceul „Gh. R. Codreanu”, de asemenea, sunt elevi care asteaptã redistribuirea. Sunt copii buni, care muncesc si care meritã sã facã parte din lotul judetean”, a declarat prof. Cristinel Popa. De asemenea, potrivit acestuia, în ultima perioadã subiectele de la Olimpiada de Fizicã sunt „matematizate”: „Eu am corectat lucrãrile elevilor de la clasa a XI-a, nu am avut timp sã studiez subiectele de la celelalte clase, dar din ce am vãzut la prima vedere si am discutat cu elevii, subiectele au avut nivel de olimpiadã, poate putin mai „matematizate”, dar asta se întâmplã de multi ani, nu e ceva nou. Totul a decurs normal, fãrã probleme, rezultatele sunt bune, sunt suficienti elevi cu 18 puncte (punctajul minim). Cred cã au fost putin mai bune rezultatele decât anul trecut, dar asta si datoritã faptului cã am iesit din pandemie si începem sã intrãm în normalitate. A contat, desigur, si cã Centrul de Excelentã a mai atras profesori, copiii se pregãtesc mai des”.

David Polei: „sunt putin mai apropiat de Fizicã, pentru cã mi se pare cã îmi dezvoltã mai mult gândirea logicã”

Unul dintre elevii care au obtinut punctaje foarte bune la etapa judeteanã este David Polei de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Acesta este pasionat de Fizicã, anul trecut obtinând o medalie de bronz la etapa nationalã. „Mã bucur cã am reusit sã mã calific din nou, am luat 26,5 puncte din 30 puncte. Subiectele nu mi s-au pãrut extrem de grele, doar cã era nevoie sã fii foarte atent. Te treceau prin toatã materia si, dacã nu erai un moment atent, puteai sã gresesti. Urmeazã sã particip la etapa judeteanã a olimpiadei de matematicã, care va avea loc sâmbãtã, iar apoi, în urmãtoarea sãptãmânã, la Concursul „Evrika”. Nu as putea sã zic ce îmi place mai mult, Matematica sau Fizica, ambele materii sunt frumoase. Dacã stau bine si mã gândesc, poate cã sunt putin mai apropiat de Fizicã, pentru cã mi se pare cã îmi dezvoltã mai mult gândirea logicã si sunt mai bun la asta”, a explicat elevul.

Mihnea Sandu: „am emotii, dar încerc sã le transform în motivatii”

La clasa a VIII-a, s-a calificat la etapa nationalã a Olimpiadei de Fizicã Mihnea Sandu, un alt elev obisnuit cu competitiile scolare. Acesta urmeazã sã participe, de asemenea, la etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã, astfel cã emotiile nu s-au încheiat. „Da, am emotii, dar încerc sã le transform în motivatii. Îmi place Fizica, dar îmi place si matematica. Când eram mai mic, mi se pãreau asemãnãtoare, dar pe parcurs mi-am dat seama cã se dezvoltã în douã moduri diferite si au frumusetile lor… La etapa judeteanã de la Fizicã mi-au plãcut subiectele. Eu am mai lucrat pe variantele din anii trecuti si am observat cã existã o tendintã a acestor subiecte: încearcã sã-ti dezvolte si partea practicã, iar lucrul acesta cred cã e foarte util pentru noi. Te provoacã si, într-un fel sau altul, încearcã sã te punã în pielea cercetãtorilor, care fac anumite experimente. Spre exemplu, subiectul II de la olimpiadã te punea sã te transpui într-un savant. Enuntul era de tipul unei povesti, trebuia sã preiei din el datele principale si sã le folosesti în calcule, dar în acelasi timp trebuia sã observi anumite elemente pe baza desenului. Aveai nevoie de atentie, dar si de creativitate. Stiu cã oamenii în general nu se gândesc la creativitate atunci când aud de Fizicã, dar, da, conteazã foarte mult sã fii creativ, sã îti imaginezi anumite lucruri”, a explicat Mihnea Sandu.

Matei Ursan: „Cel mai mult mi-a plãcut subiectul III, la care am avut de rezolvat o problemã”

La clasa a IX-a s-a calificat Matei Ursan, un alt elev olimpic. Acesta a obtinut, anul trecut, douã mentiuni: una la Olimpiada Nationalã de Chimie, iar cealaltã, la Olimpiada Nationalã de Lingvisticã. În 2023 este hotãrât sã obtinã un rezultat foarte bun la Olimpiada de Fizicã. „Subiectele de la etapa judeteanã mi s-au pãrut destul de urâtele. La primele douã subiecte trebuia sã dai multe explicatii. Ca sã primesti punctaj maxim, trebuie sã dai toate detaliile, nu este tocmai pe gustul meu, dar mã bucur cã am reusit sã le rezolv. Cel mai mult mi-a plãcut subiectul III, la care am avut de rezolvat o problemã. Din punctul meu de vedere, problemele sunt frumoase când includ matematica, pentru cã, în general, la Fizicã trebuie sã-ti imaginezi. Spre exemplu, subiectul II fãcea referire la o masinã care se învârtea, fãcea o curbã pe un plan înclinat. Trebuia sã îti imaginezi cum pui fortele, cum vin, ce se întâmplã…”, a povestit Matei. Acesta este, totodatã, alãturi de colegul sãu David Polei, pasionat de sah. „Îmi place sahul, sunt membru al Clubului GAMBIT Husi, dar în ultima perioadã am lãsat-o mai moale. Mi-am propus sã mã concentrez pe Fizicã si pe Matematicã. Urmeazã sã particip sâmbãtã si la olimpiada judeteanã de matematicã, sper sã obtin si acolo un rezultat bun”, a mai spus Matei.

Iustina Novac: „dedic timp aproape în fiecare zi din sãptãmânã Fizicii, de la doar o jumãtate de orã la câteva ore”

Iustina Novac a obtinut cel mai mare punctaj la clasa a XI-a, astfel cã primul loc i-a revenit ei. Aceasta a declarat cã dedicã în fiecare zi timp Fizicii si cã nu mai are emotii atât de mari, pentru cã nu mai este la prima participare. Iustina a participat an de an la olimpiadele de fizicã si matematicã, dar si la Olimpiada de Stiinte Pentru Juniori si Olimpiada de Astronomie si Astrofizicã. „Anul acesta subiectele au fost de o dificultate putin mai ridicatã, lucru care era de asteptat, deoarece si materia este mai vastã si mai complexã. În general, consider cã elevii din clasele a XI-a si a XII-a care încã participã la olimpiade sunt pasionati de aceastã materie sau vor sã meargã mai departe la facultate pe ceva în domeniu, întrucât nivelul creste si trebuie sustinut prin lucru consistent. Eu dedic timp aproape în fiecare zi din sãptãmânã Fizicii, de la doar o jumãtate de orã la câteva ore, cât îmi permite programul, pe lângã scoalã si alte activitãti în care sunt implicatã. Încerc totusi sã mentin un echilibru. Am ales anul acesta sã mã concentrez doar pe Fizicã, pentru cã mã va ajuta si la examenul de admitere. Dupã liceu vreau sã urmez o facultate în domeniu, probabil de inginerie aerospatialã. Astept etapa nationalã pentru a-mi valorifica munca, pentru experientã, dar si pentru a-i cunoaste pe noii elevi care s-au calificat. Pentru mine emotiile nu mai sunt asa de mari, dar îmi place sã vãd entuziasmul copiilor care îsi descoperã pasiunea pentru fizicã si care trec pentru primele dãti printr-o astfel de etapã”, a spus Iustina Novac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Felicitari. Copii foarte buni, materii grele care solicita inteligenta, logica, imaginatie! Unde pui ca mai joaca si sah, de altfel ceva normal pentru asemenea tineri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.