spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Ei sunt urmasii lui Newton

- Advertisement -

FANTASTICII Alin Sava, Miruna Stefania Lupascu, Andrei Bordeianu, David Chiritã, Bogdan Palanici, Mãdãlina Tudorache, Mircea Sofrone si Marius Angel Butnaru sunt opt dintre elevii care au reusit sã se califice la etapa nationalã a Olimpiadei de Fizicã. Scolarii, care sunt olimpici la mai multe discipline, sunt încrezãtori în fortele proprii, recunosc faptul cã muncesc mult pentru a atinge aceastã performantã si au un respect deosebit pentru profesorii îndrumãtori fãrã de care, spun ei, nu ar fi reusit sã “învingã”.

Despre elevii care au fãcut fatã cu brio uneia dintre cele mai grele olimpiade, cea de fizicã, dascãlii au doar cuvinte de laudã, mai ales cã au muncit cot la cot cu acesti urmasi ai lui Newton. “Am învoit toti elevii care s-au calificat la etapa judeteanã a Olimpiadei de Fizicã pentru o sãptãmânã. În aceastã perioadã copiii au stat de la ora 8.00 la ora 14.00, zilnic, în laboratorul de fizicã si s-au pregãtit. Sperãm sã facã o figurã bunã deoarece sunt copii exceptionali. Noi vom lucra cu ei intensiv mai ales cu douã sãptãmâni înainte, pentru cã la nationalã va fi si o probã de laborator.”, a declarat Cãtãlin Ignat, director Liceului “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, unitate de învãtãmânt care va fi reprezentatã la nationalã de patru elevi. „Olimpiada de Fizicã este una din cele mai prestigioase competitii scolare. Performanta obtinutã în acest an este una deosebitã, fiind pentru prima datã în istoria Scolii Gimnaziale <<Mihai David>> când doi elevi se calificã la faza nationalã a aceleasi discipline. Mã bucur cã elevii mei au reusit aceastã performantã. Orele de pregãtire, seriozitatea si talentul acestora au contribuit la obtinerea rezultatelor exceptionale. Felicit totodatã pe colegii de Fizicã din judet pentru rezultatele obtinute, fiind mândru cã fac parte dintr-un colectiv serios si devotat scolii.”, a declarat Vlãdut Frãtiman, profesor de fizicã la Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti. Readucem în prim plan lista elevilor care vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã si pe profesorii îndrumãtori:

-la clasa a VI-a, Alin Sava de la Scoala Gimnazialã “Al. Nechita” Vaslui, profesor îndrumãtor Cruceanu Dyana;

– la clasa a VII-a, Miruna Stefania Lupascu de la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui, profesor îndrumãtor Daniela Crizantema Nane si Marius Angel Butnaru de la Scoala Gimnazialã “Mihai David” Negresti, profesor îndrumãtor Vlãdut Frãtiman;

– la clasa a VIII-a, Andrei Bordeianu de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profesor îndrumãtor Dyana Cruceanu si Mircea Sofrone de la Scoala Gimnazialã “Mihai David” Negresti, profesor îndrumãtor Vlãdut Frãtiman;

– la clasa a IX- a, David Chiritã de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profesor îndrumãtor Irimia Jan si Anton Fabian Patros de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, profesor îndrumãtor Popa Cristinel;

– la clasa a X-a, Bogdan Palanici de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profesor îndrumãtor Cãtãlin Ignat si Thomas Palade de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, profesor îndrumãtor Cristinel Popa;

-la clasa a XI-a, Mãdãlina Tudorache de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profesor îndrumãtor Cãtãlin Ignat.

“Colegii m-au felicitat”

Alin Sava este elev în clasa a VI-a la Scoala Gimnazialã “Alexandra Nechita” Vaslui si, cu toate cã la prima vedere pare a fi un copil sfios, este un luptãtor, drept dovadã, din 81 de elevi care au participat la faza judeteanã a Olimpiadei de Fizicã, el a iesit învingãtor. Si nu oricum, Alin a reusit performanta de a obtine punctaj maxim, adicã 28 de puncte din 28. De asemenea, s-a calificat la fazele judetene ale Olimpiadelor de Matematicã si Limba Românã tot cu punctaj maxim. Este pasionat de informaticã si merge la cursurile care se tin la Palatul Copiilor. “Sunt mândru cã reprezint Scoala numãrul 8 si judetul Vaslui! Nu am emotii pentru cã lucrez în fiecare zi acasã câteva ore si, o zi pe sãptãmânã, fac pregãtire la scoalã cu doamna profesoarã. Am participat de-a lungul timpului la multe concursuri si olimpiade iar anul trecut am reusit sã obtin un rezultat foarte bun, m-am calificat la faza nationalã la matematicã. Mã bucur foarte mult cã am colegii alãturi de mine, mã sustin. Dupã ce au aflat despre rezultatul pe care l-am obtinut la fizicã m-au felicitat, mi-au dat like-uri pe Facebook”, a declarat Alin.

“Pasiunea pentru Fizicã este mostenire de familie”

Miruna Stefania Lupascu este elevã în clasa a VII-a la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui. Spune cã pasiunea pentru Fizicã este o mostenire de familie, tatãl ei la rândul lui fiind un împãtimit al acestei discipline în timpul scolii. Cu toate cã s-a calificat la faza judeteanã de matematicã, altã materie care îi trezeste interesul, se va axa pe Fizicã. “Îmi place foarte mult Fizica, vreau sã înteleg tot ce se întâmplã în jurul meu. Am putine emotii dar sper cã vor fi constructive. Lucrez foarte mult singurã acasã, dar si la scoalã cu doamna profesoarã. Participarea la concursurile scolare este folositoare deoarece învãtãm sã ne dozãm emotiile si ne dãm seama care este nivelul nostru de cunostinte. Consider cã cea mai mare rãsplatã pentru munca depusã este un rezultat bun la o olimpiadã sau la un concurs. Pentru reusita mea trebuie sã-i multumesc doamnei profesor Daniela Crizantema Nane pentru cã mi-a îndrumat pasii în descoperirea tainelor si frumusetii acestui obiect.”, a declarat Miruna.

„Fizica este un obiect atractiv”

În anii anteriori, Angel Butnaru, elev la Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti, a obtinut o medalie de argint la Olimpiada Nationalã de Matematicã si o mentiune de onoare la Olimpiada Nationala de Fizicã. Anul acesta a obtinut premiul I la concursul de matematicã “LuminaMath” si premiul I la concursul interjudetean “Profizica”. Tot în acest an, a participat la olimpiadele de matematicã, limba românã, limba englezã, limba francezã si va participa la concursul de geografie “Terra”. „Îmi place Fizica, este un obiect atractiv, de aceea am ales cu plãcere sã particip la Olimpiada de Fizicã. În ceea ce priveste pregãtirea pentru olimpiadã, aloc zilnic aproximativ o orã. Evident cã am emotii pentru cã îmi doresc un rezultat bun, însã dacã nu va fi asa, voi fi multumit pentru faptul cã am reusit sã mã calific la faza nationalã. Consider cã este bine ca fiecare copil sã participe la concursuri, pentru cã din fiecare astfel de experientã este câte ceva de învãtat.”, a declarat Angel.

„Le-as sugera tuturor elevilor sã aloce mai mult timp scolii”

Mircea Sofrone este elev în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti. A mai participat în clasele a VI-a si a VII-a la Concursul de Geografie “Terra”, unde a obtinut în ambii ani câte o mentiune. În clasa a VII-a s-a calificat la faza nationalã a Concursul de Chimie “Raluca Ripan”, unde a obtinut o mentiune specialã. „Am ales sã particip la olimpiada de fizicã încã din primul an de studiu deoarece aceastã disciplinã mi s-a pãrut foarte interesantã. Pe parcursul anilor în care am studiat aceastã materie am descoperit faptul cã îmi place sã lucrez si mi-am propus sã obtin un rezultat. A fost, totodatã, si meritul domnului profesor si al modului sãu de predare; este calm, rãbdãtor si explicã foarte bine. Pregãtirea mea începe, în primul rând, prin mult mai multã muncã si prin acordarea unei cantitãti mai mari de timp exercitiilor practice. Am putine emotii, dar nu foarte mari, nefiind prima participare la o fazã nationalã a unei competitii scolare, dar stiu cã si ceilalti elevi calificati sunt foarte bine pregãtiti si trebuie sã depun multã muncã pentru a obtine un rezultat cât mai bun. Pentru mine, scoala si concursurile scolare au o mare importantã, fiind în an terminal de gimnaziu, pentru intrarea la un liceu cât mai bun. Consider cã odatã cu obtinerea unor note sau rezultate bune, apare sentimentul de mândrie, iar stima de sine creste. Cu cât performanta scolarã a unui elev evolueazã, cu atât acesta se va simti mai multumit de el însusi, fapt care ajutã la o mai bunã dezvoltarea mintalã, fãrã a interveni sentimentul de dezamãgire. În concluzie, le-as sugera tuturor elevilor sã depunã mai multã muncã si sã aloce mai mult timp scolii pentru a-si pregãti un viitor înfloritor.”, a declarat Mircea Sofrone.

“Fizica este pasiunea mea”

Despre Andrei Bordeianu, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, profesorii au doar cuvinte de laudã. El a reusit sã obtinã un punctaj extraordinar sâmbãtã, la Olimpiada de Fizicã, 29 de puncte din 30. Este un veteran al olimpiadelor nationale, în clasa a V-a reprezentând judetul Vaslui la Olimpiada de Matematicã, în clasa a VII-a calificându-se, tot la nationalã, la Fizicã si Biologie. “Fizica m-a pasionat încã de la început deoarece am vrut dintotdeauna sã cunosc lucrurile din jurul meu, cum ar fi fortele. Sper cã voi face o figurã bunã la etapa nationalã si cã voi reusi sã obtin rezultate bune si la olimpiadele de Francezã si Limba românã. Un sfat pentru colegii mei ar fi sã învete!”, a declarat Andrei Bordeianu.

“Vreau sã merg la Facultatea de Medicinã”

David Chiritã este elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profil real, specializarea Stiinte ale Naturii. Cu toate cã este pasionat de Fizicã si Francezã vrea sã îi calce pe urme tatãlui sãu, medic ortoped, si sã urmeze Facultatea de Medicinã. “Probabil voi face facultatea în România, dar voi merge sã profesez în Franta, deoarece acolo este o mare cãutare de medici. Mã pregãtesc intens si la limba francezã, m-am calificat la faza judeteanã a acestei olimpiade. Singurul sfat pe care as putea sã îl dau colegilor mei este sã lucreze cât mai mult, chiar dacã nu vor excela, mãcar sã se descurce pe plan scolar.”, a declarat David.

“Profesorul este foarte important”

Bogdan Palanici este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” si, cu toate cã va reprezenta judetul Vaslui la Olimpiada nationalã de Fizicã pentru al doilea an consecutiv, fãcând parte din categoria elevilor care pãsesc pe urmele lui Newton, foarte modest a spus cã “îmi place fizica si mã pricep cât de cât”. “Am putine emotii pentru cã va fi mai greu la faza nationalã si concurenta va fi mai mare. Este foarte important ca profesorul sã fie bun, fãrã un profesor de calitate oricât de mult ar munci un elev nu are cum sã aibã rezultate atât de bune. De altfel, acesta este si sfatul pe care îl dau colegilor mei, sã munceascã foarte mult”, a declarat Bogdan.

“În România nu se poate trãi din cercetare”

Mãdãlina Tudorache este elevã în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, profil real, specializarea Stiinte ale Naturii. Este pasionatã, printre altele, de chimie si urmeazã sã participe la etapa judeteanã a acestei olimpiade, dar optiunea ei pentru viitor este clarã. “Vreau sã dau la Facultatea de Fizicã si sã continui pe cercetare. As vrea sã fac facultatea în România, dupã care as prefera sã merg în altã tarã deoarece mã îndoiesc cã în România se poate trãi din cercetare.”, a declarat Mãdãlina. Desi spune cã are putine emotii, este convinsã cã va obtine un rezultat bun la Olimpiada de Fizicã, etapa nationalã, deoarece va urma acelasi sfat pe care îl dã tuturor adolescentilor: “Trebuie sã perseverezi, dacã vrei sã faci ceva sã nu te lasi pânã nu reusesti.” (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.