0.9 C
Vaslui
04-dec.-2022

El e noul prefect de Vaslui!

- Advertisement -

Un liberal trece peste Miticã si Cornel…

ÎNLOCUIRE Radu Renga este de astãzi, conform unor surse demne de încredere, noul prefect al judetului Vaslui. Acesta îl va înlocui pe prefectul Levente Csaba Szekely, care si-a pregãtit bagajele pentru Galati, judetul sãu de domiciliu. Ieri, Guvernul Ponta a demis toti prefectii si subprefectii, ceea ce înseamnã cã, pe lângã Szekely, si-a pierdut postul de subprefect si Ciprian Iftimoaei. Despre noul prefect se stie cã este un tip cu personalitate, care îsi doreste sã facã schimbãri în institutie. „Fiecare prefect are personalitatea sa, fapt pentru care doreste sã aibã în preajma lui anumiti colaboratori, persoane de încredere”, a spus Renga în 2007, atunci când a fost numit prefect la Vâlcea. În aceste conditii, rãmâne de vãzut dacã îl va pãstra în functie si pe Nicu Vârlan, „liderul” UDMR din judetul Vaslui, consilierul de tainã al lui Szekely. Legat de Vârlan trebuie sã spunem cã, ieri, în prag de despãrtire de seful sãu direct, a avut mult de muncã. Szekely a cumpãrat un tocãtor de hârtie si i-a dat lui Vârlan dificila sarcinã de a distruge toate documentele compromitãtoare. Ore în sir, Nicu Vârlan a distrus documentele care nu trebuiau sã ajungã pe mâinile noului prefect.

Radu Renga a fost prefect de Vâlcea în perioada decembrie 2007-februarie 2009. A fost instalat în functie de Paul Victor Dobre, actualul ministru delegat al Administratiei. Ieri, la Bucuresti, cu sprijinul senatorului Cristian David, s-a decis schimbarea din functie a actualei echipe din Prefectura Vaslui, postul de prefect fiind dat lui Renga, care va veni în judet tocmai de la Vâlcea. Imediat ce a fost schimbat din postul de prefect, Renga a fost trimis ca inspector guvernamental în judetul Vaslui, la Drumuri Nationale. A stat aproape doi ani la Bârlad, iar în urmã cu câteva luni, printr-o hotãrâre a fostului premier Mihai Rãzvan Ungureanu, a fost retrimis la Vâlcea, tot ca inspector guvernamental. Radu Renga a detinut, pânã astãzi, un birou în cadrul Sectiei Drumuri Nationale Vâlcea, iar atributiile sale tineau doar de activitatea pe linie de transporturi. Fostii prefecti si subprefecti liberali, printre care si Renga, s-au conformat si au plecat în pribegie imediat dupã ce PNL a iesit de la Putere. Din cei 61 de prefecti si subprefecti demisi de Guvernul Boc I, doar opt au mai rãmas pe posturile de inspectori guvernamentali. Radu Renga privea cu ironie situatia în care se afla la Vaslui, declarând cã a avansat în functie: „Trãiesc o experientã plinã de responsabilitãti. Dacã pe timpul când eram prefect, cabinetul meu era judetul, acum în calitatea de inspector guvernamental pot sã spun, fãrã sã exagerez, cã am avansat, cabinetul meu de lucru este acum tara, unde bat cu rãspundere toate drumurile si raportez zilnic starea lor. Încerc sã revin pe meleaguri vâlcene, dar premierul mã vrea la Vaslui, cu toate cã ar face ceva economii cu transferarea noastrã la vatrã”. Ideea înfiintãrii corpului inspectorilor guvernamentali a apãrut în 2007. Victor Paul Dobre, secretarul de stat la Ministerul Administratiei si Internelor de la acea vreme, sustinea cã acest corp va fi o componentã importantã a sistemului unei administratii flexibile si eficiente. „Acesti inspectori guvernamentali nu vor avea rolul de control, ci vor constitui un corp pentru înlocuirea prefectilor care dintr-un motiv sau altul vor renunta la functie. Vor fi oameni capabili sã ocupe apoi functia de prefect si vor rãspunde de proiecte”, anunta Dobre.

Liberalii din Vaslui, în silenzio stampa!

Am încercat, ieri, sã aflãm punctul de vedere al liberalilor si pesedistilor fatã de nominalizarea lui Renga pe postul de prefect. „Nu stiu, nu este nimic stabilit. Sunt încã discutii, sã vedem dacã vom prelua noi postul de prefect, este nevoie de persoane care sã fie inspectori guvernamentali. Vom vedea”, a spus, la prânz, Dumitru Buzatu, presedintele PSD. Pânã spre searã, au fost aruncate pe piatã tot felul de nume, inclusiv din judetul Galati, însã s-a dovedit cã informatiile nu erau corecte. Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, cel care odinioarã rãspundea imediat la telefon, a refuzat orice dialog cu presa, cu un mesaj sec: „Doar SMS”. Corneliu Bichinet s-a jurat cã nu stie cine va fi prefect al judetului, desi este în preajma lui David, însã nu ar fi prima datã când minte. Cel mai ocupat, ieri, a fost Nicu Vârlan, consilierul lui Szekely, care a avut de tocat sute de documente din perioada prefectului ungur, documente care nu ar fi trebuit sã ajungã pe mâini „rãuvoitoare”. Interesant este, statistic vorbind, cã judetul Vaslui ajunge sã fie condus pentru un al doilea mandat consecutiv de un politician din alt judet, dupã mandatul lui Szekely, ungurul trimis de la Galati sã facã afaceri la Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.