1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Elev bârlãdean, premiat la Concursul National de Stiintã si Tehnologie ROSEF (foto)

- Advertisement -

MENTIUNE NATIONALÃ În perioada 20 – 21 iunie 2014 s-a desfãsurat la Suceava Concursul National de Stiintã si Tehnologie ROSEF, aflat la a V-a editie. Concursul ROSEF este organizat de Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava si Societatea stiintificã Cygnus – centru UNESCO, în parteneriat cu Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Colegiul National „Petru Rares“ Suceava, INTEL România si Asociatia ForumIT. La aceastã editie a participat din partea Asociatiei Astronomice „Sirius”-Club UNESCO si Tãtaru Fãnel Cãtãlin, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, îndrumat de prof. Ioan Adam. El a obtinut Mentiune Specialã pentru proiectul „Motor electromagnetic” înscris la sectiunea „Stiinte aplicate”.

La concursul ROSEF poate participa orice elev apartinând claselor V – XII dacã a realizat în ultima perioadã un proiect sau un studiu care sã facã parte din domeniul stiintific, tehnic, al inovãrii sau inventicii. Vârsta maximã a participantilor este de 19 ani împliniti în anul calendaristic curent. Concursul este dedicat tuturor elevilor din palate, cluburi ale copiilor si unitãti de învãtãmânt preuniversitar. Categorii tematice ale concursului sunt: Stiinte (Chimie, Biologie, Geografie, Fizicã, Managementul mediului si al ecosistemelor, Matematicã aplicatã sau domenii interdisciplinare ale stiintelor enumerate); Stiinte aplicate (Inginerie mecanicã, Energeticã si termotehnicã, Electrotehnicã si electronicã, Echipamente si tehnologii de mãsurare sau monitorizare, Reciclare, Economie) si Tehnologia informatiei (Stiinta calculatorului, Algoritmi, Inteligentã artificialã, Navigarea si comunicarea, Aplicatii software. Categoriile de vârstã ale elevilor participanti au fost urmãtoarele: prima categorie, 12 – 15 ani, iar a doua categorie 16 – 19 ani. Concursul ROSEF este nominalizat în Calendarul Activitãtilor Nationale din acest an al Ministerului Educatiei Nationale si are expertiza de specialitate a Comisiei Nationale a României pentru UNESCO.

Au fost selectati elevi pentru echipajul national la concursul INTEL ISEF

Concursul ROSEF reprezintã etapa de selectie nationalã a echipajelor care vor participa la Concursul INTEL ISEF ce se va desfãsura în Statele Unite ale Americii si Olimpiada Internationalã de Proiecte de Cercetare INESPO din Olanda. Vineri, 20 iunie, tinerii participanti la concurs au asistat la conferinta „Comunicarea stiintificã pe întelesul tuturor” desfãsuratã în Aula Colegiului National „Petru Rares“ Suceava care a avut ca invitati pe prof. Alexandru Mironov si Cristian Român – Senior Editor la revista „Stiintã si Tehnicã”. La festivitatea de deschidere din 21 iunie au participat oficialitãtile locale, precum si Presedintele Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizicã, dr. Chatief Kunjaya si Secretarul OIAA, prof. Greg Stachowski, prezenti la Suceava în aceastã perioadã pentru a urmãri pregãtirile vizând desfãsurarea editiei 2014 a olimpiadei (1-10 august). În cadrul evenimentului, elevii si-au prezentat lucrãrile si au impresionat juriul alcãtuit din personalitãti ale stiintei si culturii din România. Si publicul prezent sâmbãtã 21 iunie la „Iulius Mall” Suceava a avut ocazia sã admire creativitatea si talentul tinerilor în domeniul inventicii si tehnologiei. „La aceastã editie a participat, din partea Asociatiei Astronomice <<Sirius>>-Club UNESCO, Tãtaru Fãnel Cãtãlin, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic <<Mihai Eminescu>> Bârlad, îndrumat de prof. Ioan Adam. El a obtinut Mentiune Specialã pentru proiectul <<Motor electromagnetic>> înscris la sectiunea <<Stiinte aplicate>>. Este un rezultat remarcabil pentru care meritã felicitãri, cu atât mai mult cu cât pentru elevul Tãtaru Fãnel Cãtãlin a fost primul concurs national la care a participat, concurs cu o dificultate deosebitã prin caracterul creativ.”, a precizat prof. Ioan Adam, presedintele Asociatiei „Sirius” – Club UNESCO din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.