spot_img
17.9 C
Vaslui
22-iun.-2024
spot_img

Elev rãnit grav la cap în timpul cursurilor!

- Advertisement -

RÃNIT Un elev al Liceului Puiesti a fost internat la Iasi cu fracturã cranianã dupã ce a fost lovit cu o bucatã de fier în cap de un coleg, sub privirile profesorului de serviciu. Potrivit celor care ancheteazã cazul, mai multi minori se îmbrânceau în preajma atelierului, moment în care unul dintre ei a fost trântit la pãmânt. Panicat de fricã, acesta a pus mâna pe o bucatã de fier cu care l-a lovit în moalele capului pe cel care se afla deasupra lui. Victima este acum în stare bunã însã atacatorul riscã repetentia, iar profesorul de serviciu a fost sanctionat salarial. Chiar în acel moment, mai multi inspectori scolari se aflau în liceu pentru câteva inspectii.

Un caz extrem de grav s-a petrecut ieri la Liceul Puiesti, când un elev a ajuns în stare gravã la spital dupã o încãierare cu un coleg de clasã. Victima a fost lovitã în cap cu ranga, într-o pauzã, tocmai în momentul în care o brigadã de inspectori scolari se aflau în control. Incidentul s-a petrecut în spatele profesorului de serviciu, care se afla în curtea liceului. Fapta s-a consumat în jurul orei zece, când cei doi elevi, Bogdan si Gabriel, se îmbrânceau pe lângã atelierul scolii. Din inertie, Gabriel l-a trântit la pãmânt pe colegul sãu de clasã, moment în care Bogdan a avut o rãbufnire de moment. În timp ce era tãvãlit pe jos, a întins mâna dupã o bucatã de fier si l-a lovit pe Gabriel în moalele capului. Victima a cãzut ca fulgeratã, iar altercatia a fost stinsã imediat de cadrele didactice aflate în zonã. Tânãrul a fost condus imediat la medicul de familie, iar la 10:11 a fost solicitatã interventia ambulantei, prin apelul de urgentã 112. Între timp, Gabriel si-a revenit din starea de inconstientã si a sunat pãrintii, care au venit imediat la scoalã. Victima a fost transportatã initial la Bârlad, cu fracturã cranianã dar pentru cã Spitalul „Elena Beldiman” are un singur medic neurolog, a fost transferat la Iasi. Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a deschis o anchetã în acest caz pentru clarificarea împrejurãrilor în care a avut loc incidentul. Cei care se ocupã de caz spun cã elevul lovit cu ranga în cap este stabil acum si se aflã în afara oricãrui pericol. „Noi am deschis deja o anchetã în cazul celor doi elevi de la Liceul Puiesti. Chiar în momentul în care s-a petrecut incidentul, o brigadã de inspectori scolari se afla la fata locului pentru o inspectie. Cazul a fost raportat imediat, iar din informatiile pe care le avem acum, victima se aflã la Iasi. La prima vedere, niciun cadru didactic nu se poate face responsabil pentru întâmplarea nefericitã, iar elevul care si-a lovit colegul nu a avut intentie. Cel mai probabil, minorul care a lovit cu bucata de fier riscã sã i se scadã drastic nota la purtare. Fiind sub incidenta învãtãmântului obligatoriu, nu poate risca exmatricularea”, a spus Vasile Ursanu, inspectorul scolar general adjunct.

Victima nu a depus plângere

Unul din inspectori a fost martor la toatã întâmplarea, care nu a durat mai mult de câteva minute. „A fost o întâmplare de câteva minute, nu era nimic premeditat. Bogdan e un bãiat cuminte care era mereu sicanat de alti colegi. În pauzã, a fost îmbrâncit si pus la pãmânt, iar în momentul ãla a pus mâna pe o barã de fier de vreo 30 de centimetri si l-a lovit pe colegul lui mai sus de ureche. Dupã loviturã, elevul care era deasupra lui a intrat în stare de inconstientã, pe o perioadã scurtã. Am înteles cã cei doi au cãzut de acord sã nu se facã plângere, deoarece si elevul lovit are partea lui de vinã”, a spus Adrian Dascãlu, inspectorul care a asistat la îmbrânceala celor doi. La câteva minute dupã apelul de urgentã, la fata locului si-au fãcut aparitia si politistii. „Dacã va fi depusã o plângere, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui va demara o anchetã. Nu putem spune acum ce ar risca elevul, asta depinde de zilele de spitalizare. În cazul minorilor, pedeapsa se înjumãtãteste însã cele douã pãrti s-au împãcat”, a spus Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Medicii bârlãdeni spun cã minorul are toate sansele sã îsi revinã în cel mai scurt timp. „La primire urgente a fost adus elevul de 15 ani în stare constientã. În urma examenelor de specialitate s-a constatat o fracturã parietalã stângã si a fost trimis la neurochirurgie la Iasi. Este vorba de o fracturã la nivelul osului parietal care trebuie completatã cu tomograf si examen de specialitate. În acest moment, judecând dupã starea prezentã, este constient si timpul care urmeazã va decide”, a declarat Gabriela Danis, medic la spitalul de Urgentã Bârlad.

Profesorul de serviciu va fi sanctionat

Incidentul dintre cei doi minori a apãrut la doar douã zile dupã ce conducerea liceului a instruit dirigintii si elevii cu privire la violenta în scoalã. Se pare cã lectia nu a fost învãtatã de unele cadre didactice, cu atât mai putin de elevi. Potrivit directorului Liceului Puiesti, Constantin Gherghescu, atât elevii implicati cât si profesorul de serviciu riscã sanctiuni. „Bogdan are nota 10 la purtare si chiar dacã nu strãluceste la ore este un bãiat cuminte. A fost o reactie provocatã de fricã, a vrut sã se apere. Cu toate astea, îi va fi scãzutã nota la purtare, iar comisia de investigare pe care am numit-o va stabili dacã si Gabriel, cel care l-a provocat pe Bogdan, va primi o pedeapsã asemãnãtoare. Am vorbit cu pãrintii, care se aflã la Iasi cu bãiatul si mi-au spus cã nu este nevoie de interventie chirurgicalã însã va fi tinut sub observatie câteva zile. Chiar dacã nu a fost intentie, acest incident nu trebuia sã se întâmple, de vreme ce elevii stiau cã la câtiva metri stãtea profesorul de serviciu iar în scoalã era directorul. Am stabilit si o sanctiune salarialã de 5% pentru profesorul de serviciu. Cu douã zile înainte am avut o întâlnire cu elevii si dirigintii, discutând pe mai multe teme, inclusiv violenta în scoalã”, ne-a spus Constantin Gherghescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.