spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Elevã de 15 ani, gravidã în sapte luni!

- Advertisement -

SOCANT O fatã de 15 ani si jumãtate, din comuna Epureni, care se aflã în plasamernt familial la unchiul ei din comuna Suletea, a rãmas însãrcinatã. Fata a ascuns cât a faptul cã este gravidã, dar sarcina având aproape 28 de sãptãmâni, acest lucru a iesit la ivealã. Stefania Matei, asistentul comunitar din Suletea, a solicitat ieri o ambulantã pentru a transporta minora la Spitalul de Urgentã « Elena Beldiman » din Bârlad, ca sã fie vãzutã de medicul specialist, fata acuzând dureri de nastere. În urma anchetei sociale fãcutã destul de tardiv, de cãtre asistentul social al comunei Suletea, s-a declansat o anchetã la DGASPC Vaslui.

Mãmicile minore nu mai reprezintã o noutate pentru cadrele medicale ale Spitalului de Urgentã «Elena Beldiman» din Bârlad. Numãrul de sarcini în rândul fetelor de pânã la 16 ani creste într-un ritm îngrijorãtor. La Bârlad, lunar, cinci – sase gravide minore ajung la spital pentru a naste sau pentru a face un avort. Este si cazul unei adolescente de 15 ani si jumãtate, din comuna Suletea, însãrcinatã în luna a saptea, care a ajuns ieri în atentia medicilor. Lucica N., elevã în clasa a VII – a la Scoala din comuna Suletea, a fost adusã cu ambulanta, care a fost solicitatã de cãtre asistenta Stefania Matei. Motivarea transportãrii fetei la spitalul bârldean a fost cã aceasta este posibil însãrcintã în sapte luni, nu este înregistratã cu sarcinã la medicul de familie, nefiind vãzutã de niciun medic pânã acum, iar fata acuza si dureri de nastere. Lucica N. se aflã în plasament familial simplu, împreunã cu alti doi frati ai ei, o fatã de 12 ani si un bãiat de 10 ani, la fratele mamei ei, din comuna Suletea. Mama adolescentei, Adriana Niculitã, este domiciliatã în comuna Epureni, iar cei trei copii pe care i-a fãcut sunt crescuti de fratele ei împreunã cu sotia acestuia. Cum sunt crescuti, se vede, fata de 15 ani si jumãtate fiind însãrcinatã si având deseori plecãri de acasã, fãrã a se sti cu exactitate unde fugea… Fata refuzã sã spunã cine este tatãl copilului.

Anchete … tardive si inutile

Politia din comuna Suletea va face câteva cercetãri, pentru a vedea cu exactitate dacã tatãl, pe care urmeazã sã îl afle, este major sau minor. La fel si asistentul social din comuna Suletea, Adian Carmen Zlat, a deschis o anchetã socialã si a sesizat Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui, referitor la acest caz. “Fata este în plasament familial simplu din vara anului trecut, la rudele mamei sale, deci în familia extinsã, în comuna Suletea. N-a vrut sã spunã nimãnui cã este însãrcinatã, noi am aflat prin sat si am început sã verificãm, A fost la ea asistentul comunitar, Stefania Matei, care mi-a înaintat un referat, semnalând faptul cã minora este însãrcinatã, probabil în sapte luni si s-a aflat cã fata nu a fost vãzutã de nici un medic. Astfel s-a luat decizia trimiterii cu ambulanta la Bârlad, pentru a se afla cu exactitate starea ei de sãnãtate si a fãtului, iar noi am sesizat DASPC Vaslui, pentru a vedea ce se va face în continuare”, a precizat Adina Carmen Zlat, asistentul social din cadrul Primãriei comunei Suletea. Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui a precizat asearã cã ancheta declansatã în acest caz este în plinã desfãsurare. “Urmeazã a se stabili concret dacã cei doi minori, fratii fetei, vor mai rãmâne în plasament familial la unchiul lor, trebuie sã vedem si ce se va întâmpla cu copilul care se va naste. Încercãm sã aflãm si cine este tatãl acestuia, pentru a sti dacã vom sesiza si politia. Noi abia astãzi (ieri – n.r.) am aflat de caz si suntem în plinã desfãsurare a anchetei sociale si de stabilire a mãsurilor ce le vom lua”, a spus Irina Câmpeanu.

Sarcinã cu probleme

Lucica Neculitã este acum internatã la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad, sub strictã supraveghere medicalã, în orice moment existând pericolul declansãrii unei nasteri premature. “Deocamdatã fata este în stare stabilã desi la internare acuza dureri de nastere. I s-a administrat un tratament si acum este strict supravegheatã d e medici, dar starea ei este, deocamdatã, bunã”, ne-a precizat asearã, la închiderea editiei, medicul; Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.