-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

Elevã olimpicã si… drogatã!

- Advertisement -

TERIBILISM PERICULOS Încã o adolescentã de numai 14 ani din Bârlad, elevã în clasa a VII – a, olimpicã la Limba românã, a ajuns în stare gravã în seara de 16 martie, la Spitalulul de Urgente din Bârlad. Fata a declarat cã a fumat un joint, fãcut dintr-o substantã etnobotanicã, la îndemnul unui coleg de clasã. Fiind la prima tigarã cu droguri, fetei i s-a fãcut rãu, a început sã delireze. A fost chematã Ambulanta de cãtre bunicii ei, fiind transportatã la Spitalul de Copii “Sf. Nicolae » din Bârlad, dar din cauza gravitãtii stãrii sale, a fost trimisã la Compartimentul Primire Urgente din cadrul Spitalului de Urgentã « Elena Beldiman » din localitate. Acum este în afara pericolului, fiind sub supraveghere medicalã de specialitate, fiind consiliatã de psihologii spitalului de pediatrie din Bârlad, unde a fost re-transferatã ieri dimineatã.

În timp ce autoritãtile dezbat proiecte privind interzicerea comercializãrii si a consumului etnobotanicelor, din ce în ce mai multi adolescenti ajung la camerele de gardã ale spitalelor din Bârlad, dupã ce au consumat plante etnobotanice. Numai în aceastã lunã au fost adusi trei copii de 14 ani (douã fete si un bãiat), în stare gravã, dupã consumul de substante etnobotanice. Ultimul caz este al unei adolescente, Andrada P., adusã la Spitalul din Bârlad, pe 17 martie, în stare semicomatoasã, opiumilarã. Din relatãrile fãcute de bunicii ei care au însotit-o în ambulantã, starea ei a fost indusã în urma consumului de plante etnobotanice – dupã ce a fumat o tigarã. “La examenul clinic starea ei generalã cerea asistentã medicalã de urgentã, deoarece sunt cazuri când consumul de etnobotanice a fost letal. Ea fiind la prima intoxicare, m-am gândit cã evolutia stãrii de sãnãtate cerea un medic specialist ATI si am trimis-o la CPU la spitalul de urgentã din localitate, pentru cazul în care era nevoie de intubare si alte manevre se resuscitare, dacã starea ei se înrãutãtea. A fost scoasã din starea în care a fost adusã, iar în cursul dimineatii de astãzi (ieri – n.r.), a venit înapoi la spitalul nostru, unde este evlauatã psihologic, pediatric si consiliatã, la secsia de psihiatrie infantilã”, ne-a spus medicul Magdalena Cozma, managerul Spitalului de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad.

“Este un copil debusolat, desi este olimpicã la Limba românã”

Medicul pediatric Eva Cojocaru, sefa sectiei de Psiohiatrie infantilã, ne-a precizat cã fata provine dintr-o familie monoparentalã, fiind încredintatã mamei pentru crestere si educare. Dar mama este bolnavã foarte tare si fata este supravegheatã de bunicii ei, la care locuieste. “Din relatãrile fetei, custodia pentru ea a fost obtinutã foarte greu de cãtre mamã si asta a lãsat urme adânci în sufletul ei. Este dezorientatã, fiind la vârsta întrebãrilor, este chiar un copil supradotat, fiind olimpicã la limba românã, dar s-a lãsat atrasã de un coleg, dupã spusele ei. Mi-a relatat cã s-a dus la doamnã, care le-a dat un plic cu o substantã M5, pe care a introdus-o în niste foite OBC. Regretã foarte tare ce i s-a întâmplat si este foarte cooperantã. Nu i s-a dat medicatie, deoarece îi acordãm încredere, cã a fost prima si ultima oarã când a consumat asa ceva, dupã cum a promis”, a spus medicul Eva Cojocaru. Pentru cã aceste cazuri de consumuri de plante etnobotanice s-au înmultit îngrijorãtor, medicul Eva Cojocaru vrea sã înfiinteze, cu ajutorul ONG-urilor din Bârlad si a Protectiei Copiilor, un Club al Consumatorilor Anonimi de Etnobotanice si Droguri, club care va functiona chair de sãptãmâna viitoare, în incinta Spitalului de Copii « Sf. Nicolae” , pe bazã de voluntariat si care va fi coordonat de un psiholog, specializat în combaterea dependentei de droguri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.