spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
23-feb.-2024

Elevi de la scoala 3 din Vaslui, în Turcia

- Advertisement -

În perioada 27 septembrie – 3 octombrie a.c., doi elevi si trei cadre didactice de la Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 3 „Constantin Parfene” din Vaslui s-au deplasat în Turcia, în orasul Kahramanmaras, la scoala Secundarî „Mimar Sinan”, pentru a participa la a treia întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius „Noi, copiii, avem dreptul de a învîta si de a ne dezvolta aptitudinile” (proiect cu finantare nerambursabilî, din fonduri europene, prin Programul de Învîtare pe tot Parcursul vietii).

Programul întâlnirii a vizat: planificarea activitîtilor ce se vor derula în cel de-al doilea an de proiect în cadrul cercurilor de jurnalism, turism, muzicî si de perspicacitate, vizitarea scolii partenere si a altor scoli, observarea activitîtilor didactice, prezentarea produselor finale realizate pânî acum si evaluarea primului an de proiect. Reuniunea de proiect a fost un adevîrat schimb de experientî si bune practici între participanti în domeniul educativ, dar a permis si realizarea unor schimburi interculturale (spre exemplu, initierea în arta traditionalî turceascî de a desena pe apî cunoscutî sub denumirea de „ebru”). “Am putut interactiona cu elevii si profesorii din scoalî, am participat la activitîti comune, am vizitat si alte scoli de stat si particulare din oras, astfel încât ne-am putut forma o imagine corectî asupra sistemului educational din Turcia. Am fost uimiti de ospitalitatea elevilor, profesorilor si pîrintilor care ne-au organizat aceastî reuniune de proiect. Am avut onoarea de a ne întâlni cu primarul orasului Kahramanmaras si cu alti reprezentanti ai institutiilor educationale, având astfel ocazia de a promova municipiul Vaslui si România”, a declarat directorul Scolii Nr. 3 „Constantin Parfene”, Vaslui, prof. Daniela Crizantema Nane. “Proiectul în în care este implicatî scoala noastrî si-a dovedit eficienta în primul an de derulare. Sperîm ca si în acest al doilea an elevii nostri sî cadrele didactice din scoalî sî aibî parte de experiente inedite, de activitîti diverse din care sî învete cat mai multe lucruri noi, sî interactioneze cu elevi si cadre didactice din scolile partenere. Colaborîm foarte bine cu acestia, ceea ce nu poate sî ducî decât la rezultate excelente si la produse finale utile si altor elevi si cadre didactice”, a fost concluzia formulatî de inst. Maria Monica Coman, coordonatorul proiectului.

Ce spun copiii…

“Mi-am fîcut un prieten foarte bun, pe Melih, la care am locuit în toatî aceastî perioadî. Familia lui mi-a oferit conditii foarte bune si, pot spune, cî m-am simtit ca acasî. Am fost uimit când am vîzut ce multi copii sunt în clasî (50 de elevi n.r.), cî au un orar asemînîtor cu al nostru, cî avem multe în comun”, a fost concluzia lui Chiriac Andrei, elev în clasa a VI-a. “Pentru mine a fost o experientî ineditî – am zburat pentru prima datî cu avionul, mi-am fîcut prieteni noi printre elevii turci, am vizitat multe scoli, am participat la lectii, am înteles o parte din traditiile culturale si gastronomice ale acestei regiuni din Turcia”, a completat Dragoslav Elisei, elev în clasa a VIII-a. Proiectul multilateral Comenius „Noi, copiii, avem dreptul de a învîta si de a ne dezvolta aptitudinile”, la care Scoala Nr. 3 „Constantin Parfene” din Vaslui este partenerî, îsi continuî activitatea si în cel de-al doilea an care abia a debutat. În afara orelor de curs, elevii se vor putea implica activ în cercurile de turism, jurnalism, perspica­citate si muzicî, având ocazia sî facî un schimb de experientî real si constructiv cu elevii din scolile partenere, din Polonia, Spania, Turcia si Italia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII