Elevi și profesori infectați cu COVID-19, în prima săptămână de școală! Inspectoarea generală a vrut să țină totul la secret!

SITUAȚIE COVID… Coronavirusul revine în școlile vasluiene odată cu elevii și profesorii. În patru zile de la reluarea cursurilor, județul Vaslui a înregistrat opt noi cazuri de COVID-19. Deși inițial nu a oferit informații despre numărul infectărilor de la nivelul unităților școlare, într-un final, inspectorului general, a anunțat că două cazuri sunt din rândul elevilor, iar șase, din cel al cadrelor didactice. Astfel, au revenit în “școala online” trei grupe de învățământ preșcolar și două clase de învățământ primar. Este posibil ca acestora să li se mai alăture alte clase, întrucât astăzi va avea loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care va actualiza scenariile de funcționare ale unităților de învățământ din județ, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Săptămâna aceasta, prima din semestrul al II-lea, o singură localitate din județ a fost în scenariul roșu. Este vorba despre comuna Hoceni, acolo unde rata de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori. Situația epidemiologică va fi actualizată astăzi, astfel că este posibil ca unele unități de învățământ să funcționeze, începând de luni, 22 februarie, sub un alt scenariu, mai ales că au fost confirmate noi cazuri de COVID-19. Potrivit inspectorului general al ISJ, prof. Loredana Roman, “la nivelul unităților de învățământ din județ, de la debutul semestrului al II-lea au fost confirmate opt cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV2 , dintre care doi sunt elevi și șase cadre didactice. Conform prevederilor Ordinului Comun nr.3235/93 din 05.02.2021, au fost suspendate cursurile cu prezență fizică și trecute în sistem online 3 grupe de învățământ preșcolar și două clase învățământ primar.Scenariul de funcționare se schimbă în fiecare vineri, pentru săptămâna următoare, conform ratei incidenței cumulative raportate de către DSP la nivelul fiecărei localități. În funcție de situațiile care apar pe parcursul săptămânii, dacă se impune suspendarea cursurilor pentru întreaga unitate de învățământ și trecerea în sistem online, se convoacă CJSU. Este o decizie corectă să se stabilească scenariile de vineri pentru a putea informa părinții și elevii despre cum vor merge la școală de luni”, a precizat inspectorul general școlar.

Ministrul Educației, mesaj pentru părinți: “un pic mai multă atenție la trimiterea elevilor în colectivitate”

Cel mai probabil, cele opt cazuri noi de COVID-19 nu s-au infectat în școală, pentru că perioada de incubație este între cinci și șase zile. Ministrul Educației a cerut ieri mai multă atenție din partea părinților atunci când își trimit copiii la școală. “Apar, din păcate, probleme tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate, pentru că la cei care apar acum în școli – cazuri de îmbolnăviri – infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp, ținând seama de perioada de incubație. Caz în care e nevoie de un pic mai multă atenție la trimiterea elevilor în colectivitate. Este o recomandare foarte puternică, pentru că știm de la cei cu competență că riscul de a avea situații grave printre elevi din fericire este mic și foarte mic, însă riscul de transmitere către cei din familii care pot avea vulnerabilități este un risc foarte important. Monitorizăm atent deschiderea școlilor și, fără doar și poate, din păcate, apar situații de cazuri confirmate în rândul elevilor, în rândul profesorilor. Trebuie să veghem la respectarea prevederilor din ordinul de ministru, pentru că prevenirea riscului de îmbolnăvire este chiar prioritar. Nu, lucrurile nu scapă de sub control. Din punctul de vedere al pandemiei vorbesc – nu scapă de sub control. În primele două zile, situația a fost mult mai bună. Acum încep să apară”, a declarat ministrul Sorin Câmpeanu.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ