spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Elevii de etnie rromã, repartizati la liceele dorite, pe locuri speciale. Liceul „Emil Racovitã”, cea mai cãutatã optiune

- Advertisement -
PREFERAT… Liceul „Emil Racovitã” a fost cea mai cãutatã unitate de învãtãmânt de cãtre elevii de etnie rromã: au ocupat sase din cele opt locuri alocate lor.

REPARTIZARE… Elevii de etnie rromã din judetul Vaslui au reusit sã intre la liceele dorite, chiar dacã unii au avut note foarte mici la Evaluarea Nationalã. Acestia au fost repartizati pe locuri speciale, o parte dintre ei chiar la cele mai bune licee din judet. Spre exemplu, un elev de la Scoala Gimnazialã „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, care a obtinut 3,97 la Evaluarea Nationalã, a intrat la Liceul Teoretic „Emil Racovitã”, specializarea Stiinte ale Naturii. Cea mai mare medie obtinutã în rândul elevilor de etnie rromã a fost 7,20 si apartine unui candidat de la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui, care a terminat gimnaziul cu media 9,49. Acesta a optat tot pentru Liceul Teoretic „Emil Racovitã”, însã a ales specializarea Stiinte Sociale. La Liceul „Mihail Kogãlniceanu” a intrat un elev de etnie rromã cu media 6,12, iar la colegiile din Bârlad si Husi, niciunul.

Inspectoratul Scolar Judetean a publicat ieri lista candidatilor din judetul Vaslui, repartizati pe locurile speciale pentru rromi. Potrivit documentului, 23 de elevi si-au gãsit un loc în licee. Numãrul acestora este cu mult mai mic decât oferta publicatã în urmã cu câteva luni pe site-ul institutiei – peste o sutã de locuri în licee pentru elevii rromi. Admiterea s-a fãcut, pentru prima datã în istorie, în baza mediei obtinute la Evaluarea Nationalã. Nu s-a obtinut nicio medie de 8 sau 9, cea mai mare medie – 7,20 – ajungând la Liceul „Emil Racovitã”, iar cea mai micã – 3,60, la Liceul „Stefan Procopiu”. „Emil Racovitã” a fost, de altfel, cea mai cãutatã unitate de învãtãmânt: s-au ocupat sase din cele opt locuri alocate candidatilor rromi.

Elevi cu medii generale de 8, care nu au reusit sã ia nici mãcar 5 la Evaluarea Nationalã

Repartizarea candidatilor din judetul Vaslui pe locurile speciale pentru romi scoate la ivealã si o anomalie: elevii cu medii generale ale gimnaziului de 8 si 9, de abia au reusit sã obtinã 5 la Evaluarea Nationalã. Spre exemplu, un elev de la Scoala Gimnazialã din Puscasi, care a terminat gimnaziul cu media 9,09, a luat 5,20 la Evaluarea Nationalã si a intrat la Colegiul Economic „Anghel Ruginã” Vaslui. Un coleg de-al acestuia, cu media 8,57 în clasele V-VIII, a luat 4,35 la Evaluarea Nationalã si a intrat la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui. 11 elevi cu medii sub 5 au ajuns la licee, ultimii trei la urmãtoarele licee: media 3,82 – la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, 3,70 – la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, 3,60 – la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui.

Lista completã a repartizãrii elevilor la licee – disponibilã începând cu 19 iulie

Repartizarea computerizatã în învãtãmântul liceal de stat a celorlalti elevi va fi publicatã pe 19 iulie. Tot atunci va fi publicatã lista cu locurile neocupate în unitãtile de învãtãmânt liceal. În perioada 20 – 25 iulie 2023 este programatã depunerea dosarelor de înscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati. Pe 28 iulie va fi publicatã situatia locurilor rãmase libere, inclusiv a celor destinate candidatilor rromi, precum si a celor destinate candidatilor cu CES (n.r. cerinte educationale speciale). În perioada 7-9 august scolile vor primi cereri de înscriere a candidatilor care au fost repartizati computerizat în prima etapa de admitere, dar care nu si-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidatilor care au fost respinsi la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini si a candidatilor care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizatã în prima etapa de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizati computerizat. Tot în aceastã perioadã pot depune cereri de înscriere si absolventii clasei a VIII-a care nu au sustinut Evaluarea Nationalã. Rezultatele vor fi publicate pe 11 august pe site-ul admitere.edu.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Este păcat de munca celorlalți elevi care își văd muncă de 4 ani furata de decizia adulților. Mare parte dintre acești copii, introduși cu japca, pe locul altora nu vor face față concurenței.
  Ce exemplu dați elevilor?
  Au fost ofițeri care și-a au declarat odraslele țigani, cu sprijinul defunctului Tiru, pentru a putea intra la Academia de poliție.

 2. In 1972 se intra la liceu și la școală profesională pe baza de examen. Am avut colegi de etnie romă care au intrat cu examen la fel că ceilalți. Și nu erau puțini. Erau colegii noștri și punct. Acum îi discriminați, inducându-le ideea că altfel nu ar reuși.

 3. In Romania, există ROMÂNI. ATÂT!!
  Nu pui un măr putred într-un coș să se vindece de la celelalte; dimpotrivă, le va putrezi.
  Iar dacă mărul nu este putred…. înseamnă că e un alt măr oarecare sănătos.
  PUNCT.

  • Mmmmm, nu-i chiar asa. Nu e aplicabil in cazul oamenilor. POate copilul va fi impulsionat de ceilalti copii sa invete bine sau se vor auto-elimina.
   Regula e oarecum discrimatorie daca e privita din ambele parti, dar e benefica avand in vedere ca se ofera o posibilitate si celor carora usile le sunt blocate de prejudecati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.