spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Elevii din mediul rural abandonează școala din cauza drumurilor impracticabile, parlamentarii vor transport gratuit pentru elevii din urban

- Advertisement -

PRIORITATE… Elevii din municipiile Bârlad și Vaslui vor putea circula gratuit cu transportul public local către unitățile de învățământ dacă inițiativa legislativă depusă de deputatul Robert Sighiartău va fi adoptată în Parlament. Proiectul prevede ca în toate municipiile și orașele cu mai mult de 50.000 de locuitori să se organizeze “curse școlare”, destinate exclusiv transportului de elevi. În cealaltă Românie, a mediului rural, mii de copii abandonează școala în fiecare an, fix pentru că nu au cu ce ajunge la unitatea de învățământ. În satul Zgura din comuna Oltenești, spre exemplu, în jur de 10 elevi străbat zilnic, pe jos, aproximativ șase kilometri pentru a ajunge la școală. Nu puține au fost dățile când drumul le-a fost tăiat de porci mistreți, vulpi și alte sălbăticiuni ale pădurii și doar întâmplarea a făcut ca animalele să nu sară la ei. Conștienți de pericol, părinții s-au organizat și aproape în fiecare zi, mai ales atunci când vremea e urâtă, îi urcă pe copii în 2-3 căruțe și îi transportă la școala din Oltenești. Deocamdată, pentru acești elevi nu se întrevede nicio soluție din Parlamentul României.

Un studiu făcut public, la sfârșitul anului trecut, de World Vision Romania arăta că 17% din elevii care locuiesc în rural străbat 8 kilometri în fiecare zi, pe jos, pentru a ajunge la școală. În plus, unu din 10 copii merge la culcare în fiecare seară fără să mănânce pentru că nu are ce. Studiul, care se intitulează “Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020” a fost realizat între lunile iunie și august, în perioada pandemiei.  Datele arată că unu din 10 copii se duce la culcare flămând, unu din 5 copii nu este fericit, igiena este încă precară și accesul este redus la sistemul sanitar. O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, iar unu din 14 copii (7%) afirmă că are o viață rea. Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei, iar proporția celor care preferă să muncească în loc să învețe a crescut.

Sute de copii din județul Vaslui, în drum spre școală, prin noroi  

Redeschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie i-a bucurat pe majoritatea copiilor și părinților, mai puțin pe micuții din localitățile rupte de lume, care sunt nevoiți să îndure un traseu greu de imaginat, în fiecare zi, în drum spre unitatea de învățământ. În cazul lor, singurul drum de parcurs spre școală este o uliță neasfaltată și înghițită de noroi sau acoperită de zăpadă, prin care elevii fac slalom în fiecare dimineață. Deși accesul la educație ar trebui asigurat tuturor elevilor, în zeci de sate și cătune din județul Vaslui, dar nu numai, acest lucru nu se întâmplă, mai ales din cauza infrastructurii rutiere jalnice.

Parlamentul are în lucru o inițiativă legislativă care vizează transportul gratuit pentru elevii din orașele mari ale țării 

În timp ce pentru copiii din mediul rural, noroaiele și animalele sălbatice încă mai reprezintă obstacole în drumul spre școală, pentru copiii din mediul urban lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine. Asta după ce deputatul Robert Sighiartău a depus o inițiativă legislativă care prevede instituirea gratuității pentru transportul public local al elevilor din unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate, iar pentru municipiile și orașele cu mai mult de 50.000 de locuitori să se organizeze “curse școlare”, destinate exclusiv transportului de elevi. “Elevii din învățământul primar și secundar care frecventează cursurile unei unități de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate/acreditate sunt scutiți de la plata tarifelor pentru transportul public local până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor secundare. În municipiile sau orașele care au mai mult de 50.000 de locuitori, elevii din învățământul primar și secundar care frecventează cursurile unei unități de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate/acreditate beneficiază de transport specializat de tipul curselor școlare pentru transportul de la și până la unitatea de învățământ”, prevede proiectul. Aceste prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2022, potrivit actului normativ. Inițiatorul a motivat propunerea legislativă prin faptul că “gratuitatea transportului local al elevilor către unitățile de învățământ ar reprezenta o măsură importantă de stimulare a frecventării cursurilor și de eliminare a abandonului școlar”. “Organizarea transportului școlar de tipul “curselor școlare” în municipiile și orașele mari cu peste 50.000 de locuitori va crește gradul de siguranță pentru transportul elevilor până la școală sau de la școală către domiciliu”, a apreciat inițiatorul în expunerea de motive a proiectului. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaților și apoi a Senatului, care este for decizional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.