spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Elevii intră în vacanță, de săptămâna viitoare. Structura anului școlar va fi modificată

- Advertisement -
LIBERI… Prima zi de vacanță va fi 23 octombrie, iar ultima, 5 noiembrie.

DECIZII… Toți elevii vor intra în vacanță, de săptămâna viitoare, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Prima zi de vacanță va fi 23 octombrie, iar ultima, 5 noiembrie. Potrivit ministrului Educației, în cursul acestei perioade, vor exista consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată, iar elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. “Două săptămâni pot fi compensate. Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate”, a transmis ieri Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. De asemenea, acesta a mai precizat că în perioada de vacanță va fi finalizată și achiziția testelor pe bază de salivă. La începutul lunii, ministrul anunțase că elevii vor fi testați de două ori pe săptămână.

Decizia de a închide școlile pe o perioadă de două săptămâni a fost criticată atât de Federația Națională a Părinților, cât și de ONG-urile care desfășoară programe educaționale.Reprezentanții părinților susțin că„o vacanță pe termen nedefinit (nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația epidemiologică se va îmbunătății semnificativ și elevii vor putea reveni în bănci), în mijlocul primului semestru școlar, înseamnă o întrerupere bruscă a ritmului de învățare al elevilor, anulându-se, practic, tot efortul depus de dascăli de la începutul anului școlar”.Aceștia critică decizia anunțată de șeful Statului, spunând că „faptul că toți elevii se vor afla în vacanță nu va conduce la o reducere a mobilității ci, din contră, o va intensifica. Modificarea calendarului anului școlar prin prelungirea duratei cursurilor în vară va perturba și va face imposibilă desfășurarea întregului calendar de activități din perioada iunie-august 2022: Evaluarea Națională și Bacalaureatul (pentru care va fi, cu siguranță, nevoie de sesiuni speciale), examenele de titularizare și definitivat, mobilitatea cadrelor didactice etc. În plus, decalarea calendarului examenului de bacalaureat îi va pune în imposibilitatea de a se încadra în calendarul internațional pe absolvenții care doresc să studieze la universități din străinătate. (…) Suntem profund indignați de abordarea complet discriminatorie față de elevi”, scriu reprezentanții părinților.

World Vision: „Vacanța aceasta de două săptămâni cu posibilitate extrem de mare de prelungire nu poate fi recuperată, așa cum nu pot fi recuperate pierderile de materie din martie 2020 până acum”

Fundația World Vision România atrage atenția asupra lipsei măsurilor sustenabile menite să garanteze educația copiilor de la începutul pandemiei până acum, arătând că ultima decizie -închiderea școlilor ca unică soluție concretă pentru combaterea pandemiei – face ca elevii și profesorii să nu aibă”niciun fel de predictibilitate pentru perioada următoare”. Conform unei analize pe care World Vision România a publicat-o în martie anul acesta, principalele motive pentru care copiii nu au participat la ore au fost: lipsa de dispozitive electronice, lipsa accesului la internet, lipsa de pregătire a profesorilor pentru ore online. De exemplu, în aproape o treime din satele în care World Vision România are activități accesul la internet este slab sau inexistent.”World Vision România a propus măsuri și modele pentru creșterea rezilienței sistemului de educație, cu prioritate pentru digitalizarea educației. În această perioadă, World Vision nu-și oprește programele educaționale tocmai pentru că suntem pregătiți să le desfășurăm și în format online. Am avut câteva luni în care presiunea pe sistemul de învățământ nu a fost atât de mare, a fost vacanță, însă valul patru al pandemiei era o certitudine, mai ales în contextul ratei mici de vaccinare. Deși era o probabilitate foarte mare că se va ajunge la decizia de închidere a școlilor, nu avem până la acest moment niciun plan pentru continuarea educației. Vacanța aceasta de două săptămâni cu posibilitate extrem de mare de prelungire nu poate fi recuperată, așa cum nu pot fi recuperate pierderile de materie din martie 2020 până acum.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.