10.8 C
Vaslui
01-apr.-2023

Elevii și profesorii vasluieni, invitați să răspundă unui chestionar cu drepturile și îndatoririle lor

- Advertisement -
CHESTIONAR… Elevii și profesorii din județul Vaslui sunt invitați să completeze un chestionar ce s dorește a fi o radiografie a sistemului de învățământ preuniversitar.

SONDAJ… Elevii și profesorii din județul Vaslui sunt invitați să completeze un chestionar menit să creioneze o radiografie a sistemului de învățământ preuniversitar, din punctul de vedere al (ne)respectării drepturilor și îndatoririlor elevilor, consfințite în Statutul Elevului. Chestionarul este conceput de Consiliul Național al Elevilor și prevede întrebări care urmăresc, din perspectiva elevilor, gradul de respectare al drepturilor lor, precum consultarea cu privire la alegerea materiilor „opționale” (curriculum la decizia școlii), accesul la actele școlare proprii ce stau la baza situației școlare, informarea cu privire la nota primită înaintea consemnării acesteia în catalog, dar și întrebări în care elevii pot aprecia, spre exemplu, modul în care au fost evaluați. Din perspectiva cadrelor didactice, întrebările sunt menite să ofere o imagine a modului în care profesorii înțeleg și respectă prevederile Statutului Elevului și, în același timp, să ne arate dacă elevii români își respectă sau nu obligațiile și îndatoririle. Chestionarul poate fi completat accesând următorul site – risej.consiliulelevilor.ro.

Consultarea a început în luna iunie, iar elevii reprezentanți vor redacta Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național, în urma acesteia. „Statutul Elevului este primul act normativ care reglementează distinct drepturile și îndatoririle tuturor beneficiarilor primari ai educației din România, aprobat prin OMENCș nr. 4742/2016. Cu toate că acesta a fost adoptat în anul 2016, există în continuare multe situații în care drepturile elevilor sunt ignorate, ele nefiind, din păcate, suficient de bine promovate în unitățile de învățământ preuniversitar”, a transmis Consiliul Național al Elevilor. Documentul a arătat, în ultimii ani, o perspectivă clară asupra a ceea ce se întâmplă, de fapt, în sălile de clasă, susțin reprezentanții CNE, care spun că raportul „conține, de fiecare dată, un set complex de propuneri și recomandări”. „Vorbim, judecăm, atragem atenția asupra problemelor din școli, însă de multe ori totul se oprește aici. Nu este suficient! Fiecare elev și profesor trebuie să devină parte activă din schimbare, iar participarea la consultarea care va fundamenta Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național este o ocazie unică prin care putem să contribuim, cu toții, la identificarea unor soluții la problemele cu care ne confruntăm în mod direct. Statutul Elevului ar fi trebuit să devină până în acest moment unul din documentele care să guverneze activitatea educațională, însă încă există comunități școlare care nu cunosc prevederile acestui act normativ. Completează RISEN și oferă elevilor reprezentanți o mână de ajutor în a creiona o radiografie clară a ceea ce se întâmplă cu drepturile elevilor în școli!”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.