9.4 C
Vaslui
21-mart.-2023

Elevii vasluieni, îndemnați să se înscrie la CampioMATE. Vor intra în universul matematicii prin joc

- Advertisement -
EDUCAȚIE… CampioMATE este programul care îi ajută pe copii să învețe matematică într-un mod distractiv și interactiv.

ATLEȚI LA MATE… Au început înscrierile pentru CampioMATE, programul care îi ajută pe copii să învețe matematică într-un mod distractiv și interactiv. Elevii de gimnaziu sunt invitați să se înscrie până pe data de 8 februarie cu ajutorul profesorilor de la clasă. Unul dintre profesorii din județul Vaslui, care se va implica în acest program, este Cătălin-Daniel Cărăușu, inspector școlar pentru matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. „CampioMATE este un proiect care îmbină utilul cu plăcutul. Faptul că faci parte dintr-o echipă și munca fiecăruia la matematică aduce puncte echipei reprezintă un context motivațional de învățare. Am încredere că vom găsi resursele umane necesare (profesori antrenori voluntari) pentru a exploata la maximum această oportunitate de învățare. Menționez că această competiție este dedicată elevilor care sunt la un nivel mediu în ceea ce privește competențele matematice. Aștept cu nerăbdare să devin profesor-antrenor și să ne distrăm învățând”, a declarat prof. Cătălin-Daniel Cărăușu, inspector școlar pentru matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. În perioada 2 februarie-7 martie, elevii vor lua parte la simulări tehnice, iar cei mai buni vor intra în calificări, etapă în care vor fi repartizați în divizii și vor forma echipe cu alți copii de vârsta lor. Competiția propriu-zisă va avea loc perioada 10 martie-1 iunie și va curprinde cinci sesiuni de antrenament și cinci etape de concurs, unde fiecare jucător va putea să câștige puncte pentru echipă. Pe 10 iunie va avea loc Gala CampioMare, adică marea festivitate de premiere, cu trofee, medalii și alte surprize.

CampioMATE este o inițiativă a Asociației „Visuri Îndrăznețe” în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice (SSM) din România. Prima ediție, pilot, s-a desfășurat în Județul Iași în 2022 în parteneriat cu ISJ Iași. Ediția din 2023 se va desfășura în perioada ianuarie – iunie 2023 și este deschisă echipelor județene care doresc să ajute copiii să progreseze la matematică prin metode adaptate generației native digital. „Prin CampioMATE ne dorim să schimbăm percepția copiilor despre matematică, de la “matematica e grea”, la „matematica este frumoasă și distractivă” și, astfel, să încurajăm cât mai mulți copii să-și crească nivelul. Copiilor le place să exploreze prin joc, să descopere provocări alături de prieteni, să fie ghidați și sprijiniți, să aibă feedback imediat și continuu și li se aprind lumini în ochi când încep să vadă soluțiile și simt că progresează. În CampioMATE, elevii-jucători înscriși parcurg o etapă de calificări în urma căreia fiecare jucător este distribuit într-o divizie. Apoi se formează echipe care își aleg identitatea și concurează în campionat pe parcursul a cinci etape – fiecare cu antrenamente, provocări zilnice cu puncte și teste de etapă care îi ajută să prindă drag de matematică, fie mai buni și să urce în clasament. Echipele sunt ghidate de profesori din județele participante care se transformă în antrenori”, a declarat Maria Predoiu, cofondator Asociația „Visuri Îndrăznețe”.

Participarea copiilor la CampioMATE este gratuită

Proiectul educațional este destinat copiilor din clasele V-VIII și își propune să îmbunătățească competențele elevilor la matematică, în contextul în care rezultatele testelor PISA arată că nivelul la matematică al copiilor din România este îngrijorător de scăzut în comparație cu țări precum China, Coreea de Sud, Estonia, Polonia sau față de media OECD. Participarea copiilor este gratuită. „Școala românească de matematică are o tradiție îndelungată de excelență și rezultate excepționale la nivel internațional. Dar, pentru o societate prosperă, este esențial să dezvoltăm nivelul la matematică nu doar pentru zona de excelență, ci și pentru majoritatea copiilor. Matematica este gimnastica minții și cu cât un copil are antrenată mai bine gândirea matematică, cu atât șansele lui de a deveni un adult împlinit sunt mai mari. De aceea ne implicăm și susținem programul CampioMate – pentru că invită copiii care nu au neapărat o pasiune pentru excelență să se deschidă și să invite matematica să le antreneze mintea prin joc și cu bucurie”, a declarat prof. univ. dr. Radu Gologan, președinte SSMR. În acest an, CampioMate își propune să ajungă la elevi din cinci-zece județe și a fost extins în urma rezultatelor și reacțiilor pozitive ale copiilor după ediția pilot 2022 din județul Iași în care au participat 900 de copii din clasele a V-a și a VIII-a. Ce au spus copiii după ediția pilot? 80% spun că programul i-a ajutat să fie mai buni la matematică și să înțeleagă conceptele într-un mod distractiv, iar 83% ar dori să participe la edițiile viitoare. 94% ar recomanda CampioMATE și altor copii de vârsta lor. Mai multe detalii despre CampioMATE, înscrieri și etapele proiectului găsiți pe www.campiomate.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.