Elevii vasluieni, sfătuiți să-și împartă mărțișoare virtuale de 1 martie

CINE SĂ ÎI MAI ÎNȚELEAGĂ… Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat, pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei. Declarația ei vine la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că nu a interzis împărțirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie. 

Oficialii Ministerului Sănătății și cei ai ministerului Educației au așadar viziuni diferite despre cum ar trebui să se pună în practică ordinul comun referitor la măsurile de organizare în cadrul școlilor pentru siguranță epidemiologică. Emis pe 5 februarie, înainte ca elevii să se reîntoarcă fizic în clase, ordinul este interpretat diferit de reprezentanții Guvernului. Articolul care a generat conflictul din executiv se referă la faptul că se interzice schimbul de obiecte personale între elevi. Deocamdată, cele două Ministere au explicații diferite și nu știu dacă mărțișoarele sunt sau nu astfel de obiecte. În decursul a doar două zile, oficialii ministerului Educației s-au contrazis, iar ministerul Sănătății are o recomandare fermă. “Este pandemie și avem alte reguli, am avut și un Crăciun în pandemie și sărbători de Paște în pandemie, pandemie este și de 1 Martie. Recomandăm prudență și responsabilitate pentru că încă suntem în pandemie. Orice obiect interschimbabil, așa cum scrie și în ordinul comun al ministerului Educației și al ministerului Sănătății, poate să constituie un vector de transmitere al infecției. Preferabil este să transmită mărțișoare virtuale sau să renunțe anul acesta la acest obicei. Nu recomandăm mărțișoarele de 1 Martie în școli”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății.

De la Ministerul Educației, liber la flori și mărțișoare

Declarația secretarului de stat din Ministerul Sănătății vine la câteva ore după ce ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a afirmat că nu are nimic împotriva împărțirii florilor și mărțioarelor cu ocazia zilei de 1 martie. “Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea unor valori de simbol precum flori și mărțișoare în categoria obiecte personale. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2 “, este poziția oficială a ministerului Educației.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ