spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Elevii vor putea fi testați acasă, de părinți

- Advertisement -
TESTĂRI… Testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor.

MĂSURI… Elevii pot fi testați anti COVID acasă, înainte de a ajunge la școală. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, care a precizat, totodată, că decizia finală aparține Ministerului Educației. „Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, astfel că „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Sănătății. “După ce vom analiza materialul tocmai primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății, când vom avea elemente certe, vom anunța”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Sănătății a anunțat, zilele trecute, că procedura pentru testarea elevilor la școală prevede ca testele COVID să fie efectuate de două ori pe săptămână: lunea și joia. “Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi cu capac și pedală, prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale și a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza națională de date privind deșeurile rezultate din activități medicale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătații.

“Testarea cu teste rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, nu reprezintă un act medical”

Pentru că vestea testării în școli a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, ieri, Ministerul Sănătății a transmis o serie de clarificări: “testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc. Reamintim că, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare. Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers. Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Când vor ajunge testele anti-COVID în școli

Livrarea testelor pe bază de salivă nu a început. Potrivit ministrului Educației, acestea vor ajunge în unitățile de învățământ, cel mai târziu săptămâna viitoare. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”, a declarat ieri ministrul Educației. De asemenea, acesta a mai explicat că “Ministerul Sănătății va veni cu o serie de precizări care vor fi în egală măsură în interesul educației și în interesul protecției sanitare. Aceste lucruri, în măsura în care vom afla detalii la Ministerul Educației, le vom împărtăși cu voi, cu elevii și cu studenții, doar că lucrurile trebuie să se deruleze foarte repede. La finalul acestei săptămâni va trebui să avem lucrurile clare, la nivel educațional și la nivel sanitar pentru săptămâna viitoare. Suntem nevoiți să adaptăm lucrurile din mers. Știu foarte bine cât de mari sunt neajunsurile lipsei de predictibilitate. Știu foarte bine că sunteți nemulțumiți și v-ați dori mai multă predictibilitate. Vă asigur că și eu, ca ministru al Educației, îmi doresc mai multă predictibilitate, însă vedem bine ce se întâmplă în jurul nostru, nu numai în România, ci și în toate celelalte state. Predictibilitatea este foarte greu de asigurat pentru evoluția epidemiologică. Dacă îmi acordați prezumția de onestitate, va sigur că toate măsurile pe care le propun și pe care le asum, le fac cu maximă responsabilitate, în interesul în primul rând al elevilor și studenților, cu toate neajunsurile de rigoare, fiind puși să alegem răul cel mai mic”, a explicat ministrul Educației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. doamne ce a ajuns.. educatia …… dar medicii de familie ce fac…. la tara ? dar asistentelele din licee ce fac .. dau masti si gata ..
    ministerul sanatatii sa gasesca alta modalitate mai simpla … cum sa cumperi testele inainte sa stii cine si cum le face.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.