-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

Elvira Grigoras: „Nu mi-am dat acceptul sã facã avort”

- Advertisement -

Amãnunte în cazul elevei rãmasã însãrcinatã la un centru din Negresti, al Protectiei Copilului

MISTER Ce s-a întâmplat cu adevãrat la Negresti încã nu se stie. Pe de o parte Cornelia, tânãra care ar fi fost abuzatã, sustine cã a rãmas însãrcinatã cu sotul fostei directoare si cã a fost obligatã sã facã un avort de angajatii de la Centru. Potrivit unor surse, fata ar fi declarat anchetatorilor cã întreruperea de sarcinã a avut loc într-un cabinet particular din Vaslui, unde a mers însotitã de o rudã de-a lui Aurel Grigoras. Pe de altã parte, fosta directoare spune cã între sotul ei si adolescentã nu ar fi existat niciodatã raporturi intime si, desi nu neagã faptul cã tânãra a suferit un avort, afirmã cã nu stie unde si în ce conditii a avut loc. Ca reprezentant legal al fetei nu si-a dat acordul, mai mult, angajatii ar fi aflat de întâmplare abia dupã ce tânãra a suferit avortul.

Informatiile cu privire la Cornelia sunt contradictorii. Elevã în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negresti, fata este vãzutã cu ochi buni la scoalã. Directorul unitãtii de învãtãmânt, Vasile Mariciuc, spune cã nu a fãcut pânã în acest moment nicio problemã, fiind un copil linistit, cu putine absente si fãrã nicio corigentã. „Copilul este în clasa a IX-a si a încheiat primul semestru cu media 6,67. Are 8 absente nemotivate ceea ce este normal pentru un copil de vârsta ei. Raportat la situatia de copil institutionalizat pot sã spun cã situatia scolarã (purtare, învãtare, frecventã) este bunã.”, a declarat Vasile Mariciuc. Elvira Grigoras, fosta directoare a Centrului, sustine însã cã adolescenta are un comportament deviant si cã minte cu nerusinare. Potrivit declaratiilor acesteia, Cornelia a avut un plan bine pus la punct prin care a încercat sã o santajeze, revoltatã fiind pentru cã o tinea din scurt si nu îi permitea sã plece cu iubitul ei, Georgel E., un tânãr care lucra în Negresti si care era originar dintr-un sat din judetul Buzãu. Pentru cã a refuzat sã o lase sã îsi petreacã sãrbãtorile de iarnã la el acasã, ulterior sã se cãsãtoreascã, fata a inventat întreaga poveste în speranta cã asa va reusi sã o convingã pe directoare sã o lase sã iasã din sistem. „Totul este o înscenare. Suntem niste oameni normali, nu suntem brute. Fetita aceasta este un copil cu probleme serioase. Ceea ce se întâmplã acum este un abuz al copiilor asupra mea si a autotitãtii mele. Sotul meu este bolnav de când a început scandalul acesta, din noiembrie anul trecut, mi-e fricã sã nu facã congestie cerebralã. Am fost de nenumãrate ori la politistul de proximitate din cauza pasiunilor subite care o tineau o lunã, douã. În 2011 Cornelia fugea pe fereastrã noaptea pentru a se întâlni cu prietenul ei din perioada respectivã, un tânãr de aproximativ 20 de ani, Mocanu, pe care l-am dat pe mâna Politiei si care a fost anchetat. Anul trecut în mai-iunie am fost înstiintati de la scoalã cã are foarte multe absente (n.r. anul scolar 2012-2013). Noi nu întelegeam cum era posibil, mai ales cã dimineata pleca cu ghiozdanul în spate. Într-o zi m-am întâlnit cu ea pe la ora 11.00 si era în compania unui tânãr, Constantin P., care lucra la Salubritate, unde era sef sotul meu. I-am spus despre aceastã problemã si a luat mãsuri. Am luat-o inclusiv la ansamblul meu, însã pãrintii unui bãiat mi-au cerut sã o determin sã le lase copilul în pace pentru cã îl suna si îi trimitea mesaje în permanentã. A trecut prin mâna a doi asistenti sociali si nu s-au putut descurca cu ea, fãcea numai probleme. În ceea ce priveste povestea cu sotul meu, a spus numai minciuni, declarând în scris în luna noiembrie a anului trecut, când a fost demaratã o anchetã de la Vaslui, cã a mintit. Ea a sperat sã mã santajeze în acest fel pentru a o lãsa sã plece la Buzãu cu actualul ei iubit.”, a declarat Elvira Grigoras.

Tatãl copilului, Georgel E. sau Aurel Grigoras?

Elvira Grigoras sustine cã adolescenta a rãmas însãrcinatã cu prietenul ei, Georgel E., si a aruncat vina asupra lui Aurel Grigoras pentru a-l proteja pe cel pe care îl iubeste. Cu toate astea, în perioada în care fata a rãmas însãrcinatã, prietenul ei nu era în Negresti, era acasã, la Buzãu. „Vara trecutã s-a îndrãgostit de un bãiat care punea pavele, lucra la Viarom, Georgel E. Eu cred cã a rãmas însãrcinatã cu acest bãiat, pe 13 octombrie, când a mers la Valea Mare, acolo unde stãteau niste colegi ai bãiatului, eu fiind înstiintatã de niste cunostinte care au vãzut-o întorcându-se de acolo. Cornelia a sustinut cã ar fi avut un contact sexual cu sotul meu pe data de 27 septembrie însã acest lucru este imposibil pentru cã în ziua respectivã nici nu a fost la Negresti, a fost plecat cu domnul Neacsu (n.r. un coleg de serviciu a lui Aurel Grigoras) ca sã inventarieze containerele, putem demonstra acest lucru. În momentul în care a rãmas însãrcinatã s-a speriat crezând cã îl vom da pe Georgel pe mâna Politiei, asa cum s-a întâmplat în 2011 cu Mocanu, si a sustinut cã tatãl copilului era sotul meu, pentru a-l proteja.”, a declarat Elvira Grigoras. Pentru a-si întãri afirmatiile aceasta ne-a arãtat niste mesaje pe care tânãrul i le-a trimis în noiembrie anul trecut: „Nu îngerasul meu, nu o sã fac asta niciodatã, îsi jur pe viata mea. Te mai doare capul?”, „Mã bucur frumoasa mea. Te iubesc, nu te voi pãrãsi.”

Avortul a avut loc, în ce conditii încã nu se stie

Cornelia a suferit un avort la sfârsitul lunii noiembrie a anului trecut. Reprezentantul legal al minorei era Elvira Grigoras, însã femeia se jurã cu mâna pe inimã cã a aflat de întreruperea de sarcinã abia dupã ce a avut loc, însã nu a anuntat Politia pentru cã initial nu a crezut-o pe tânãrã. Cu toate acestea, potrivit unor surse, Cornelia ar fi declarat cã directoarea a fost cea care a trimis-o la un cabinet din Vaslui, unde a mers însotitã chiar de o rudã de-a lui Aurel Grigoras. „La sfârsitul lunii noiembrie a anului trecut s-a plâns Monicãi (n.r. Mona Calciu, actualul psiholog al centrului) cã are dureri de burtã pentru cã a fãcut un avort. Nu stiu la ce cabinet s-a fãcut întreruperea de sarcinã, nu stiu cu cine a mers, pentru cã nici un angajat nu a însotit-o, eu nu mi-am dat acordul, nici nu am stiut.”, a sustinut Elvira Grigoras.

Femeia spune cã nu i-a pus pe copii sã munceascã

Fosta directoare sustine cã nu i-a pus niciodatã pe copiii de la centru sã munceascã, desi multi dintre ei au afirmat cã erau deseori luati la prãsit si nu numai. „Nu am nicio mosie, am o bucatã de pãmânt unde am câteva gãini si câtiva pomi fructiferi, nu aveau ce muncã sã presteze. Copiii au mers de mai multe ori sã mãnânce cirese, aveam vara trecutã niste puisori care mai rãmâneau agãtati în gard si pe care îi strângeau, dar nu erau niciodatã singuri. Sotul meu a rãmas orfan de tatã la 3 ani, empatizeazã foarte bine cu copiii si s-a apropiat de ei. Stãtea cu ei, îi lãsa sã fumeze, de când cu scandalul a si renuntat la fumat desi era un fumãtor înrãit. Copiii îi povesteau ce aventuri sexuale aveau si când ceva era în neregulã mã anunta. A profitat de faptul cã sotul meu a fost mai deschis.”, a mai spus Elvira Grigoras.

„Familia Grigoras ne-a învãtat sã ne gosodãrim”

În apãrarea familiei Grigoras a sãrit Sava Boncan, un tânãr care a locuit timp de sapte ani în casa de la Negresti. El sustine cã atât Elvira cât si Aurel Grigoras sunt niste oameni deosebiti care l-au primit în familia lor. „Din 2005 pânã în august 2012 am stat în cãsuta din Negresti. Doamna Grigoras a venit în 2006 iar Cornelia, câtiva ani mai târziu. Cornelia a fãcut numai probleme, la douã luni de când a fost adusã a început sã aibã un comportament urât, lipsea de la scoalã si stãtea în cârciumi. A rãmas corigentã la câteva discipline (n.r. atunci când era în clasa a VIII – a). Pentru cã doamna Elvira a încercat sã o aducã pe calea cea bunã s-a certat cu dumneaei, încurajatã de doi asistenti sociali, Elena Bãlãutã si Scafariu Jenica. Nu este prima datã când Cornelia aduce acuzatii, a mai avut probleme cu un bãiat, Mocanu, pe care l-a mintit cã ar fi avut 18 ani si pe care l-a acuzat initial de viol, ulterior recunoscând la Curtea de Apel Iasi cã s-a culcat cu el de bunãvoie. A fost condamnat la trei ani cu suspendare. Într-adevãr mergeam cu totii la muncã la familia Grigoras, însã pentru noi era o distractie, glumeam, mai plantam un copac, mai mâncam cirese, mai tãiam o buruianã. Practic, asa am învãtat sã ne gospodãrim. Mergeam mereu în grupulete, domnul Aurel nu a rãmas singur niciodatã cu Cornelia. Doamna Grigoras a fost datã afarã pe nedrept. Nu este vina dumneaei. În octombrie anul trecut eram în concediu si am mers la cãsutã pentru cã acolo era familia mea. Cornelia era nemultumitã cu nu era lãsatã sã plece cu un bãiat la Buzãu si cred cã de acolo a plecat toatã aceastã poveste.”, ne-a declarat Sava Boncan.

Cornelia a rãmas la Negresti

Conducerea DGASPC a demarat anul trecut o anchetã care a avut ca rezultat demisia Elvirei Grigoras. Nu s-a putut dovedi însã faptul cã tânãra ar fi întretinut raporturi sexule cu Aurel Grigoras. Desi exista aceastã suspiciune, Cornelia a rãmas în continuare la Negresti. „Copilul nu a fost mutat în alt centru pentru cã ar fi însemnat o schimbare mult prea mare, s-ar fi luat în acest fel o mãsurã împotriva ei, ar fi fost o nouã traumã. Mutarea se va face usor si în timp. Nu mi se pare normal ca un bãrbat de 60 de ani sã întretinã relatii sexuale cu un minor, chiar dacã legea nu îl poate pedepsi pentru cã minorul avea împlinitã vârsta de 15 ani si si-a dat acordul.”, a declarat Ionel Stefãnicã Armeanu, director al DGASPC Vaslui. Specialistii de la Protectia Copilului nu au reusit sã stabileascã dacã declaratiile fetei erau reale, mai ales cã acestea au fost contradictorii. „Referitor la cazul adolescentei de la Negresti, adus în atentia opiniei publice, vã informãm cã la finele anului 2012, institutia noastrã a fost sesizatã cu privire la situatia unei tinere beneficiare a serviciilor alternative de tip familial Negresti. În urma demersurilor de evaluare initialã a cazului, s-a constatat faptul cã afirmatiile sustinute de tânãra în cauzã sunt acuzatii grave privind comportamentul unei persoane ce nu face parte din personalul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui. Pe mãsurã ce specialisti din afara Serviciului Alternativ de Tip Familial Negresti au desfãsurat activitãti de consiliere si comunicare atât cu sesizarea cât si cu personalul centrului, s-a observat cã afirmatiile acesteia devin contradictorii cu privire la persoana incriminatã. În consecintã s-au întreprins demersuri pentru adaptarea programului individualizat al copilului astfel încât sã se atingã obiective precum recunoasterea simptomelor traumatice, diminuarea tendintelor anxioase, reconstructie cognitivã în scopul dobândirii unor conduite functional adaptate (exprimarea ostilitãtii prin tehnici constructive si educarea modalitãtilor de exprimare a nevoilor si opiniilor personale). Institutia noastrã nu infirmã existenta actelor de naturã sexualã si a stãrii de graviditate si colaboreazã în mod neconditionat si permanent cu autoritãtile îndreptãtite si autorizate sã invesigheze aceast caz pânã la finalizarea anchetei.”, a declarat Ionut Dãnilã, purtãtor de cuvând al DGASPC Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.