spot_imgspot_img
12.9 C
Vaslui
02-mai-2024

Emil Boc: Sistemul de pensii este susţinut în 2011 cu 13,9 miliarde de lei de la bugetul de stat

- Advertisement -

Sistemul de pensii este susţinut în 2011 cu 13,9 miliarde de lei de la bugetul de stat, însă dacă nu s-ar fi făcut reforma pensiilor şi nu s-ar fi renunţat la vechea formulă cu punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie această sumă s-ar fi ridicat la 21,5 miliarde de lei, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.

„Din banii din impozite şi taxe ducem bani la bugetul de pensii şi acum. În 2011 punem de la bugetul de stat pentru a susţine sistemul de pensii 13,9 miliarde de lei şi vreau să ştiţi că, dacă nu am fi făcut reforma pensiilor şi am fi mers pe vechea formulă de 45%, trebuia să punem 21,5 miliarde de lei în plus pe lângă ceea ce se adună la fondul de pensii. Deci cu această reformă pe care am reuşit să o trecem prin Parlament se reduce contribuţia de la bugetul de stat la bugetul de pensii cu o sumă importantă”, a subliniat premierul.

Totodată, el a argumentat că, dincolo de diversele interpretări, declaraţia de miercuri a ministrului Muncii, Ioan Botiş, că sistemul de pensii din România este de tip piramidal, nu reprezintă un lucru nou, ci arhicunoscut, anume că trebuie o bază mai largă de contributori la fondul de pensii. „A spus că dacă nu vom avea suficienţi contributori la bugetul de pensii, evident că vom avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung Nu este un lucru nou, este un lucru pe care îl ştim cu toţii că trebuie să avem o bază mult mai largă de contributori”, a afirmat şeful Guvernului.

El a mai adăugat că şi noul Cod al muncii îşi propune tocmai acest obiectiv de lărgire a bazei contributorilor.

Sistemul contribuţiilor colective de pensii, aşa cum este şi sistemul public de pensii din România este de tip piramidal, o schemă Ponzi, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.
„Sistemul pensiilor private este mai curat deoarece creează acel cont individual de pensie. Sistemul contribuţiilor colective datează din secolul al XIX-lea şi este un sistem piramidal cumva, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori nu mai ai de unde plăti pensiile mai departe. Este schema Ponzi, de care se tot discută”, a declarat joi ministrul Muncii, la o conferinţă pe tema pensiilor private.

Botiş a precizat că rata de ocupare în România ‘stă’ de 10 ani la 58%. La o populaţie activă de 10 milioane de persoane, numai 5,8 milioane contribuie la sistemul de pensii. ‘Dacă nu trecem la 64-65 %, avem probleme în viitor. Sistemul intră în colaps. Ori creşti vârsta de pensionare, ori măreşti contribuţiile sau te împrumuţi, nu sunt prea multe soluţii’, a mai spus ministrul Muncii.

O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.