spot_imgspot_img
21.7 C
Vaslui
08-iun.-2023

Emil Bordeianu scapã de controlul judiciar si va fi cercetat în libertate, alãturi de ceilalti 22 de vamesi si politisti de frontierã

spot_imgspot_img
- Advertisement -

DECIZIE…Magistratii Curtii de Apel Iasi au admis contestatia vamesilor si politistilor de frontierã pusi sub control judiciar de cãtre procurorii anticoruptie si au decis cercetara acestora în libertate. Astfel, mai bine de jumãtate dintre cei retinuti de DNA în luna ianuarie au avut noroc în fata magistratilor ieseni. La începutul acestui an, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi, au dispus punerea în miscare a actiunii penale si luarea unor mãsuri preventive, începând cu data de 17 ianuarie, fatã de un numãr de 23 lucrãtori vamali si agenti ai politiei de frontierã. A fost dispusã mãsura retinerii fatã de opt persoane (patru lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Sculeni si patru agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Bors). A mai fost dispusã si mãsura controlului judiciar fatã de 15 persoane: cinci agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Iasi – Sculeni, un agent de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Oancea, doi agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Stânca, doi lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Albita, doi lucrãtori vamali de la Sculeni, doi lucrãtori vamali din Vama Oancea si un lucrãtor vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Stânca.

Pusi sub control judiciar de cãtre Tribunalul Vaslui, vamesii si politistii de frontierã acuzati de fapte de coruptie reusesc sã înduplece magistratii Curtii de Apel Iasi. Astfel, contestatia mãsurii privative de libertate a fost revocatã de instanta din judetul vecin. Printre cei care se bucurã acum de libertate deplinã se numãrã si vamesul husean Emil Bordeianu, dar si colegii acestuia, ridicati în luna ianuarie de cãtre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Descinderile DNA în mai multe puncte de trecere a frontierei au avut loc pe 17 ianuarie si 23 de lucrãtori vamali si agentie de politie de frontierã au fost ridicati si audiati. La finalul audierilor, fatã de 15 persoane a fost dispusã mãsura controlului judiciar. Printre acestia se numãrau si doi lucrãtori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontierã Albita, iar unul dintre ei era Emil Bordeianu, o figurã cunoscutã în judetul Vaslui. „În sarcina celor 23 de inculpati a fost retinutã comiterea unor infractiuni de luare de mitã si trafic de influentã, comise în formã simplã si continuatã. În ordonantele procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt: În perioada 2021-2022, inculpatii mentionati mai sus, lucrãtori vamali si politisti de frontierã, în mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse între 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitãti de transport cãlãtori sau de mãrfuri dinspre Republica Moldova în tãri ale Uniunii Europene si invers. În schimbul banilor primiti cu titlu de mitã, inculpatii si-ar fi încãlcat atributiile de serviciu în sensul cã ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fãrã a dispune mãsurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitãti de mãrfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere în Uniunea Europeanã de cãtre cetãteni extra-comunitari. În cauzã se desfãsoarã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane”, precizau, în luna ianuarie, procurorii anticoruptie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.