spot_img
27.3 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

Emil – ”Sherlock Holmes” de Lipovăț, pe urmele celor care i-au furat caii: “i-am descoperit, dar Poliția nu face nimic”

- Advertisement -
PAGUBĂ… Proprietarul spune că cei trei cai furați sunt de rasă, paguba totală se ridică la aproximativ 20.000 de lei pentru că pe lângă animale, hoții au mai furat un aparat de sudură și o drujbă.

PAS PE LOC… Furtul de animale se numără printre cele mai constante jafuri petrecute în mediul rural vasluian. În fiecare an, sute de proprietari de animale sunt deposedați de vacile, caii, porcii și păsările din bătătură, dar și de speranța că cineva le va face dreptate. Unele victime urmează calea legală și fac plângeri la poliție, așteptând, uneori chiar și cu anii, ca hoții să fie prinși. Alte victime pornesc singure pe urmele hoților, dezvoltând adevărate veleități de detectivi. Emil Ciubotaru, din Lipovăț, a devenit un Sherlock Holmes al comunei, după ce în a doua zi de Paște, a rămas fără trei cai de rasă, o drujbă și un aparat de sudură. După ce hoții i-au “măturat” curtea, bărbatul a pus mâna pe telefon și a sunat la 112, în speranța că polițiștii îi vor găsi pe cei vinovați. După mai bine de două săptămâni de la comiterea faptei, oamenii legii nu întocmiseră nici măcar dosar penal, cât despre prinderea vinovaților, ce să mai vorbim? Sătul să tot aștepte, Emil Ciubotaru a venit la Vaslui, pentru a aduce cazul său în atenția redacției ziarului Vremea Nouă, dar și a conducerii IPJ Vaslui. “Imediat după furt am sunat la 112, dar nu a venit nimeni. Nici după furt, nici a doua zi, nici după o săptămână, nici după două. Nimeni nu face nimic, la ora asta nu s-a deschis niciun dosar penal, nu se face nicio cercetare. Zilele trecute, văzând că polițiștii nu fac nimic, am început eu să caut caii. Am aflat de la un prieten că doi cai se află la Văleni, iar altul în comuna Deleni. Duminică am plătit o mașină și ne-am dus în Deleni, unde într-adevăr, am văzut calul. Am sunat la 112 pentru că în curtea acelui om nu puteam să intru. Dacă intram fără permisiunea lui, săvârșeam o infracțiune, așa că am sunat din nou la 112. Polițiștii nu s-au implicat nici măcar după ce am găsit eu calul. Au refuzat să vină la fața locului, să intrăm în curtea acelei persoane, să-mi iau animalul înapoi. De asta am venit la ziar, pentru că nimeni nu face nimic, e o bătaie de joc cum n-am crezut că am să văd. Acei cai sunt de rasă, paguba totală se ridică la aproximativ 20.000 de lei pentru că pe lângă animale, hoții mi-au mai furat un aparat de sudură și o drujbă”, ne-a declarat Emil Ciubotaru. Luni după-amiază, după discuția cu bărbatul din Lipovăț, l-am contactat pe purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. Câteva ore mai târziu, reprezentantul IPJ Vaslui ne-a declarat că în acest caz a fost deschis dosar pentru infracțiunea de furt, însă, pe surse, am aflat că urmărirea penală a început chiar luni, după ce victima furtului a agitat apele la Vaslui.

În a doua zi de Paște, Emil Ciubotaru era cu oile la păscut când a fost sunat de fiul lui, care i-a cerut bani, să poată pleca la muncă, în Franța. Bărbatul i-a spus că nu îl poate ajuta, iar între cei doi s-a pornit o ceartă puternică, cu amenințări și alte cuvinte mai puțin ortodoxe. Seara, când s-a întors acasă, fermierul avea să constate că cei trei cai de rasă pe care îi avea nu mai erau în grajd, iar împreună cu animalele dispăruseră și un aparat de sudură și o drujbă. Bărbatul a pus mâna pe telefon și a sunat la 112, cerând sprijinul polițiștilor, sprijin care, spune Emil Ciubotaru, nu a venit “Eu sunt divorțat, iar băiatul locuiește mai mult la fosta soție, la mine nu a stat niciodată. Eu cred că el a planificat furtul, pentru că a doua zi a și tăiat-o din țară. A furat animalele, le-a vândut, iar cu banii obținuți a plecat în Franța, așa cum a vrut. În seara respectivă am sunat la 112, să reclam faptul că mi-au fost furați caii. Am tot așteptat, dar nu a venit nimeni. Nici în seara aia, nici a doua zi, nici după o săptămână, nici după două. Am vorbit de câteva ori la telefon cu șeful de post de la Deleni, dar au trecut două săptămâni de atunci și nimeni nu face nimic. La ora la care vorbesc cu dumneavoastră nici măcar dosar penal nu este întocmit. Dacă fiul meu a fost cel care a luat caii, pentru a-i vinde și face rost de bani, tot furt se cheamă, pentru că acele animale erau proprietatea mea, iar polițiștii aveau datoria să întocmească dosar penal”, ne-a declarat Emil Ciubotaru.

Ajutat de un prieten, a pornit pe urmele cailor

Sătul să tot aștepte ancheta care nu mai venea, fermierul a pornit în căutarea cailor furați, reușind să găsească două dintre cabaline pe raza localității Văleni. “Am avut noroc de sora unui prieten, care zilele trecute a cumpărat niște porci de la cineva din Văleni. Când s-a dus să-i ia, a văzut în curtea acelui om și doi dintre caii mei. Nu avea cum să-i confunde pentru că acei cai sunt de rasă, nu mai are nimeni așa ceva. Am fost acolo, i-am văzut, dar nu am putut intra în curtea omului. Tot cu ajutorul unor prieteni am aflat că al treilea cal este la o persoană din Deleni. Duminică am luat o mașină și m-am dus acolo. Am văzut calul, dar tot așa, nu am putut intra în curtea omului. Dacă intram fără permisiunea lui, săvârșeam o infracțiune, așa că am sunat din nou la 112. Polițiștii nu s-au implicat nici măcar după ce am găsit eu calul. Au refuzat să vină la fața locului, să intrăm în curtea acelei persoane, să-mi iau animalul înapoi. De asta am venit la ziar, pentru că nimeni nu face nimic, e o bătaie de joc cum n-am crezut că am să văd. Acei cai sunt de rasă, paguba totală se ridică la aproximativ 20.000 de lei pentru că pe lângă animale, hoții mi-au mai furat un aparat de sudură și o drujbă”, ne-a mai spus Emil Ciubotaru.

Dosar penal după ce victima a făcut sesizare la IPJ Vaslui

Luni, după ce a fost la redacția Vremea Nouă, Emil Ciubotaru a mers și la Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, pentru a face o plângere împotriva polițiștilor din Deleni. Tot luni, după ce a ajuns acasă, bărbatul a fost vizitat de oamenii legii care trebuiau să se ocupe de caz. Fermierul a fost pus să dea declarații, pentru prima dată de la comiterea furtului. Purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui ne-a confirmat că în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt. De ce a fost nevoie ca victima unui furt să se adreseze Inspectoratului de Poliție pentru ca lucrurile să se pună în mișcare, nu e chiar atât de greu de înțeles. Cazul de mai sus ne arată că viața la țară este mult mai frumoasă pentru polițiști, în comparație cu agitația de la oraș. Polițistul din mediul rural lucrează, de multe ori, pentru folosul propriu. Nu o dată s-a întâmplat ca persoanele certate cu legea să fie iertate ori dosarele să le fie uitate la sertar după ce au prestat muncă pe moșia șefului de post, la cules via, la strânsul porumbului sau la plantatul pomilor. Această “înfrățire” este foarte periculoasă pentru siguranța cetățeanului de bună credință. Dacă și în mediul urban întâlnim oameni ai legii care nu își fac datoria, în mediul rural nepăsarea este și mai mare pentru că aceștia nu au nicio teamă că poate să îi tragă cineva la răspundere. În ultimii ani, ziarul Vremea Nouă a adus în atenția opiniei publice zeci de cazuri cu polițiști care ori au săvârșit abuzuri, ori au refuzat pur și simplu să își facă datoria. Anii au trecut, cercetările interne au fost efectuate, însă acești polițiști continuă să fie plătiți de statul român pentru a “veghea” la respectarea legii. Fenomenul nu este unul generalizat, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui având și foarte mulți profesioniști, persoane care înțeleg cât de important este rolul polițistului într-o societate pe care cu toții ne-o dorim normală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Domnilor jurnaliști de la Vremea nouă
    Dumneavoastră înainte de a publica aceste articole care nu sunt adevărate cu acest..Sherlock Holme „”vă interesați????Tot ce spune sunt doar minciuni. Da într-adevăr fiul și-a luat ce a fost a lui că nu a mai putut răbda. Dar vă rog să vă interesați înainte de a publica aceste minciuni a unui bețiv ordinar care nu stie decât să facă scandal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.