Emotii, regrete si haz de necaz: “suntem promotia COVID, dar rãmânem optimisti”

SCOALA… CU TOTUL ALTFEL! Dupã douã luni în care cursurile s-au suspendat pe fondul epidemiei de coronavirus, iar clasele au fost pustii, revederea, a fost una emotionantã. Totul s-a petrecut în conditii de prudentã sanitarã maximã, prilejuitã de pregãtirea în vederea sustinerii Bacului si a Evaluãrii Nationale. Sigur cã elevii, cu totii, regretã faptul cã nu vor mai avea banchet sau atât de mult asteptatul mars al absolventilor, dar înteleg cã anul acesta a fost o situatie specialã si, pânã noul coronavirus va fi învins, lucrurile vor rãmâne diferite fatã de alti ani. “Este cumva ciudat acum deoarece înainte ne gândeam, noi fetele, ce rochii sã ne cumpãrãm, cum sã ne pregãtim pentru banchet …dar acum ajungem sã ne gândim ce model de mascã sã purtãm”, spune Cristina Stefârcã, eleva cls. a XII-a a Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui

Elevii din anii terminal s-au reîntors la scoala sã facã pregãtire pentru examenele nationale, respectiv Evaluarea Nationalã si Bacalaureat. Pânã la 12 iunie ei vor realiza numai activitãti de pregãtire si consiliere pentru examenele nationale, iar prezenta în aceastã perioadã la scoalã este optionalã. “Au fost prezenti azi (2 iunie,n.r.) peste 250 elevi. Femeile de servici sunt la posturi, dumnealor îi supravegheazã pe holuri. Se intrã organizat pe grupuri de câte 5, atât la intrare cât si la iesire. Totul a decurs conform procedurilor, nu am întâmpinat incidente, si nici nu s-au înregistrat temperaturi peste 37,3 grade la niciun elev. Avem prezente 3 asistente asa cum am mai precizat anterior, la fiecare intrare. Toatã lumea si-a fãcut treaba, profesorii de asemenea s-au prezentat toti si le multumesc din tot sufletul, toti au fost receptivi”, a spus prof. Cucos Gina directorul Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui.

Prof. Dan Gogonici

Multumit de participarea si receptivitatea elevilor în clasa de pregãtire, profesorul de limba românã Dan Gogonici ne spune cã “orele s-au desfãsurat conform dispozitiilor impuse de autoritãti. Elevii au venit, doritori, implicati si considerã beneficã aceastã pregãtire. Poate cã, în aceste trei sãptãmâni cât mai sunt pânã la desfãsurarea examenelor, vor reusi sã recupereze anumite carente. La limba românã a trebuit sã lecturãm anumite texte, foarte mult sã rãspundem oral, si în anumite situatii au existat câteva neîntelegeri în comunicare datoritã mãstilor. Dar mesajul a fost clar, coerent si am fãcut tot posibilul sã ne întelegem. Purtatul mãstilor nu a fost un impediment chiar atât de mare”.

Denisa Dumitriu

“Azi am avut pregãtirea la biologie. În clasã a fost pãstratã distanta corespunzãtoare, am purtat mãsti. Nu prea ne-am înteles între noi dar a fost destul de OK, mai ales dupã atâta timp de carantinã a fost si o plãcere deosebitã sã ne revedem cu profesorii, cu colegii, sã intrãm iar în rolul de scoalã, sã pregãtim materia pentru Bacalaureat. Mã bazez pe faptul cã subiectele la bacalaureat nu vor fi atât de grele. Sunt încrezãtoare cã totul va fi bine. Mai mult îmi este fricã de proba la matematicã pentru cã nu prea am lucrat pe subiecte. Aici emotiile mele sunt mai mari. Mâine voi avea pregãtirea la matematicã si sper sã recuperez usor”, spune Dumitriu Denisa, elevã în anul terminal al Liceului.

“A fost foarte bine în aceastã primã zi de pregãtire. Vã dati seama cã ne-am dorit mult sã fim din nou printre colegii si profesorii nostri. Se puteau face ore si fãrã mascã pentru cã nu suntem asa multi în clasã. Este o întelegere greoaie purtând masca. Am avut pregãtirea la limba românã, comunicarea a fost bunã, doar cã se mai întâmpla din când în când sã nu întelegem unele cuvine dar doamna profesoarã a repetat pronuntia destul de tare si ne-am descurcat. Sper sã iau Bacalaureatul, vreau sã merg mai departe la o facultate, mai bine zis la Universitatea Transilvania din Brasov. Cu toate cã am avut orele online, este mult mai bine sã fim cu prezenta la scoalã. Eu am avut o comunicare foarte bunã cu doamna profesoarã de logicã, pe Zoom, unde ea a explicat foarte bine ceea ce avem de fãcut, este o doamna exceptionalã pot spune. Cu ceilalti profesori mai mult în scris, deoarece noi mai facem si pregãtire în particular”, spune Buraga Robert Marius clasa XII, profil Turism si Alimentatie.

Robert Rusu

“Am participat la orele online, ne-am înteles destul de bine cu profesorii, ei si-au dat silinta sã ne îndrume si sã ne predea cât mai explicit materiile, si noi am fost receptivi, dar tot mai bine este la scoalã. Pentru unii dintre noi a fost greu, în special pentru cei de la tarã pentru cã nu aveau posibilitãti de comunicare online, nu detineau dispozitive digitale, dar cumva, cu totii ne-am conformat cerintelor. Este mult mai bine la scoala decât online, iar azi în prima zi de revedere a fost o mare bucurie sã îmi revãd colegii. Scoala a pregãtit totul, în asa fel încât toti suntem protejati. Dezinfectanti, mãnusi, chiar si mãstile care poate sunt putin deranjante dar totul spre binele nostru. Am emotii firesti pentru Bacalaureat si nu numai. Vreau sã dau mai departe la Penitenciar, dar am douã optiuni. Eu sunt si fotbalist la Sporting Juniorul Vaslui dar prefer sã continui la Penitenciar”, spune Rusu Robert elev al clasei a XII-a profil filologie.

“Am început bine, prima zi de pregatiri a fost cu ceva emotii. Mi-a plãcut cã s-au respectat toate noile reguli, cu noile reglementãri. Am intrat în grupuri cu distanta specificã. Ne-a fost luatã temperatura la intrare în scoalã, ne-au fost dezinfectate mâinile, ne-au fost schimbate mãstile, dupã care am fost îndrumati în clase, câte 10 spre bãnci. Este un pic mai greu sã comunici cu masca pe fatã, dar trebuie sã vorbim ceva mai tare pentru o întelegere clarã. Azi, am avut pregãtire la limba românã, a fost ok, am fãcut un model pentru bac. Pregãtirea online pânã în prezent a fost destul de grea. Locuiesc într-un sat, internetul merge mai greu, dar am încercat sã facem ca totul sã fie bine. Într-adevãr este destul de ok faptul cã am început scoala cã venim si vedem profesorul, ne întelegem mai bine la scoalã decât pe mediul online. Revederea cu colegii si profesorii a fost asa…putin cam la distantã, dar plãcutã. Privind examenul ce ne asteaptã, am emotii foarte mari, pentru cã este un pas important în viata mea, ca si a oricãrui elev. Încã nu prea stiu unde sã aplic mai departe, deoarece pãrintii mei sunt în Italia si probabil voi merge sã mã stabilesc cu ei. Acolo voi decide cum îmi voi continua studiile. Regretul este cã nu mai avem banchetul, nu mai este marsul elevilor dar trebuie sã mergem înainte. Este cumva ciudat acum pentru cã lunile trecute ne gândeam, noi fetele, ce rochii sã ne cumpãrãm, cum sã ne pregãtim pentru banchet …dar acum ajugem sã ne gândim ce model de mascã sã avem”, ne spune Stefârcã Cristina, elevã din anul terminal la profilul Studii sociale, al liceului “Stefan Procopiu” Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ