16.8 C
Vaslui
02-oct.-2022

Eolienele de la Fãlciu, în aer

- Advertisement -

14 miliarde de lei vechi la rãscruce de vânturi

SCANDAL Câmpul de eoliene din comuna Fãlciu aruncã în aer relatiile dintre Primãria localitãtii si Consiliul Judetean Vaslui. Neculai Moraru, primarul Fãlciului, doreste anularea autorizatiei de constructie emisã de autoritãtile judetene la sfârsitul anului trecut pentru parcul eolian, pe motiv cã aceasta ar fi ilegalã, din moment ce Primãria Fãlciu externalizase chiar în acea perioadã atributiile arhitectului-sef, prin hotãrâre a Consiliului Local, fapt care îi dãdea posibilitatea sã emitã fãrã probleme actul. Dorinta autoritãtilor locale s-a lovit de cea a Consiliului Judetean Vaslui, care a emis pânã la urmã autorizatia. De fapt, în joc sunt 14 miliarde de lei vechi, bani plãtiti de o firmã italianã în contul emiterii autorizatiei de constructie. “Degeaba strigã dupã bani, Primãria Fãlciu nu are dreptate. Nu poate externaliza cum doreste si când doreste serviciile, iar angajati specialisti în arhitecturã nu are”, este de pãrere Gheorghe Stoica, secretarul CJ Vaslui. “Dar când am dat autorizatie pentru demolarea fabricii de zahãr, atunci de ce se putea? Acum sunt în joc banii ãstia, de aceea nu se mai poate!” spune, în replicã, Neculai Moraru, primarul Fãlciului.

Primãria Fãlciu si Consiliul Judetean Vaslui au ajuns la cutite în ce priveste o autorizatie de constructie pentru parcul eolian care urmeazã sã fie construit în comunã de o firmã italianã. La câteva luni de la emiterea autorizatiei respective, primarul Neculai Moraru declarã cã aceasta ar fi ilegalã, dorind sã atace actul în contencios administrativ pentru anularea lui. Nemultumirea edilului vine de la faptul cã autoritãtile judetene nu au tinut cont de o mai veche cerere a Primãriei Fãlciu, în care aceasta arãta cã este în mãsurã sã emitã fãrã probleme autorizatia si sã încaseze cele 14 miliarde de lei vechi. Primarul motiveazã cã a actionat exact în acelasi mod ca autoritãtile constãntene si cã tot ce a întreprins pentru a putea emite autorizatia a fost legal. De cealaltã parte, Consiliul Judetean contestã modul de actiune a Primãriei Fãlciu. Reprezentantii CJ spun cã, la momentul respectiv, numai autoritãtile judetene erau în mãsurã sã elibereze actul administrativ, deoarece Primãria Fãlciu nu avea angajati specialisti în arhitecturã.

Precedentul de la Constanta si 14 miliarde de lei vechi împãrtite “frãteste”

Pe 15 octombrie 2010, CJ Vaslui emitea cãtre firma italianã autorizatia de constructie pentru parcului eolian. Autoritãtile judetene au emis actul administrativ motivând cã, la acea datã, Primãria Fãlciu nu avea capacitatea de a face acest lucru, deoarece nu avea angajat un arhitect-sef. La rândul lor, italienii au virat imediat în conturile CJ suma de 14 miliarde de lei vechi. “Suma a fost împãrtitã egal între Primãria Fãlciu si noi, asa cum prevede legea pentru autorizatiile emise în extravilanul localitãtii. La rândul nostru, am virat imediat în contul Primãriei Fãlciu 7 miliarde de lei vechi. În acest moment, autoritãtile locale contestã autorizatia respectivã emisã de noi, dorind sã încaseze întreaga sumã. Cu toate acestea, în momentul în care am emis autorizatia respectivã, aveam avizul primarului pentru acest lucru, aviz din anul 2009. Se pare cã edilul a uitat de acest act si acum vrea sã steargã tot cu buretele”, spune Gheorghe Stoica, secretarul CJ Vaslui. De cealaltã parte, primarul spune cã anuntase autoritãtile judetene din timp cu privire la faptul cã Primãria Fãlciu era în mãsurã sã emitã singurã autorizatia de constructie. “Nu aveam cum sã angajez arhitect-sef, pentru cã posturile sunt blocate în administratie. Am avut discutii în Consiliul Local si am hotãrât sã actionãm la fel ca primãriile din judetul Constanta care s-au confruntat cu o situatie asemãnãtoare. Am ales sã externalizãm postul de arhitect-sef unei firme din Iasi. Totul este legal, nu vãd care e problema, noi putem sã emitem autorizatii de constructie legale. De fapt, într-o cu totul altã situatie, CJ Vaslui a recunoscut indirect acest lucru. Acum era vorba de niste bani pe care trebuia sã-i încaseze, de aceea s-a pus împotriva noastrã”, explicã primarul de la Fãlciu.

Autorizatiile pentru demolãri sunt fãrã probleme!

Primarul comunei spune cã autoritãtile judetene au despicat firul în patru doar atunci când au vãzut cã la mijloc este o sumã mare de bani. “Anul trecut, am emis autorizatie pentru demolarea unei fabrici de zahãr, aici în comunã. CJ Vaslui a spus cã nu este nicio problemã si putem sã dãm acea autorizatie. Am încasat atunci 200 de lei pentru emiterea actului. La câteva luni dupã aceasta, în momentul când au vãzut cã sunt 14 miliarde de lei vechi de încasat, deodatã Primãria Fãlciu nu mai are specialisti, nu mai poate emite autorizatii”, explicã primarul Moraru. “Autoritãtile de la Fãlciu trebuie sã înteleagã cã nu pot externaliza cum vor, când vor. Sunt niste legi pe care trebuie sã le respectãm”, spune secretarul Stoica. În acest moment, Primãria Fãlciu a formulat presedintelui CJ o întâmpinare prin care cere anularea autorizatiei. “Vrem sã emitem noi actul, nu CJ Vaslui. Vom merge pânã în contencios administrativ pentru aceasta, deoarece considerãm cã s-a trecut peste noi ilegal, numai pentru a încasa 7 miliarde de lei vechi”, amenintã edilul comunei Fãlciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.