– probatoriul administrat in cauza a demonstrat ca, in producerea deflagratiei, culpa revine societatii de distributie a gazelor naturale, respectiv SC E-ON Gaz Distributie SA si mai multor angajati ai societatii
Procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a inculpatilor Constantin Chitic, Vasile Tofan, Vichente Bordeianu, Anton Iancu, Neculai Sova, Ioan Toma, Ulderic Birsan si SC E-ON Gaz Distributie SA. Acestia sint cercetati pentru comiterea infractiunilor de vatamare corporala din culpa (doua fapte) si distrugere din culpa. “Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat faptul ca pe 21 decembrie 2010, pe strada Martir Horea din municipiul Bacau, a avut loc o deflagratie urmata de un incendiu la un bloc format din 15 apartamente situate la parter si cele patru nivele. In urma exploziei, s-a produs vatamarea corporala grava a doi locatari, avarierea grava a blocului, fapt ce presupune fie reconsolidarea, fie reconstructia acestuia, precum si distrugerea a 19 masini parcate in apropiere. Totodata, distrugeri de diferite grade de intensitate s-au produs si la apartamentele din blocurile din imediata vecinatate, situate pe strada Banca Nationala”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.
Culpa revine E.ON-ului
Pe 21 decembrie 2010, în jurul orei 9.30, pe strada Martir Horea din municipiul Bacau, a avut loc o explozie la blocul nr. 22/A, compus din 15 apartamente situate la parter si patru nivele. Au fost inregistrate distrugeri in diferite grade de intensitate s-au produs si la apartamentele din imobilele din imediata vecinatate, respectiv blocurile nr. 31, 37 si 39 de pe strada Banca Nationala. Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau s-au sesizat din oficiu in aceeasi data cu privire la deflagratia produsa, fiind înregistrat dosarul nr. 9893/P/2010, iar prin rezolutia din data de 21 decembrie 2010, ora 12.30, s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savirsirii infractiunilor de distrugere din culpa si vatamare corporala din culpa. Avind in vedere complexitatea cauzei, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau a dispus, prin rezolutia din data de 27 ianuarie 2011, preluarea ei in vederea efectuarii urmaririi penale, dosarul fiind inregistrat sub nr. 39/P/2011. Probatoriul administrat in cauza a demonstrat ca, in producerea deflagratiei, culpa revine societatii de distributie a gazelor naturale, respectiv SC E-ON Gaz Distributie SA si mai multor angajati ai societatii.
Cauze
In urma interventiei lucratorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau si verificarilor intreprinse de acestia, locul exploziei a fost stabilit ca fiind apartamentul nr. 1, apartinind sotilor L.M. si L.E., iar incendiul s-a datorat dislocarii tevii de gaz care alimenteaza blocul, situata in coltul blocului intre laturile de est si nord, flacarile afectind pe vertical etajele superioare. Primele urmari vizibile ale exploziei au constat in dislocarea zidurilor situate pe laturile de sud, est si nord, bucati din aceste ziduri si resturi de caramizi fiind imprastiate de suflu pe perimetrul dimprejurul blocului. Incendiul a produs, de asemenea, distrugeri la nivelul izolatiei termice si a tencuielii. La aproximativ o jumatate de ora dupa sosirea la locul exploziei, pompierii au reusit sa scoata de sub darimaturi una dintre victime, aceasta fiind transportata la Spitalul Judetean Bacau cu ambulanta, alaturi de cea de-a doua victima si de alte doua persoane care au acuzat la acel moment socul posttraumatic.
Expertiza blocului
Dupa asigurarea posibilitatii de a verifica imobilul in conditii de deplina siguranta, blocul nr. 22 a fost expertizat de un specialist care in raportul intocmit in luna ianuarie 2011 a tras primele concluzii. Expertul a consemnat faptul ca la apartamentul nr. 1 a fost distrus peretele structural din zidarie, cu prabusirea spre exterior pe lungimea camerei de zi, inclusiv cu dislocarea centurii de peste parter; prabusirea planseului din beton armat in camera de zi dintre parter si etaj; deformarea si fracturarea planseului din beton armat prefabricat de peste parter la dormitor si degradarea masiva a zonelor de rezemare si imbinare pe elementele verticale portante, respectiv centura din beton armat monolit a peretelui din zidarie, precum si a peretelui structural transversal din beton armat dintre dormitor si baie.
La apartamentul nr. 2 s-a deplasat fracturarea diafragmei transversale din beton armat monolit dintre camera de zi a apartamentului nr. 1 si dormitorul apartamentului nr. 2. Au aparut fisuri in planseul de peste parter in zona peretelui transversal fracturat, au fost distruse ferestre si usi. La apartamentul nr. 4 de la etajul 1 s-a prabusit peretele structural din zidarie, s-au distrus elementele de legatura intre planseul din beton armat, panoul prefabricat de pe fatada si elementul nestructural din beton armat de fronton al logiei. Exista deasemenea fisuri in elementele structurale verticale dintre camera de zi si dormitor; expulzarea pina la nivelul buiandrugilor a panourilor din beton armat prefabricat in zona dormitorului, baii, bucatariei. Pe casa scarii au fost inventariate fisurile aparute in dreptul podestului intermediar dintre parter si etaj datorate expulzarii panourilor de fatada din beton armat prefabricat din zona bucatariei de la parter si etajul 1. In concluziile finale ale raportului, se mentioneaza faptul ca deflagratia produsa la scara A a blocului nr. 22 de pe strada Martir Horea din municipiul Bacau a produs distrugeri ale elementelor structurale pe o zona ce a afectat direct patru apartamente de la parter si etajul 1; distrugerea totala sau partiala a unor pereti structurali si a unor plansee a condus la o stare de instabilitate a cladirii, care prezinta risc de prabusire, iar nivelul degradarilor a condus la incadrarea constructiei in clasa I de risc seismic. Fata de concluziile expertului, s-a retinut distrugerea totala a celor 15 apartamente ce formeaza blocul nr. 22A, intrucit niciunul dintre acestea nu mai este locuibil in forma actuala, fiind afectata structura de rezistenta, chiar daca cercetarile initiale au indicat doar distrugeri vizibile de o intensitate variabila proportional cu situarea apartamentelor la etajele superioare. Distrugeri in diferite grade de intensitate s-au produs si la apartamentele din imobilele din imediata vecinatate, respectiv blocurile nr. 31, 37 si 39 de pe strada Banca Nationala, in marea lor majoritate fiind remediate in scurt timp de reprezentantii SC E-ON Gaz Distributie S.A., care au procedat la inlocuirea geamurilor sparte de suflul exploziei si la refacerea tencuielii exterioare.
Aerisitoare infundate
Cu ocazia cercetarii la fata locului derulata pe parcursul mai multor zile, incepind cu data producerii deflagratiei, s-a procedat si la decopertarea conductei principale de gaz ce deserveste imobilul nr. 22, traseul acesteia urmind aleea de acces dintre strada Banca Nationala si imobilul nr. 22 de pe strada Martir Horea, fiind perpendicular pe latura estica a blocului. In urma excavarii pe o lungime de 25 m, pe 25 decembrie 2010, in conducta principala a fost descoperit un orificiu cu diametrul de 1,5 cm, precum si cinci aerisitoare de gaz si un capac aerisitor care erau infundate si acoperite cu pamint, beton si asfalt. Portiunea de conducta defecta a fost segmentata si ridicata, impreuna cu celelalte elemente accesorii mentionate, constituind proba la dosar privind posibila sursa a exploziei si modul de intretinere a conductei. In timpul derularii acestei activitati au fost desemnati si experti tehnici judiciari care au participat, alaturi de reprezentantii SC E-ON Gaz Distributie SA, la cercetarea locului faptei si au ridicat probe pentru a fi prelucrate in laborator, in vederea stabilirii cauzei exploziei.
Cum s-a produs explozia
Pe 21 decembrie 2010, prin ordonanta Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau, s-a dispus desemnarea expertilor din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani pentru efectuarea unei expertize tehnice. Expertii spun ca explozia nu a fost in bucataria apartamentului nr. 1 si nu s-a datorat unei utilizari defectuoase a aparatelor de utilizare a gazelor racordate la instalatia interioara si/sau tubulaturii propriu-zise a acestei instalatii interioare. Patrunderea gazului natural in dormitorul apartamentului nr. 1 la nivelul pardoselii (planseu inferior) prin zona de trecere de la fundatia de beton la zidaria de caramida s-a datorat termoizolatiei exterioare pentru peretele estic, gazul natural degajat din sol intrind prin fisuri in dormitor. Acumularea progresiva a gazului natural s-a realizat intr-un interval de 26 minute, pina la atingerea Limitei Inferioare de Explozie pentru amestecul aer – gaz natural in incapere. Sursa de aprindere electrica au constituit-o arcuri electrice, suprafete fierbinti provenite de la functionarea instalatiei electrice din dormitor care alimenta consumatorii din incapere; aparitia unor arcuri electrice sau supratensiuni de comutare la nivelul contactelor si circuitelor electrice din interiorul aparatului TV sau chiar defectarea acestuia, aparatul fiind in functiune in momentul producerii exploziei.
Invinuiti
Fapta invinuitilor Tofan Vasile, Bordeianu Vichente, Iancu Anton, Sova Neculai, Toma Ioan si Birsan Ulderic, angajati ai SC E-ON Gaz Distributie SA, este aceea de a nu isi indeplini corespunzator atributiile de serviciu, la momentul efectuarii reviziilor generale din perioada 2007-2010 la conducta de gaze ce deservea imobilul situat în municipiul Bacau, str. Martir Horea, nr. 22, fapt ce a condus la neidentificarea factorilor ce au favorizat producerea unei deflagratii in apartamentul nr. 1 din acest imobil. Neindeplinirea atributiilor de serviciu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa.
www.ziaruldebacau.ro