spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Episcopul Ioachim al Hușilor, 15 ani de la trecerea la cele veșnice

- Advertisement -

COMEMORARE… Miercuri, 24 aprilie 2024, s-au împlinit 15 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor, prilej cu care „la Catedrala Episcopală din Huși, au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului celui de-al 50-lea Ierarh al Hușilor”, se arată într-un comunicat transmis de Episcopia Hușilor, pe pagina oficială, episcopiahusilor.ro.

„Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce, în 1949 regimul ateu comunist desființase Episcopia și îl asasinase pe ultimul ierarh, Grigorie Leu. A păstorit la Huși până la trecerea sa la cele veșnice, în 24 aprilie 2009, identificându-se cu renașterea Episcopiei. A fost înmormântat, în data de 27 aprilie, în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău. În memoria sa, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopia Hușilor a instituit programul de burse pentru elevi de liceu și studenți „Episcopul Ioachim Mareș“, ca omagiu adus moștenirii spirituale, culturale și edilitare lăsate tuturor credincioșilor din județul Vaslui. De asemenea, Episcopia Hușilor a publicat în 2019, la Editura Horeb, volumul omagial: „Episcopul Ioachim Mareș, ctitor de biserici și promotor al culturii creștine”, se arată în comunicatul Episcopiei.

Patriarhul Daniel: „Episcopul Ioachim Mareș s-a înscris în șirul marilor săi înaintași: misionari, erudiți, harnici și înțelepți, care prin viața și activitatea lor au contribuit la devenirea istorică a scaunului episcopal de la Huși”

„Păstor misionar, iubitor de cultură și de evlavie, episcopul Ioachim Mareș s-a înscris în șirul marilor săi înaintași: misionari, erudiți, harnici și înțelepți, care prin viața și activitatea lor au contribuit la devenirea istorică a scaunului episcopal de la Huși, precum și a Bisericii întregi”, îl caracteriza Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preasfințitul Părinte Ignatie l-a numit pe Episcopul Ioachim Mareș „cel de-al doilea ctitor al Catedralei și reședinței episcopale din Huși, un om care s-a angajat, cu toată ființa sa, să restaureze adevărurile istorice despre această Episcopie, iubitor de cultură și foarte generos”, au transmis reprezentanții Episcopiei Hușilor, în comunicatul prezentat pe pagina episcopiahusilor.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.