spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
25-sept.-2023

Eroarea de la softul asigurărilor, cauzată de „un comportament necunoscut specialiştilor HP, ORACLE şi SIVECO”

- Advertisement -

Sistemul informatic al casei de asigurări de sănătate va fi repornit azi, însă nu știe încă dacă va fi funcțional de luni.

Suspendarea activităţii informatizate a Sistemului Unic Integrat a fost cauzată de „un comportament necunoscut specialiştilor de la HP, ORACLE şi SIVECO al sistemelor de management al bazelor de date”, anunţă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Deocamdată, nu se ştie dacă problema va putea fi rezolvată până luni. „Astăzi, după aplicarea soluţiilor primite de la divizia de developer din Statele Unite va fi pus în funcţiune sistemul informatic urmând a se face teste”, a precizat Lucian Duţă, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Nu a fost afectată baza de date”

După probelemele semnalate de la începutul acestei săptămânii, o echipă tehnică compusa din specialişti de la CNAS, SIVECO, HP şi ORACLE, incluzând experţii ORACLE din S.U.A. a fost întrunită pentru identificarea, soluţionarea, verificarea şi testarea soluţiei de corecţie.

„Deşi excepţionale, erorile din aceasta categorie – recunoscute ca fiind sursa incidentului – sunt citate în literatura de specialitate ca incidente de severitate maximă care pot conduce la blocarea sistemelor informatice. Cu toata severitatea incidentului, s-a determinat că nu a fost afectata în nici un fel baza de date”, susţin reprezenaţii CNAS.

Anterior lansării, sistemul informatic a fost verificat prin toate testele care puteau fi aplicate efectuându-se peste 90.000 de testări funcţionale care au vizat hardware, software si baze de date. „Nu ştim încă cine se face vinovat de această problemă. Clar este că softul a generat acest comportament, iar acum se lucrează la repararea lui”, a declarat şi Dorin Ionescu, directorul Direcţiei Prgrame din cadrul CNAS. Deşi se doreşte ca sistemul să fie funcţional din nou luni, reprezentanţii CNAS nu ştiu dacă se va întâmpla aşa, în weekend urmând să se facă probe.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.