spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Eșantioane de meteoriți sau “bucăți de stele” la Muzeul “Vasile Pârvan” (FOTO)

- Advertisement -
METEORIȚI… Muzeul „Vasile Pârvan” vă așteaptă pentru a vă arăta exponatul lunii aprilie 2022: “Eșantioane de meteoriți” sau “bucăți de stele”.

INVITAȚIE… Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” vă așteaptă la sediul din Bârlad al instituției pentru a vă arăta exponatul lunii aprilie 2022: “Eșantioane de meteoriți” sau “bucăți de stele”. În luna aprilie, Observatorul Astromomic din Bârlad organizează în fiecare vineri, între orele 20.30 – 22.30, și observații astronomice cu publicul. Prețul biletului este 3 lei de persoană!

Pentru pasionații de astronomie, muzeograful Ciprian Vîntdevară, șeful Secției de Astronomie și al Observatorului Astronomic, vă așteaptă în luna aprilie să vdeți exponatul lunii: “Eșantioane de meteoriți”.

Meteoriții sunt bucăți de rocă sau metal de origine cosmică. Sunt considerați relicve ale formării Sistemului Solar. În spațiu, meteoritul poartă numele de meteoroid, dacă are un diametru mai mic de jumătate de metru, obiectul ce depășește această dimensiune se numește asteroid. Un astfel de corp când ajunge în atmosfera terestră, datorită frecării cu straturile de aer, „arde” sub forma unei dâre luminoase: meteor. În popor mai poartă numele de „stea căzătoare”. Dacă obiectul este suficient de mare, poate ajunge la sol, sub formă de meteorit, și se deosebesc de rocile obișnuite prin prezența unei cruste de topire și a unei compoziții chimice/fizice diferită de scoarța terestră a planetei noastre.

Și tot pentru pasionații de astronomie, vă prezentăm  cele mai importante fenomene astronomice din luna aprilie:

  • 5 aprilie – planetele Saturn și Marte în conjuncție, vizibile dimineața;
  • 22 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele;
  • 29 aprilie – planeta Mercur va fi în conjuncție cu roiul de stele Pleiadele, fenomen vizibil seara, după apusul Soarelui;
  • 30 aprilie – eclipsă parțială de Soare, vizibilă din emisfera sudică.

Aspectul cerului în luna aprilie

Pe cerul lunii aprilie se poate observa seara, imediat după lăsarea întunericului, constelațiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Leul, Fecioara, Hidra, Boarul etc. În constelația Boarul găsim o stea strălucitoare ce se numește Arcturus, și se află la o distanță de 36 de ani lumină de noi. Dacă prelungim o linie imaginară de la steaua Arcturus spre sud – est găsim o altă stea strălucitoare: Spica din constelația Fecioara. În luna aprilie încă se mai poate observa spre vest și sud-vest, constelațiile cerului de iarnă, și în mod special configurația numită „Triunghiul de iarnă”, formată din stelele Betelgeuse din Orion, Procyon din Câinele Mic și Sirius din Câinele Mare. Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea). Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Boarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo (Fecioara). Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Mare și de la ultimele două stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°). Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică).

(Sursa informațiilor: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.