spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Escrocii s-au adaptat pandemiei: au înlocuit țeapa prin metoda „Accidentul” cu „COVID-19”

- Advertisement -
ÎNȘELATORIE… O nouă înșelăciune prin rețelele de telefonie fixă, metoda „Covid-19”, face ravagii printre batrâni!

MARE ATENȚIE… Țeapa prin metoda „Accidentul”, care a făcut mii de victime în toată țara, inclusiv în județul Vaslui, a fost adaptată la pandemia de Covid-19. Astfel, a apărut o nouă înșelăciune prin rețelele de telefonie fixă: metoda „Covid-19”. Dacă în trecut își păcăleau victimele că apropiați de-ai lor au suferit un accident, acum escrocii le mint, spunându-le că rudele au coronavirus și trebuie să plătească pentru tratamente. În ultimele zile, mai multe persoane  au fost sunate de acești țepari, iar oamenii legii cred că rețeaua e extinsa in mai multe judete din tara.

Timpuri noi, metode noi, par să-și fi zis o mână de șarlatani, care în ultimele săptămâni și-au apelat victimele, prezentându-se a fi doctori sau inspectori DSP. Pentru a fi convingători, ei susțin că ruda infectată este în stare gravă și că trebuie intervenit „cât mai repede”. Țeparii continuă apoi, cerându-le bani celor contactați pe motiv că bolnavul trebuie transporat la alte unități medicale și că trebuie achiziționate aparate medicale care să-l ajute pe pacient să se vindece. Potrivit Poliției, în astfel de cazuri au fost solicitate sume între 5.000 și 30.000 de lei”. De multe ori, infractorii nu au nicio informație prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acțiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuința victimei, întrucât, prin accesul la internet, pot fi accesate cărțile virtuale de telefon.

Nu dați bani necunoscuților!

Pentru a preveni înșelăciunile de acest fel, polițiștii le recomandă prudență persoanelor pe care diverși necunoscuți le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude. În primul rând, să-și sune aceste rude pe numerele de telefon cunoscute, pentru a verifica dacă situația de urgență este reală, ori să ceară „binevoitorului” o întâlnire directă și să sune imediat la 112 pentru sprijin. Nu oferiți la telefon niciun fel de date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Nu efectuați niciun transfer bancar, nu înmânați bani și nu trimiteți coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, indiferent de calitatea pe care interlocutorii susțin că o au. Aceeași prudență e recomandată și în discuțiile cu persoanele care vă abordează pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător, existând posibilitatea ca acestea să încerce să afle detalii despre familie ori vecini. Tot ca să culeagă informații, escrocii ar putea să vă bată la ușă dându-se angajați ai unor firme de cablu, curierat ori agenți de vânzări. „Nu le permiteți accesul decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu. Nu le furnizați informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”, spun polițiștii.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.