spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Esec la magistraturã

- Advertisement -

DEZAMÃGIRE… La concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii (IMN) s-au înscris anul acesta aproape 3.500 de aspiranti pe 200 de locuri, din judetul Vaslui existând 59 de doritori. La examenul destinat juristilor cu 5 ani vechime au fost 100 de locuri, înscriidu-se si 19 concetãteni. Din nefericire pentru majoritatea, rezultatele nu au fost cele asteptate.

Rezultatele primei probe de admitere la INM din acest an au demonstrat din nou cã este extrem de greu sã intri în sistem, lista rusinii a celor care nu au reusit sã obtinã nici mãcar 50 de puncte din cele 100 fiind extrem de lungã. Din cei 3471 de candidati, doar 1499 au reusit performanta de a obtine peste 50 de puncte, iar 389 de a trece pragul celor 70 de puncte necesare pentru a putea participa la urmãtoarea probã. S-a înregistrat o concurentã fãrã precedent fiind peste 17,5 candidati pe un loc. Din numãrul total al aspirantilor 56 au fost din judetul Vaslui, iar dupã desfãsurarea primei probe, cea eliminatorie, 11 dintre ei au obtinut note peste sapte – numai 4 din acestia încadrându-se în primii 200. De mentionat este faptul cã din cei 56 de vasluieni înscrisi în cursã la instantã sau parchet 26 au reusit sã ia între 50 si 70 de puncte, 22 luând note care nu le fac cinste, desi nu toti se aflã pentru prima datã la examen. Cel mai slab rezultat înregistrat în rândul candidatilor vasluieni din acest an a fost obtinerea a doar 17 puncte iar cel mai bun punctaj a fost 88. La concurs s-au putut înscrie absolventii facultãtilor de drept, care au avut de rãspuns la 100 de întrebãri din drept penal, drept civil si procedura pentru cele douã materii. Cei care au reusit sã obtinã peste 70 de puncte vor sustine pe 9 septembrie testul grilã de verificare a rationamentului logic, iar în perioada 22-30 septembrie se vor sustine interviurile. Abia atunci concursul se va încheia, iar primii 200 de candidati cu cele mai mari note vor merge la cursuri de zi, în Bucuresti, în urmãtorii doi ani. Jumãtate dintre acestia vor urma o carierã în instantele de judecatã, iar ceilalti se vor axa pe anchete.

Nici cei cu vechime n-au strãlucit

De asemenea, juristii cu 5 ani vechime în sistem au participat la un al doilea examen. Au fost oferite 100 de posturi, 50 pentru judecãtori si 50 pentru procurori. S-au înscris în total 1325 de candidati, 19 dintre ei fiind din judetul Vaslui. Nici unul nu a reusit însã sã se clasese între primii 100 de candidati. Este pentru prima datã când cele douã testãri au avut loc simultan, subiectele au fost identice ca si continut, iar fiecare candidat nu a putut participa decât la unul dintre cele douã examene. Pe 2 septembrie a avut loc concursul de recrutare grefieri, unde la nivel national au fost 120 de posturi, 90 la instante, iar 30 la parchete. 30 de vasluieni s-au înscris la testare, doi dintre ei retrãgându-se între timp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.