spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Este posibil sã crestem imunitatea? Rãspunsul îl dã un medic pneumolog bârlãdean!

- Advertisement -

SFATURI UTILE … Organismul uman, desi intrã în contact cu multi germeni, se îmbolnãveste foarte rar, doar atunci când agentul patogen gãseste o cale deschisã (o poartã) de intrare în organism sau când organismului îi lipsesc anumiti factori de apãrare (ca de exemplu, anticorpii în cazul unei infectii virale). „Se va face obligatoriu vaccinarea antigripalã sezonierã pentru toate categoriile de vârstã, în special la copii si vârstnici, precum si vaccinarea antipneumologicã a pacientilor peste 65 de ani si a celor cu boli cronice (gratuit la medicul de familie)”, este cea mai importantã recomandare a dr. Burghiu-Cîsleanu Alina, medic pneumolog în spitalul bârlãdean.

Imunitatea este principalul mecanism de apãrare a organismului împotriva germenilor, demonstrat de succesul enorm al vaccinãrii în prevenirea sau eradicarea bolilor infectioase, dupã cum a explicat medicul Burghiu. Conceptul conform cãruia vaccinurile sunt cele mai eficiente metode de preventie a infectiilor virale si bacteriene este recunoscut, atât de autoritãtile de sãnãtate publicã, cât si de publicul larg. Cu toate acestea, oamenii sunt fascinati de legãtura dintre alimente, vitamine, minerale, antioxidanti sau probiotice si stimularea imunitãtii. Multi sunt cei care cred cã sistemul imunitar este ca un muschi, pe care, dacã îl „antrenezi”, oferindu-i suplimente si vitamine, va deveni mai puternic. Dacã însã esti o persoanã sãnãtoasã, nu mai este nevoie de întãrirea sistemului imunitar, atâta timp cât trãiesti sãnãtos, fãcând acele lucruri pe care le-ai învãtat încã de la grãdinitã: sã mãnânci sãnãtos, sã faci exercitii fizice si sã dormi suficient. În aceste conditii, sistemul imunitar are tot ce este necesar pentru a functiona normal.

Ce este sistemul imunitar (o foarte scurtã prezentare)

Conform celor spuse de medicii pneumologi sau de medicii infectionisti, sistemul imunitar este o retea extrem de complexã, formatã din sute de celule si proteine diferite, coordonate si interconectate, pe care cercetãtorii încã o studiazã pentru a o întelege mai bine. Sistemul imunitar este functional încã de la nastere si continuã sã se dezvolte devenind din ce în ce mai sofisticat pe mãsurã ce organismul vine în contact cu cât mai multi germeni. Medicul ne-a precizat si care sunt rolurile sistemului imunitar, si anume „atacã” germenii (bacterii, virusuri, paraziti sau fungi) care au pãtruns în corp si îi elimina din organism. Apoi, recunoaste si neutralizeazã anumite substante nocive din mediu, scaneazã si distruge celulele proprii din corp care au suferit modificãri, ca de exemplu, celulele canceroase. Trebuie sã stiti cã existã douã tipuri de imunitate: imunitatea înnãscutã si cea dobânditã. Rãspunsul imun înnãscut este cel care face diferenta dintre „prieten si dusman”, respectiv dintre o substantã proprie organismului si una strãinã (pe care nu o recunoaste ca apartinând corpului, ca de exemplu virusuri, bacterii, polen etc.), pe care o considerã „inamic” si fatã de care se va „apãra”. Prin activarea acestui tip de rãspuns, „invadatorul” este îndepãrtat, iar ceea ce noi simtim sunt manifestãrile inflamatiei – de exemplu, în rãceala comunã, febrã, durere, senzatia de astenie, dureri musculare generalizate, respectiv în rinitã alergicã, mâncãrime nazalã, rinoree si strãnut.

Vitamine, minerale si suplimente din plante

Toatã lumea stie cã omul (corpul sãu) are nevoie de vitamine si minerale pentru a avea un sistem imunitar eficient. Vitaminele sunt factori nutritivi esentiali (nu sunt sintetizate de organism sau sunt sintetizate în cantitãti insuficiente). Alimentatia variatã asigurã necesarul de vitamine fãrã a se impune suplimentarea acestora. Sursele de vitamine sunt carnea, pestele, produsele lactate, cerealele, fructele si legumele. Dacã existã un deficit al unei anumite vitamine, de exemplu deficit de vitamina D, va fi nevoie sã suplimentezi aceastã vitaminã. De asemenea, persoanele în vârstã pot suferi de un deficit de micronutrienti (vitamine), din cauzã cã alimentatia lor nu mai este variatã sau este în cantitate insuficientã. Însã, dacã mãnânci variat – alimente din toate culorile curcubeului, este suficient pentru a-ti asigura necesarul de vitamine si nutrienti care sã mentinã sistemul imunitar într-o formã bunã. Nu existã dovezi stiintifice care sã demonstreze cã suplimentarea cu vitamine la o persoanã sãnãtoasã îmbunãtãteste functionarea sitemului imunitar.

Produsele probiotice, bune pentru a tine colonul sãnãtos!

Produsele probiotice contin „bacterii bune” si se presupune cã ar trebui sã îmbunãtãteascã sãnãtatea colonului. Pe mãsurã ce continuã cercetãrile privind microbiomul intestinal, este posibil sã se cunoascã mai mult despre modul în care bacteriile care se aflã în mod normal în intestin pot influenta sistemul imunitar, însã deocamdatã informatiile nu sunt clare. Imunitatea nu trebuie sã fie crescutã, ci mentinutã echilibratã. Ce poti face? Dacã nu ai cu adevãrat o imunodeficientã, nu esti subnutrit si starea ta de sãnãtate este bunã, nu poti sã faci nimic special pentru a-ti întãri nivelul de bazã al imunitãtii. În loc sã fii preocupat de cresterea imunitãtii, este mai bine sã te concentrezi sã te mentii sãnãtos, iar atunci când trebuie sã te decizi dacã sã cumperi produse care ajutã la stimularea imunitãtii, sã pãstrezi un anumit grad de scepticism. Vei avea în mod natural un sistem imunitar functional atâta timp cât aplici recomandãrile generale de la medic, pentru a avea o sãnãtate bunã: nu fuma, consumã alcool cu moderatie sau deloc, mãnâncã multe fructe si legume, practicã sport regulat, mentine o greutate sãnãtoasã, dormi suficient (7-8 ore de somn odihnitor); controleazã stresul, mergi regulat la controalele medicale. De asemenea, urmãtorii pasi specificati de medicii pneumologi si nu numai, sunt foarte importanti pentru a preveni infectiile: spalã-te corect pe mâini, îngrijeste-ti dantura, gãteste adecvat alimentele, evitã expunerea la persoanele bolnave, evita multimile de oameni si urmeazã schema de vaccinare recomandatã pentru vârsta ta.

Modalitãti de crestere a imunitãtii pentru a trece mai usor peste virozele respiratorii

Medicul specialist de pneumologie, dr. Boghiu – Cîsleanu Alina, din cadrul spitalului municipal „Elena Beldiman” din Bârlad, a prezentat pentru Vremea Nouã câteva solutii care ajutã la cresterea imunitãtii.

„Se face dozarea vitaminei D3 si suplimentare acesteia dacã existã deficit. De asemenea, se va face administrarea de supliment cu Vitamina C, Vitamina D3 si zinc, în perioadele acute ale virozelor respiratorii. Trebuie administratã o alimentatie corectã si o activitate fizicã moderatã zilnic. În cazul frecventei crescute a virozelor pe parcursul unui sezon rece, se va administra imunomodulatoare (Bronhovaxom, Livac). Se va face obligatoriu vaccinarea antigripalã sezonierã pentru toate categoriile de vârstã, în special la copii si vârstnici, precum si vaccinarea antipneumologicã a pacientilor peste 65 de ani si a celor cu boli cronice (gratuit la medicul de familie). Administrarea probioticelor în timpul virozelor respiratorii s-a dovedit utilã în scurtarea perioadei de simptomatologie”, a precizat dr. Boghiu-Cîsleanu Alina, medic specialist pneumologie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.