spot_img
spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
18-mai-2024

Euronews: Europa trânteşte uşa în nas României şi Bulgariei

- Advertisement -

Scrisoarea miniştrilor de Interne ai Franţei şi Germaniei prin care cer aderarea României şi Bulgariei la Schengen este considerată de către Euronews ca o uşă trântită în nas celor două ţări. AFP citează un oficial european care a declarat că, de fapt, cele două supraputeri vor să pună presiune asupra celor mai noi membre ale UE pentru a progresa mai repede în lupta cu corupţia.

România ar putea scăpa viza din mână, scrie BBC, după ce miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au trimis o scrisoare comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, în care cer amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen. Presa internaţional tratează pe larg subiectul.

Europa trânteşte uşa în faţă României şi Bulgariei, care nu va vedea deschise porţile Schengen, atât de repede pe cât se aştepta, scrie Euronews. Asta pentru că Franţa şi Germania suţin cu argumente că aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011, subliniază aceeaşi sursă.

Reticenţele oficialilor francezi şi germani au legătură cu slăbiciunile sistemului judiciar şi pereptuarea problemelor de corupţie, se arată în Financial Times. Publicaţia notează că mişcarea va fi în mod particular dezamăgitoare pentru Ungaria, care preia preşedinţia UE şi spera să întărească mai bine legăturile dintre statele uniunii din vest şi est.

AFP lansează o altă teorie asupra gestului franco-german. Un oficial european a spus pentru AFP că de fapt cele două supraputeri vor să pună presiune asupra celor mai noi membre ale UE pentru a progresa mai repede în lupta cu corupţia. Indiferent de motivaţie, preşedintele Traian Băsescu s-a înfuriat din cauza iniţiativei pe care o consideră nedreaptă şi discriminatorie, arată tot AFP, în condiţiile în care, spune preşedintele, România a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru intrarea în Schengen.

În orice caz, comisa oficială de experţi a UE, care a verificat îndeplinirea condiţiile de acces la spaţiul Schengen în cele două ţări, va prezenta un raport în ianuarie. Abia atunci mebrele Schengen vor lua o decizie, arată BBC.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.