spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Evaluare Națională: elevii merituoși ai Vasluiului! Rata de promovare, mai mare cu peste zece procente față de anii trecuți! (FOTO)

- Advertisement -

REZULTATE… Rata de promovare a Evaluării Naționale în județul Vaslui este mai mare cu peste zece procente față de ultimii doi ani. Dacă în 2021 promovabilitatea era de 66,3%, iar în 2020 – 59,77%, anul acesta este de 77,09%. Deși rezultatele sunt net superioare celor din ultimii ani, ele sunt mai mici față de cele obținute în alte județe. În Cluj, spre exemplu, sunt 17 medii de 10, iar rata de promovare este 92,7%. În București sunt 37 medii de 10, iar rata de promovare este 91,6%. Județul Vaslui are, la fel ca anul trecut, două medii de 10, una obținută de Teodora Canțur-Darie de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, iar cealaltă, de Andreea Beatrice Dumitriu de la Școala Gimnazială “George Tutoveanu” Bârlad. În topul clasamentului se mai află doi elevi care au obținut media 9,92: un elev de la Școala „George Tutoveanu” Bârlad și altul de la Colegiul „Gh. R. Codreanu” Bârlad. Pe locul 5 județean, cu a treia medie (9,90), se află un elev din mediul rural: Bianca Elena Negară de la Școala Gimnazială din Deleni, care a obținut nota 10 la limba română și 9,80 la matematică. A doua medie din mediul rural – 9,67 – a fost înregistrată de Miruna Maria Scutelnicu de la Școala Gimnazială Gîrceni, care a fost notată cu 9,75 la limba română și 9,60 la matematică. Atât Bianca Elena, cât și Miruna Maria își vor continua studiile la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Vă invităm, în rândurile următoare, să le cunoașteți pe aceste eleve extraordinare despre care, cu siguranță, vom mai auzi în viitor.

Rezultatele Evaluării Naționale au fost publicate ieri pe site-ul evaluare.edu.ro și la avizierele unităților de învățământ. “În județul Vaslui, s-au înscris la examen 3422 de elevi, din care au fost prezenți la ambele probe 3261. Dintre aceștia, 77,09% au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2 candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Cei doi elevi sunt de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui și de la Școala Gimnazială “George Tutoveanu” Bârlad. La proba de Limba și literatura română, 86,56 dintre candidați au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 19 candidați au fost notați cu 10 (zece). La proba de Matematică, 69,86% dintre candidați au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 14 candidați au obținut nota 10 (zece). Niciun elev nu a fost eliminat din cauza unor tentative de fraudă”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. Liceul “Mihail Kogălniceanu” își reconfirmă și anul acesta locul I în topul celor mai bune unități de învățământ din județ: pe lângă media de 10 a Teodorei, a mai înregistrat încă patru note de 10, două la română și două la matematică, la aceeași clasă. Elevii au fost pregătiți de profesoarele Mihaela Bahman (limba română) și Daniela Bighiu (matematică). În Bârlad, la Colegiul „Gh. R. Codreanu”, s-au obținut trei note de 10, două la română și una la matematică, iar în Huși, o singură notă de 10, la matematică. În municipiul Vaslui, de rezultatul Liceului „Mihail Kogălniceanu” – (șase note de 10) se apropie școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, care a înregistrat cealaltă medie de 10 din județ (cinci note de 10).

Teodora Canțur-Darie: “la începutul examenului tremuram din toate încheieturile”

Teodora Canțur-Darie, una dintre elevele care au obținut media 10 la Evaluarea Națională, a terminat clasa a VIII-a cu media 10 și este șefa de promoție de anul acesta a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”. “Eu m-am pregătit în toții anii de gimnaziu, nu m-au luat prin surprindere subiectele, dar, cu toate acestea, la începutul examenului tremuram din toate încheieturile. După ce am citit subiectele, am început să mă liniștesc puțin câte puțin. Mi-am dat seama că știam, că mă puteam descurca foarte bine, iar asta m-a liniștit. Le mulțumesc cadrelor didatice care ne-au pregătit, atât celor de la clasă, cât și celor de la Centrul de Excelență pentru activitatea desfășurată cu profesionalism. Cu toate că am fost generația de sacrificiu, am reușit să depășim momentele dificile și provocările învățământului online. Au fost și nereușite, dar le-am depășit cu demnitate”, a declarat Teodora. Aceasta își dorește să-și continue studiile în cadrul aceluiași liceu, specializarea Matematică-Informatică. De cîțiva ani, frecventează Centrul Județean de Excelență Vaslui, la disciplinele matematică, biologie, chimie, fizică și informatică. De asemenea, a obținut mai multe premii la olimpiade și concursuri școlare, printre care Premiul I la Concursul de biologie „George Emil Palade” (concurs considerat olimpiada mică de biologie) și Mențiune la Concursul Interjudețean de Matematică “Dimitrie Pompeiu”, desfășurat la Botoșani.

Andreea Beatrice Dumitriu: “nu am realizat importanța reușitei mele decât în momentul afișării rezultatelor”

Andreea Beatrice Dumitriu, eleva care a obținut cealaltă medie de 10, este șefa de promoție a Școlii Gimnaziale „George Tutoveanu” din Bârlad. Rezultatele deosebite pe care le-a avut de-a lungul anilor de gimnaziu i-au fost răsplătite, spre marea bucurie a părinților, a ei și a cadrelor didacice care au pregătit-o timp de 8 ani. Andreea Beatrice a absolvit cu 10 pe linie toate cele opt clase de gimnaziu. Se va înscrie la Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu”, specializarea Matematică-Informatică. A avut-o dirigintă, patru ani, pe prof. Ionela Robu, care este mândră de faptul că șefa de promoție din acest an, care provine de la clasa a VIII-a D, a obținut cea mai mare medie (10) din Bârlad, la Evaluarea Națională. “Evaluarea Natională este examenul pe care elevii claselor a VIII-a se axează pe toată durata anului școlar. Deși cu toții am fost speriați la început, am ajuns ușor-ușor să așteptăm cu nerăbdare examenul pentru a scăpa de această grijă ce ne apăsa. Fiind șefă de promoție cu media generală 10, presiunea pusă pe mine a fost enormă, toată lumea așteptând de la mine rezultate maxime la examen. Deși mă simțeam capabilă să ajung la această performanță, teama de a-i dezamăgi pe ceilalți și imprevizibilitatea subiectelor îmi provoca o stare de îngrijorare. După trecerea examenelor, am așteptat cu nerăbdare afișarea rezultatelor. Deși eram mulțumită de cum m-am prezentat la examen și mă așteptam la o notă apropiată de 10, nu am realizat importanța reușitei mele decât în momentul afișării rezultatelor!”, a precizat Andreea Beatrice Dumitriu.

Bianca Elena Negară, o medie aproape perfectă la Evaluarea Națională: 9,90

A treia cea mai mare medie din județ aparține elevei Bianca Elena Negară din Deleni, o elevă ambițioasă, prietenoasă și modestă. Rezultatul obținut a venit ca o confirmare a muncii depuse în toți cei patru ani de studiu. A terminat gimnaziul cu media 10 și la examen nu a avut deloc emoții. “Am încercat să fiu calmă și să fac tot ce pot, ce știu eu cel mai bine. Când am văzut subiectele nu m-am speriat, mereu îmi ziceam că va fi totul bine. Consider că emoțiile nu sunt constructive și nu ar trebui să existe în timpul unor astfel de evenimente. Pe lângă școală, am învățat singură, acasă. Nu voiam să depind de nimeni, ci să fiu o persoană autodidactă. În acest an școlar, am învățat foarte mult, în fiecare zi acordam studiului câteva ore în care puteam să acopăr lacunele de la cele două materii, română și matematică. De asemenea, în acești ani am participant și la diferite olimpiade și concursuri unde am obținut diferite premii. Mă refer la discipline precum engleză, matematică, geografie și română. Mă bucur că prin rodul muncii mele le-am arătat tuturor că nu contează dacă esti din mediul rural sau urban. Orice om care muncește își poate îndeplini visurile”, a povestit Bianca. De asemenea, aceasta a spus că este foarte recunoscătoare pentru că a fost elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Deleni. “În acești patru ani minunați am cunoscut persoane deosebite care mi-au fost alături și de la care am avut de învățat. Aș dori să le mulțumesc tuturor profesorilor, în special doamnei prof. de limba și literatura română – Doboș Anca Elena. Momentele magice petrecute în timpul orelor vor rămâne în inima mea pentru totdeauna. Este o persoana minunată, care, prin personalitate ei blândă și plăcută, mi-a arătat calea spre succes.D e asemenea, le mulțumesc și profesorilor de matematică care m-au susținut necondiționat – prof. Chirieac Adrian și Toderița Elena. Aceștia mi-au demonstrat că matematica este mult mai frumoasă atunci când o înveți cu plăcere. Iubesc această materie de când sunt mică și de aceea doresc să o studiez în aprofunzime. Și domnii diriginții, prof. Doboș Lică Irinel și prof. Mardare Constantin, au avut un rol important în formarea mea ca și persoana. Mereu mă ajutau când aveam probleme. Mulțumesc și familiei mele care mi-a fost alături în momentele mai puțin plăcute. Atât părinții, cât și surorile mele mai mari au fost foarte fericite când le-am dat această veste. Mă bucur că nu mi-am dezamăgit persoanele dragi mie”, a mai povestit Bianca. Aceasta își va continua studiile la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, profilul Matematică-Informatică.

Miruna Maria Scutelnicu din Gârceni, a doua medie din mediul rural: 9,67

Tot la Liceul “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, însă la specializarea Științele Naturii, își va continua studiile și Miruna Maria Scutelnicu, eleva care a obținut a doua cea mai mare medie din mediul rural – 9,67. “Eu, la prima probă, cea la limba română, am avut câteva dificultăți în gestionarea emoțiilor. Exercițiile au fost foarte bine gândite, la fel și baremul, pentru că nu lasă loc de interpretări sau de subiectivitate. Din punctul meu de vedere, cu puțină muncă, cred orice copil putea să obțină un rezultat frumos. Cu matematica, am o relație oarecum neutră, nu o urăsc, dar nici nu o iubesc foarte mult. Problemele de geometrie mi s-au părut dificile, când le-am văzut am avut senzația că nu voi putea să le rezolv, dar apoi, după ce m-am calmat, am reușit. Spre deosebire de algebră, geometria îmi place, poate și pentru că eu, fiind obișnuită de mică să citesc, am reușit să-mi dezvolt imaginația și reușesc să îmi construiesc în minte toate figurile și să găsesc soluțiile de rezolvare. Am avut profesori care m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt, să-mi găsesc un drum, iar pentru asta le sunt recunoscătoare. Îi mulțumesc foarte mult doamnei profesoare Ionașcu Ana Maria, care m-a ajutat să mă modelez ca om și ca scriitoare, dar nu numai, ci și domnilor profesori de matematică și tuturor celorlați profesori care m-au ajutat”, a declarat Miruna. Eleva a obținut, de-a lungul timpului, numeroase premii la olimpiade și concursuri. Anul acesta, împreună cu încă trei colege, a primit Premiul III și medalia de bronz la Olimpiada Națională “Universul cunoașterii prin lectură”, dedicată elevilor din mediul rural. De asemenea, aceasta a lansat, în urmă cu câțiva ani, și o carte denumită sugestiv “Pot zbura… visând”.

REUȘITĂ… Două fete din comuna Ivești, mândria iveștenilor! Cele mai mari medii la Evaluarea Națională pe zona de sud a județului!

Și la țară se învață carte: Daria și Mădălina, iveștencele cu note de peste 9,60 la Evaluarea Națională!

FELICITĂRI… Evaluarea Națională din acest an a pus în lumină rezultatele unor elevi pregătiți, a căror performanță nu poate fi decât de lăudat. La Școală Gimnazială Nr.1 din comuna Ivesti, astfel de exemple sunt Daria Larisa Andreea Iordan – care a obținut media 9.65 și Mădălina Maria Popescu, care a obținut media 9.60. Cele două eleve care au realizat o asemenea performanță se pregătesc să învețe la fel de bine și mai departe, deoarece și-au propus să devină doctorițe!

“Ele s-au remarcat prin perseverență și multă muncă, iar odată cu rezultatele a venit și rasplata”, a spus prof. Georgiana Daniela Butunoi, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Ivești. Din păcate, Daria Iordan, cea ca a luat nota 9,80 la limba română și 9,50 la matematică, obținând media cea mai mare – 9,65, dintre elevii școlilor gimnaziale din partea de sud a județului, care au dat examenul, este la spital. A fost operată recent de apendicită și ieri i s-a desprins operația, fiind nevoită să fie din nou internată. Dar și așa, am reușit să luăm legătura cu ea și am aflat că vrea să se înscrie mai departe la Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, la specializarea Științele Naturii. “Media a fost acceptabilă. M-am pregătit în special la matematică, deoarece mă simțeam mai pregătită la limba romană”, ne-a mărturisit Daria Iordan. Aceasta a obținut nota 9.80 la limba română și 9,50 la matematică, iar media este 9,65.

Mădălina, viitoarea doctoriță a Iveștiului!

Mădălina Maria are 14 ani ne-a spus că este foarte ambițioasă, iar în timpul liber îi place să citească. S-a bucurat că a obținut o medie care o va ajuta să se înscrie la un liceu din Bârlad. “Pentru Evaluarea Națională m-am pregătit foarte mult. În fiecare zi am făcut câte-un test la matematică și la limba română. Am învățat constant, iar asta mi-a fost de maxim ajutor. Cum visul meu este să devin medic, vreau sa merg la Liceul Teoretic «Mihai Eminescu», la Științe ale Naturii”, ne-a mărturisit Mădălina Popescu, care a obținut la examenul de Evaluare Națională nota 9,80 la limba română și 9,40 de matematică, astfel că media generală a fost 9,60.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Comentarii foarte urate la adresa Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, probabil din necunoașterea situației! Majoritatea profesorilor sunt serioși, însă exista și situații nefericite , este adevărat! Cătălin Ignat este un director bun, un profesor bun și om extraordinar în relația cu elevii scolii!
    Felicitări tuturor elevilor care au obținut rezultate bune la Evaluarea Nationala și succes la repartiția computerizata!

  2. Aceeași doamnă Simona Danda ne arată cât de mult prețuiește meseria de ziarist. Ieri, tot printr-un comentariu la un articol scris de ea, îi atrăgeam atenția că la Huși sunt în total trei medii de 10 (două la limba română de la Sadoveanu Huși și una la matematică de la Cuza Vodă Huși). Am trăit o întragă noapte cu speranța că se va informa corect și că nu va mai repeta eroarea în viitor. Din păcate, noaptea nu a fost un sfetnic bun pentru doamna ziarist. Păcat! Să știți, dna ziarist, că nasc și în Huși oameni!

  3. Felicitari fetelor si mult succes. Felicitari tuturor elevilor care cu ”sudoarea fruntii” si a mintii au reusit sa obtina rezultate frumoase.

    Ca o paranteza, pentru LMK (clasa de gimnaziu), rezultatele ar trebui sa-i puna pe ganduri pe profesori, fireste DACA mai doresc performanta si daca nu se mai multumesc cu doar cativa elevi care performeaza. Este inadmisibil ca o clasa care aduna cei mai buni elevi din oras la inceput de clasa a V-a, sa termine a VIII-a cu medii lamentabile la EN. Pentru un liceu care se respecta (nu stiu daca mai este cazul LMK), notele obtinute anul acesta la EN ar trebui sa ii puna pe ganduri. Ori desfiintati clasa de gimnaziu, ori, domnilor profesori, confirmati-va valoarea de dascali!

    • Nu doar la gimnaziu sunt probleme la LMK. Din păcate, liceul este departe de a fi ce a fost cândva… Au marele noroc că la ei ajung vârfurile din scolile gimnaziale. Că altfel, ar fi jale. Mizează doar pe câțiva elevi, olimpicii, în rest nu prea îi mai doare capul. Liceul mai are doar câțiva profesori autentici, cu vocație de dascal, implicați.
      Dacă Racoviță ar avea vârfurile LMK-ului ar fi mult, mult peste LMK. Este trist cum se duce un liceu de elită în cap și nimeni nu vede.
      Probabil se vor trezi când și olimpicii îl vor ocoli. Și nu va dura mult până se va întâmpla asta. Atunci când ai un director pentru care doar fizica este cea care conteaza, doar olimpicii tăi sunt cei mai cei, atunci să nu te mire când elevii valorosi nu vor mai accepta sa fie discriminați și umiliți și vor alege alta cale. Atunci când liceul promoveaza doar proiectele de teatru, sa nu va mire cand si olimpicii vor spune pas …

      Dragi absolventi, mânați de mirajul LMK, nici nu știți ce surprize or să vă aștepte la clasa de mate-info, la ora de fizică. Intrebati-va colegii mai mari inainte de a face alegeri. Mulți elevi extraordinari de buni au ajuns in pragul depresiei din cauza modului in care întelege domnul profesor Ignat să ”impartașească” fizica la clasa. Dacă vreți teroare si umilinta la fizica, alegeti mate-info LMK… Si nu este doar despre fizica vorba.
      Cinste LER-ului, profesorilor de acolo, care se mobilizează absolut extraordinar! LMK-ul doarme somn adânc!

      • V-au platit cei de la LER sa le faceti reclama sau sunteti profesor la LER ? Discreditati LMK -ul fara sa aveti habar. Teroare si umilinta la fizica? Ati fost la ore la Ignat? Habar nu aveti. Sau aveti un copil “cu pluta” acolo?

        • Daca ar avea curajul elevii si parintii de la LMK sa vorbeasca, multe ar iesi la iveala. Sunt profesori foarte la LMK, care si confirma prin rezultatele elevilor, dar sunt si multi profesori care nu au ce cauta la catedra in general, nu doar la acest liceu. Daca LMK ar fi asa ”stong” cum se lauda, nu s-ar mai ajunge ca elevii de acolo sa ajunga sa faca meditatii cu profesorii de la LER. Mai usor cu pianul pe scari….

          • Exista elevi de la LMK care fac pregătire cu profesori de la LER, dar sunt și elevi de la LER care fac pregătire cu profesori de la LMK. Pregătirile sunt o fiță, de multe ori profesorii își fac treaba la clasă, dar elevii își doresc pregătire din cauza comodității lor!

        • Umilință la acest „ilustru profesor” este puțin spus… o bătaie de joc cum nu s-a văzut… un mizerabil.. Norocul este ca (încă) trec pragul acestui liceu unii dintre cei mai buni. Dar, asa cum zicea și un comentator anterior, rezultatele de la admitere de anul acesta (si din anii anteriori) spun multe. In rest, la bac… trăiască pregătirea (de cele mai multe ori cu profesori de la alte licee/din alte orase)… Dacă s-ar baza pe fizica lui „Igy”… adio și un praz verde

      • Luciane, se revarsă iar hârdăul cu bârfe in gazetuța ta. Nu e ok. Și uite așa mor unii de grija altora precum câinele de drum lung…Oare de ce cred ei că, dacă isi expun frustrările ca rufele pe gard, fac dreptate sau rezolva marile probleme? In afara de cleveteli jegoase pe la colțuri sau la tastatură, umplerea cu mizerie a unora, ridicarea in slăvi a altora (dupa interes sau ordin), nu se rezolva nimic. Iar tu ai sa intri in istoria târgului ca bârfitorul șef, greu de egalat in următoarea sută de ani. In rest, o vară plină de culoare si…să ne vedem de viețile noastre mai mult sau mai puțin binecuvântate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.