spot_img
25.1 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Evazionisti vanati cu Politia, SRI si Garda Financiara (VIDEO)

- Advertisement -

Dupa o ampla actiune a Politiei, SRI si Garda Financiara, au fost prinse in flagrant nu mai putin de 21 de persoane care se ocupau cu producerea si comercializarea ilegala de alcool. Cinci din ei au fost retinuti pentru 24 de ore.

Dupa cinci luni de filaj si adunat probe, autoritatile au organizat, ieri, o actiune uriasa de prindere a nu mai putin de 21 de persoane care se ocupau cu producerea si comercializarea ilegala de alcool. Actiunea a fost una uriasa, admitand si politistii ca rar s-au facut astfel de descinderi in 26 de locatii o data. La actiune au luat parte ofiteri de politie judiciara din cadrul IPJ Botosani din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului de Investigatii Criminale, Serviciul Interventii Rapide si Serviciul Criminalistic impreuna cu procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, comisari ai Garzii Financiare. Sprijinul tehnic si informativ a venit din partea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. In total s-au descins in 26 de locatii din judet in municipiul Botosani si localitatile Rachiti, Corlateni sau Ungureni. Simultan au fost efectuate perchezitii si controale la mai multe depozite, spatii comerciale si locuinte apartinand mai multor persoane juridice si fizice. Scopul perchezitiilor si controalelor a fost acela de a identifica si ridica instalatii artizanale de imbuteliat bauturi alcoolice spirtoase fabricate ilicit, bauturi alcoolice depozitate si comercializate cu incalcarea legislatiei fiscale, tigari si alte produse accizabile.

Potrivit adjunctului sefului IPJ Botosani, comisarul sef Cristian Cucoreanu, actiunea de ieri dimineata a fost una din cele mai mari de pana acum facute de politisti, din cauza numarului mare de locatii unde s-au facut perchezitiile. „Este cea mai mare actiune desfasurata la nivelul IPJ Botosani din punct de vedere al efectuarii perchezitiilor. 26 de perchezitii simultane nu am mai avut pana acum la care au participat un numar de aproximativ 60 de forte in total”, a declarat comisarul sef Cristian Cucoreanu.

Cercetarile au fost efectuate sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, fiind efectuate acte de urmarire penala fata de 21 invinuiti implicati in activitati de producere, imbuteliere si comercializare de bauturi alcoolice spirtoase, cu incalcarea legislatiei fiscale (fiind retinute in sarcina acestora infractiuni precum evaziune fiscala si producere, detinere si comercializare de produse accizabile). Prin producerea, detinerea si comercializarea in afara antrepozitului fiscal a cantitatii totale estimate pe baza probatoriului administrat pana in prezent la 24.533 litri bauturi spirtoase, prejudiciul cauzat bugetului general consolidat a fost stabilit de catre Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale Botosani la suma de 151.381 lei.

La perchezitii au participat 49 politisti, opt comisari ai Garzii Financiare – Sectia Botosani si un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. in locatiile perchezitionate au fost identificate si ridicate doua instalatii clandestine pentru procesarea si imbutelierea bauturilor spirtoase, 846 PET-uri noi a cate 5 litri fiecare, peste 3.000 litri bauturilor spirtoase, peste 21.000 tigarete de contrabanda, sume de bani si alte mijloace de proba.

Dintre cele 21 de persoane filate de politisti care se ocupau cu producerea de alcool in mod ilegal anchetatorii au avut surprinderea sa vada ca se pricep foarte bine la actiunile oamenilor legii, stiind cum sa se fereasca. „Parte dintre invinuiti ne-au uimit, ca sa spun asa, pe parcursul celor cinci luni de supraveghere operativa si de investigatii prin abilitate, prin pregatire sub aspectul masurilor de protectie si auto-protectie pe care si le luau, am avut foarte multe incidente sau surprize insa pana la urma zic eu ca am fost mai inteligenti”, a declarat Cristian Popovici, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. Acesta a mai adaugat ca cei care se ocupau de contrabanda cu alcool erau bine pusi la punct cu prevederile legale. „Nu lucrau cu cantitati mari, se protejau foarte bine din punct de vedere informativ, isi luau masuri de filaj contra filaj. Vehiculau cantitati mici tinandu-le sub limita infractionala, sau sub o anumita cantitate de care stiu numai ei, tocmai pe de o parte pentru a nu crea suspiciuni, cat si pentru a nu pierde marfa in caz de confiscare”, a adaugat Popovici.

A vrut sa dea bani politistilor

In timpul perchezitiilor politistii s-au confruntat si cu o situatie privita de ei ca fiind amuzanta. Unul dintre evazionisti a incercat sa-i mituiasca cu 1.000 lei pentru a nu inregistra ce s-a descoperit in locuinta sa. „Persoana perchezitionata a oferit suma de 1.000 de lei celor doi ofiteri care faceau perchezitia. Acestia evident ca au raportat situatia iar in prezent se efectueaza acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita de catre ofiterii Serviciului Anticoruptie Botosani, sub supravegherea procurorului competent”, a declarat Dumitru Aioanei, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Botosani. (Danut Rotariu)

Cinci au fost retinuti

Politistii au retinut, ieri seara, cinci persoane din cele 21 cercetate, pentru 24 de ore, luandu-se decizia ca restul de 16 persoane sa fie cercetate in stare de libertate. Astfel, Bogdan L., de 27 de ani, Alin L., de 31 de ani, Paul N., de 32 de ani, Marian P., de 27 de ani si Ionel A., de 46 de ani, toti din municipiul Botosani, administratori de firma, vanzatori sau agenti comerciali. In cursul zilei de astazi urmeaza sa fie prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani in vederea arestarii preventive, fiind cercetati pentru evaziune fiscala si comercializare de bunuri accizabile fara plata catre bugetul de stat. Pentru faptele lor risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre doi si opt ani.

„26 de perchezitii simultane nu am mai avut pana acum la care au participat un numar de aproximativ 60 de forte in total”, Cristian Cucoreanu, comisar sef

„Parte dintre invinuiti ne-au uimit, ca sa spun asa, pe parcursul celor cinci luni de supraveghere operativa si de investigatii prin abilitate, prin pregatire sub aspectul masurilor de protectie si auto-protectie pe care si le luau, am avut foarte multe incidente sau surprize insa pana la urma zic eu ca am fost mai inteligenti”, Cristian Popovici, prim procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani

„Persoana perchezitionata a oferit suma de 1.000 de lei celor doi ofiteri care faceau perchezitia”, Dumitru Aioanei, sef la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Botosani


evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.