spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Eveniment cultural de referintã la Husi!

- Advertisement -

EVOCÃRI Întâlnire frumoasã ieri, în amfiteatrul Colegiului National „Cuza Vodã” Husi! Simpozionul organizat de cãtre Colegiul National „Cuza Vodã”, alãturi de Casa de Culturã „Al. Giugaru” s-a bucurat de oaspeti de seamã, personalitãti ale culturii nationale, care au rãspuns cu drag invitatiei husenilor de a participa la marcarea celor „200 de ani de la rãpirea de cãtre Rusia taristã a Basarabiei, pãmânt românesc”!

Împlinirea a douã secole de la ceea ce istoricii numesc „marele rapt”, sãvârsit prin tratatul ruso-turc (1812), ce a ratificat ruperea pãmântului dintre Prut si Nistru si lãsarea lui în voia expansionismului tarist, a dat prilejul iubitorilor de trecut românesc sã rememoreze, în toate circumstantele sale, drama Basarabiei! Husenii, între care trebuie mentionat profesorul de istorie Costin Clit, cel cãruia i se datoreazã o mare parte dintre evenimentele culturale de referintã ale urbei dintre vii, au vrut sã marcheze acest moment, printr-o întâlnire de suflet, între oameni cu trãiri patriotice autentice. A onorat invitatia profesorului Clit, profesorul univ. dr. Ioan Agrigoroaiei (Universitatea A. I. Cuza” Iasi), dar si doi reprezentanti de seamã ai Institutului „A.D. Xenopol” Iasi si anume, dr. Cãtãlin Turliuc si dr. Mihai-Stefan Ceausu, precum si dr. Laurentiu Chiriac, directorul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui. Au fost prezente, de asemenea, mai multe personalitãti husene, între care profesorul dr. Avram D. Tudosie, profesorul de istorie Stefan Plugaru, vicepresedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, preotul Marcel Miron, bibliotecarul Constantin Donose, colonelul Mihai Gheorghiu, colonelul Martin Cata, dar si elevi ai Colegiului National „Cuza Vodã” din Husi.

Toatã încrederea în tânãra generatie!

În calitatea sa de amfitrion al evenimentului, profesorul Costin Clit a dat, rând pe rând, cuvântul celor care au vrut sã îsi exprime gândurile. Dacã discursurile oaspetilor dr. Cãtãlin Turliuc, dr. Mihai-Stefan Ceausu si profesorul univ. dr. Ion Agrigoroaiei s-au bazat pe relatarea unor pagini de istorie importante, prezentate într-o notã academicã, prin care s-a conturat totusi sperantele fatã de o posibilã întregire a pãmântului românesc, dr. Laurentiu Chiriac a fost cel care a dat emotie momentului, prin metaforizarea evenimentelor de atunci, asemãnând Basarabia cu un copil, care este despãtit cu forta de pãrintii sãi si mintit apoi cã ei au murit. Comunicarea profesorului Stefan Plugaru a fost una savuroasã, acesta povestind întâmplãri nuantate din periplul sãu fãcut recent, în Basarabia, Ucraina si Transnistria. A încheiat cu speranta cã tânãra generatie va înfãptui Unirea într-o zi, amintind de un pusti pe care l-a întâlnit la un miting în Chisinãu. „Acel copil nu avea mai mult de 12 ani, dar striga foarte hotãrât: <<unu’, doi, unu’ doi, comunistii la gunoi!>>”. Iatã de ce cred cã tânãra generatie, pânã la urmã, va putea schimba cursul istoriei”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.