32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Examenul auto s-ar putea modifica în sprijinul candidatilor

ÎN DEZBATERE… Procedurile de desfãsurare a examenului pentru obtinerea permisului de conducere auto ar putea suferi, în curând, modificãri majore. Un proiect de lege care ar urma sã simplifice întreaga desfãsurare a procesului a fost depus la Senat.

Printre modificãrile majore sunt de mentionat posibilitatea de a sustine examenul oriunde în tarã, aceea ca instructorul sã poatã sta în masinã, alãturi de candidat, la proba de traseu, dar si faptul cã documentul va fi eliberat mai repede. Astfel, instructorul va lua fizic locul politistului si va sta în dreapta soferului, iar examinatorul va sta pe bancheta din spate. În plus, prin proiectul respectiv se doreste scurtarea perioadei necesare obtinerii dreptului de a conduce. Astfel, candidatii nu trebuie sã termine scoala de soferi (cu cele 2 componente – teoreticã si practicã) înainte de sustinerea examenului, ci vor putea sustine sala imediat dupã încheierea pregãtirii teoretice si vor putea sã facã pregãtirea practicã pânã la data programatã pentru sustinerea traseului, adicã între cele douã probe de examen. Proiectul prevede, totusi, cã începerea pregãtirii practice o vor putea face doar cei admisi la examenul teoretic.
Astfel, potrivit initiatorilor, s-ar reduce perioada necesarã obtinerii permisului auto, care acum e foarte mare, deoarece, în multe cazuri, programarea traseului se face la câteva luni distantã de la promovarea sãlii, iar candidatii ar fi mai pregãtiti la traseu si astfel ar creste rata promovabilitãtii, tinând cont cã pregãtirea practicã s-ar face mai aproape de examen. Avantajele acestei schimbãri ar fi trei, dupã cum sustin initiatorii: nu va mai fi necesarã prezenta unui alt martor în timpul examinãrii, asa cum e acum; prezenta instructorului în masinã ar putea reprezenta un sprijin de ordin psihologic pentru candidati; instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor pe parcursul examinãrii si vor putea adapta metodele de pregãtire a acestora.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here