9.2 C
Vaslui
27-mart.-2023

Examenul maturității: fetele de 10 ale Vasluiului! Promovabilitate de peste 70%

- Advertisement -

REZULTATE… Dacă la Evaluarea Națională școlile generale au luat “fața” liceelor de elită, cu clase de gimnaziu, la Bacalaureat situația s-a schimbat: mediile de 10 s-au împărțit frățește între cele trei municipii. La Bârlad, media 10 a fost obținută de Irina Muntenașu de la Colegiul “Gh. Roșca Codrea”, la Vaslui, de către Beatrice Ilașcu de la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, iar la Huși, de către Roberta Luca de la Colegiul “Cuza Vodă”. Surpriza vine de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, acolo unde un elev a reușit să obțină a doua cea mai mare medie pe județ – 9,93, cu 10 la limba română, 9,80 la matematică și 10 la psihologie. Liceul “Petru Rareș“ Vetrișoia a înregistrat și anul acesta o contraperformanță: deși a avut doar doi candidați înscriși la examen, niciunul nu a reușit să promoveze. Ambii au picat la matematică, cu 4,65, respectiv 4,05. Liceul “Dimitrie Cantemir”, în schimb, a ieșit din topul celor cu promovabilitate zero, pentru că anul acesta trei din nouă candidați au fost declarați “admiși”, cea mai mare medie fiind 8,01. La Liceul “Nicolae Iorga” Negrești, cea mai mare medie a fost 9,78, obținută de doi elevi de la specializări diferite, iar la Liceul “Ghenuță Coman” Murgeni, 8,3, obținută de un elev de la specializarea Tehnician veterinar. La Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, din cei 44 de candidați înscriși, opt au picat examenul maturității. Aici, cea mai mare medie a fost 9,45, obținută de un elev de la specializarea Filologie, care a fost notat cu 10 la istorie, 8,55 la limba română și 9,8 la logică, argumentare și comunicare.

Rata de promovare la BAC în județul Vaslui este mai mare cu câteva procente față de anul trecut. Dacă în 2021 era de 65,6%, acum, în 2022, este 70,60% pentru toate promoțiile, iar 74,60% pentru promoția curentă. Potrivit primelor rezultate, cei mai mulți elevi promovați îi are Colegiul „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, unde doar doi candidați au fost declarați „respinși”. Unul dintre ei are șanse mari să fie declarat „admis” după contestații, pentru că îi mai lipsește doar 9 sutimi, media fiind 5,91. Liceul „Mihail Kogălniceanu” (LMK) are opt elevi declarați „respinși”, patru dintre ei au luat note de trecere, însă nu le iese media minimă 6, iar la Huși, la Colegiul „Cuza Vodă”, sunt nouă absolvenți picați, trei dintre ei neavând media minimă.

Beatrice Ilașcu, vasluianca de 10 pe linie la BAC, va studia în inima Ardealului

Beatrice Ilașcu

Vremea Nouă vi le prezintă pe cele trei eleve care au reușit să obțină 10 pe line la Bacalaureatul din acest an. Beatrice Ilașcu este absolventa care a adus municipiului Vaslui singura medie de 10 la examenul maturității. Aceasta a obținut nota maximă la toate cele trei probe – limba română, matematică și informatică. A absovit Liceul “Mihail Kogălniceanu”, specializarea Matematică – Infomatică, cu media 9,96 și își dorește să-și continue studiile în Cluj. “Nu mi s-a părut un examen greu, mai dificile erau subiectele pe care le rezolvam la clasă sau în orele de pregătire. Pentru mine, liceul a însemnat o perioadă liniștită, nu au fost cine știe ce lucruri interesante. Voi da la Facultatea de Informatică din Cluj, admiterea este programată pe 19 iulie și va consta într-o probă cu 30 de grile. Mama mea a terminat o parte din facultate acolo și m-am gândit că ar fi frumos să îmi continui și eu studiile în Cluj”, a declarat Beatrice. De-a lungul anilor, tânăra a participat la mai multe olimpiade și concursuri, printre care și Olimpiada Națională de Geografie. “Este o elevă foarte bună, cuminte, conștiincioasă, cu note bune la învățătură. A avut media 10 la Fizică, dar nu numai la această disciplină, media cu care a terminat liceul – 9,96 – spune totul despre ea. Îi urez succes pe mai departe atât ei, cât și celorlalți absolvenți ai Liceului “Mihail Kogălniceanu” Vaslui”, a declarat directorul unității de învățământ, prof. Cătălin Ignat.

Fata de 10 curat la Bacalaureat, din Bârlad, Irina Muntenașu, este deja studentă

Irina Muntenașu

Irina Maria Muntenașu a reușit să obțină singura medie de 10 din Bârlad. Aceasta este absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, specialitatea Științele Naturii, clasa a XII-a D, unde dirigintă i-a fost prof. Ecaterna Angheluță. Irina Muntenașu a fost o elevă ambițioasă încă din clasa I, având 10 pe linie, a fost șefă de promoție la absolvirea, în 2018, a școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, iar acum a reușit o medie de 10 curat la Bacalaureat. Irina a luat deja preadmiterea la Universitatea București, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Informatică, care a avut loc imediat după absolvirea clasei a XII-a, ea urmând acum doar să prezinte Diploma de Bacalaureat, pe care „tronează” media 10! „Și-a dorit din tot sufletul, încă din clasa a IX-a să ia 10 la Bacalaureat, pentru a merge la UNTOLD, la Cluj. Iubește să învețe, îi place fizica, matematica, informatica, dar îi place să asculte și muzică!”, ne-a spus mândră mama Irinei, prof. Mariana Muntenașu. „În clasa a IX- a, am avut un vis. Să obțin nota 10 la examenul de bacalaureat. Cu toate că am muncit în toți acești 4 ani, dar mai ales acum în clasa a XII – a, acest țel părea totuși departe, poate de neatins. În drumul aceasta lung, mi-au fost mereu alături părinții și profesorii, cărora le mulțumesc pentru îndrumare, pentru răbdare și pentru încrederea pe care mi-au oferit-o la fiecare pas. Mai departe, aș vrea să urmez Facultatea de Electronică și Telecomunicații, la București, un domeniu real, unde sper să obțin rezultate la fel de bune”, ne-a spus și Irina Munteneașu, fata de 10 a Bârladului.

Eleva de 10,00 de la Cuza Vodă Huși, povestea unui succes admirabil, născut într-un sat de pe malul Prutului!

Roberta Luca

DETERMINARE… Eleva care a adus bucurie la Huși și a trecut în dreptul Colegiului Național “Cuza Vodă” media 10,00 pe linie la Bacalaureatul din 2022, Roberta Luca, este, dincolo de acest rezultat meritoriu, un exemplu bun de luat-aminte! Ea este de loc din Broscoșești, sat în care a urmat primii ani din învățământul primar, însă, când părinții au văzut că în clasa sa se schimbă des învățătoarele, așa cum se întâmplă des în mediul rural, și-au dat seama că trebuie să facă sacrificiul de-a o da pe micuță la o școală bună, de la Huși. Așa a ajuns Roberta Luca elevă la Școala „Mihail Sadoveanu” în clasa învățătoarei Aurora Adam, iar mai apoi, la Colegiul Național “Cuza Vodă”, la profilul Științe ale Naturii. După acest 10,00 impecabil la Bacalaureat, tânăra vrea să urmeze Facultatea de Medicină din Cluj, însă un detaliu al acestei perspective ne face să o vedem pe Roberta Luca în lumina emoționantă a propriului deziderat: să devină într-o zi un bun medic oncolog, care să poată aprinde un licăr de speranță, pentru pacienții care, de cele mai multe ori, nu mai cred în șansa lor de vindecare.

Liceenii de la Huși s-au descurcat bine la Bacalaureatul din acest an. Au fost și respinși, însă procentele, spun profesorii, au fost mai bune decât cele din anii anteriori. Așa cum era de așteptat, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși a arătat că cei mai mulți dintre elevii săi s-au pregătit pentru acest examen, iar eleva Roberta Luca a încununat toate rezultatele cu media de 10,00 pe linie. Pentru profesorii și colegii Robertei, succesul acesteia este doar o reconfirmare a rezultatelor școlare remarcabile, obținute pe tot parcursul anilor de liceu.

Și-a făcut mândri părinții, cu rezultatul admirat de tot județul!

Roberta Luca a susținut examenul la Limba Română, la Matematică și la Chimie Organică. Tot ceea ce a așternut pe cele trei teze a fost impecabil, primind nota maximă. Zâmbind, povestește că la Limba Română nu se aștepta la 10,00, întrucât a crezut că la unul dintre subiecte, modul său de abordare poate nu va fi apreciat de corectori. A aflat însă că este unul dintre cei trei absolvenți cu 10,00 la Bac singură, tot verificând site-ul Ministerului Educației. “Am avut emoții când am văzut că acolo este media 10,00. În acel moment m-a sunat și mama. Cred că a fost ceva telepatic. Ne-am bucurat împreună. Părinții mei sunt mândri de mine”, spune Roberta, care însă rămâne concentrată, întrucât urmează un pas important în viața ei. Este vorba despre admiterea la Facultatea de Medicină din Cluj. “Admiterea este destul de grea, voi susține examen la Biologie și Chimie Organică. Sper foarte mult să fie totul bine, întrucât de mică îmi doresc să mă fac medic”, spune Roberta.

Recunoștința, semnul unui caracter frumos!

În aceste clipe de bucurie, Roberta Luca își amintește de toți cei care au contribuit cu câte ceva în educația și formarea sa. “Învățătoarea de la Huși a fost doamna Aurora Adam, iar apoi, la gimnaziu, la Școala „Mihail Sadoveanu”, ar trebui să mulțumesc mai multor oameni. Doamna dirigintă, Maria Mihăilă, doamna profesoară de Chimie, Miluța Angheluș, doamna profesoară de Română, Loredana Roman – de la fiecare am avut multe lucruri de învățat. De asemenea, la liceu, l-am avut diriginte pe domnul profesor Constantin Vasluianu, apoi, în clasa a XII-a, pe doamna profesoară Lehoneac Mihaela. O recunoștință deosebită am pentru doamna profesoară de Matematică, Adeluța Baltag și pentru doamna profesoară de Chimie, Ionela Badea. Practic, de la toți profesorii am avut ceva de învățat și le mulțumesc pentru tot”, spune Roberta.

Roberta vrea să devină medic oncolog, ca să fie sprijin pentru oamenii ajunși la granița dintre viață și moarte

Fata cu media 10,00 la Bacalaureat, Roberta Luca, va alege mediul universitar oferit de Cluj. Ea vrea să urmeze Facultatea de Medicină, ca să își împlinească visul de a deveni un medic bun. Oncologia, acest domeniu extrem de greu, inclusiv pentru impactul psihologic teribil pe care îl poate avea fiecare caz în parte, este specialitatea în care ar vrea să performeze. “Știu cât de greu este, dar mi-aș dori să devin medic oncolog. Să știu că pot să ajut niște oameni care sunt la un pas să își piardă orice speranță la viață”, spune Roberta Luca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.