12.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Expert contabil, sef de retea de escroci bancari

- Advertisement -

Dosarul retelei de imprumuturi cu acte false a fost finalizat de procurori. Rechizitoriul acestora cuprinde fapte pe care cu greu ti le-ai putea imagina ca fiind puse la cale de o femeie avind pregatire de expert contabil si functie de administrator de firma de consultanta. Adriana Constantinescu a reusit sa insele BRD de sase ori, falsificind cap-coada actele necesare obtinerii unor credite. Cei care aplicau primeau o mica parte din banii bancii, grosul revenind „creierului” retelei, care actiona numai din spate. Reteta s-a compromis cind capul retelei voia si mai multi bani, incercind sa se extinda si la alte banci. Cum functiona mecanismul diabolic pus la cale de expertul contabil Adriana Constantinescu.

Procurorii au trimis ieri in judecata un grup de zece persoane acuzat ca in ultimele luni a facut mai multe imprumuturi cu acte false la BRD. Reteaua era condusa de un expert contabil, Adriana Constantinescu, care a falsificat zeci de hirtii pentru a pacali ofiterii de credite de la banci. Printre documentele falsificate de ea se numara contracte de munca, adeverinte de salariu sau chiar facturi E.ON.

Creierul retelei, contabila, are 54 de ani

Conform procurorilor, reteaua infractionala a fost pusa pe picioare in august 2011, de catre Adriana Constantinescu, fosta Horaicu, in virsta de 54 de ani. Ieseanca era administrator al unei firme de consultanta, dar lucra si la diferite asociatii de proprietari din Iasi, unde exercita functia de cenzor sau de contabil. In vara anului trecut l-a cunoscut pe Ionut Remus Zlavog (27 de ani), care muncea la o firma de copiatoare din oras, si caruia i-a propus sa lucreze pentru ea. La citeva zile dupa ce l-a convins, Adriana Constantinescu i-a propus sa obtina credite bancare cu ajutorul unor acte pe care ea urma sa le falsifice. Tot atunci, i-a cerut barbatului sa mai coopteze si alte persoane care sa mearga la banci pentru a obtine imprumuturi. In scurt timp, Zlavog a reusit sa aduca in grupul de infractori mai multe persoane, in mare parte rude de-ale sale sau prieteni.

Din septembrie 2011 si pina la inceputul acestui an, noua persoane, coordonate de Adriana Constantinescu, au mers la banci in incercarea de a obtine credite bancare. Folosindu-se de acte false, iesenii au primit sase imprumuturi de la diferite sucursale ale BRD, aducind un prejudiciu acestei banci de aproximativ 95.000 de lei. Ei au incercat sa obtina credite si de la sucursale ale Bancpost, fara sorti de izbinda, insa.

Cum se falsificau actele, cu sacul

Documentele care insoteau cererile de acordare a creditelor erau falsificate de catre Adriana Constantinescu, care se folosea de firma sa, SC Consulting Cont Expert SRL, pentru a-si duce planul la bun sfirsit. Ea a mai facut rost, prin intermediul lui Ionut Remus Zlavog, de adeverinte cu antetul BRD, pe care a trecut date nereale cu privire la locul de munca al inculpatilor sau la veniturile pe care acestia le-ar realiza. „Inculpata Adriana Constantinescu a falsificat contracte individuale de munca, adeverinte de venit, acte aditionale la contractele individuale de munca, fise fiscale sau facturi cu sigla E.ON”, a spus Irina Perjoiu, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. In unele cazuri, Adriana Constantinescu a pus impresiuni ale unor stampile realizate prin fotocopiere, iar in altele se folosea de stampila pe care o avea in calitatea de cenzor la unele asociatii de proprietari din Iasi.

Dupa ce le intocmea dosarele, ceilalti membri ai gruparii aveau rolul de a merge la diferite sucursale bancare pentru a lua imprumuturile. La unele credite, inculpatii erau beneficiari, iar in alte cazuri giranti. Dupa ce dadeau lovitura, isi schimbau rolurile. Aceasta inversare de roluri i-a dat de gindit unui ofiter de credite BRD, care, se pare ca dupa primele neplati ale ratelor, si-a anuntat sefii si, mai departe, autoritatile. Oamenii legii au intrat pe fir pentru prima data in acest caz acum aproape doua luni, cind au efectuat perchezitii la sediul social al firmei SC Consulting Cont Expert SRL, situat pe Bulevardul Independentei. Au gasit acolo saci intregi de documente falsificate, sau de obiecte necesare falsificarii.

Incasa 90% din credit

Pe linga Adriana Constantinescu si Ionut Remus Zlavog, cei care au pus pe picioare grupul infractional, pe lista inculpatilor mai apar inca opt persoane. Acuzatiile aduse de procurori difera in cazul fiecaruia, intrucit unii doar au girat sau nu au mai reusit sa obtina creditele, in timp ce altii si-au dus planul la bun sfirsit incasind bani de la BRD. Cele mai multe acuzatii i se aduc Adrianei Constantinescu, ea fiind acuzata de o suita de infractiuni, pornind de la fals, uz de fals si inselaciune, pina la fals in declaratii, complicitatea la fals material in inscrisuri private sau exercitarea fara drept a unei functii.

Ceilalti inculpati in acest caz sint: Ioan Cuibar (24 de ani), Dumitru Bogdan Teodorescu (24 de ani), Florin Chiriac (35 de ani), Constantin Zlavog (32 de ani), Elena Zlavog (26 de ani), Oana Elena Manoiu (38 de ani), Lucian Pascaru (25 de ani) sau Andreea Horaicu (26 de ani). Ultima este chiar fiica Adrianei Constantinescu. In fata anchetatorilor, ea a declarat ca a avut nevoie de bani obtinuti din credite false pentru a-si plati studiile in strainatate.

Potrivit procurorilor, 90% din sumele obtinute de inculpati din credite erau acordati Adrianei Constantinescu, iar restul le revenea lor. „Banii obtinuti de inculpati au fost folositi pentru cheltuieli de consum”, a mai spus Irina Perjoiu. In momentul de fata, in stare de arest preventiv se afla Adriana Constantinescu, Ionut Remus Zlavog, Dumitru Bogdan Teodorescu si Florin Chiriac. BRD s-a constituit parte civila in proces, in incercarea de a-si recupera cei aproape 100.000 de lei pierduti. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii bancii nu au oferit nici un punct de vedere.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.