18.2 C
Vaslui
18-sept.-2021

Extrase din arhivele Securității. Cum erau bătute și umilite Nadia Comăneci și colegele ei de antrenorul Bela Karolyi: „E păcat să strici mâncarea pe niște nesimțite”

O serie de documente din arhiva fostei Securități, publicate în volumul apărut recent „Nadia și Securitatea”, sub semnătura istoricului Stejărel Olaru, oferă o altă lumină asupra modului în care antrenorul Bela Karolyi se purta cu o parte dintre gimnastele de la lotul național în anii ’70, dincolo de strălucirea medaliilor olimpice din acei ani. Cartea redă o serie de note informative ale informatorilor din jurul lotului de gimnastică și care vorbesc despre bătăile și insultele administrate de Karolyi.

Împărțită în șapte capitole, cartea spune întreaga poveste a Nadiei de dinainte de Revoluție, derulată sub ochii atenți ai Securității. „Am știut că am fost urmărită, dar nu mi-am imaginat niciodată amploarea acestor acțiuni”, sună dezvăluirea gimnastei, care până la urmă a decis să lase totul în spate și să fugă din România, într-o noapte de noiembrie 1989, spre Ungaria, apoi spre Austria, ca într-un final să ajungă în Statele Unite ale Americii. „Bătute uneori până la hemoragii nazale” Dezvăluirile scoase la iveală de Olaru sunt de-a dreptul incredibile. De exemplu, acesta arată publicului modul în care Securitatea era informată de cruzimea lui Bela Karolyi (pe atunci, în jurul vârstei de 35 de ani), antrenorul lotului național de gimnastică, dar nu reacționa în niciun fel. La lot, sportivele erau bătute şi jignite în mod repetat, susțin în declarații sursele Securității. Informatoarea „Gheorghe Daniela” povestea, într-un raport din 1974: „Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciții fizice până la epuizare”.
Citeşte întreaga ştire: Extrase din arhivele Securității. Cum erau bătute și umilite Nadia Comăneci și colegele ei de antrenorul Bela Karolyi: „E păcat să strici mâncarea pe niște nesimțite”

 

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here