spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

„Fac copil contra cost”

- Advertisement -

Un reporter al „Ziarului de Iasi” a fost pentru citeva zile sotia nefertila care cauta o „mama surogat” la mica publicitate. Pretul inchirierii unei burtici de mamica pentru 9 luni, care sa poarte embrionul fecundat de un cuplu nefertil, este destul de piperat: 8.000-15.000 de euro

O tinara in virsta de 25 de ani din Iasi se ofera mama purtatoare contra sumei de 10.000 de euro. Contactata de catre reporterii „Ziarului de Iasi”, femeia a spus ca este deja in proceduri cu un cuplu, fiind dispusa sa recunoasca o relatie extraconjugala la notariat si sa renunte apoi la maternitate. Ar urma, asadar, ca sotul cuplului nefertil, declarat de gravida ca tata natural, sa preia apoi legal copilul, aducindu-l la sotia sa, acasa. Pe Internet circula zeci de anunturi de cerere si oferta pentru mama surogat. Reproducerea umana asistata cu tert donator nu este inca reglementata legal in Romania. Ramine doar ca etica si medicii sa isi spuna cuvintul in fata unui astfel de caz. Ministerul Sanatatii a initiat un proiect legislativ in acest sens, proiect aprobat de catre Guvern si adoptat tacit luna aceasta de catre Senat. Doctorii sustin ca probabil legea va intra in vigoare anul acesta, dar pina atunci unii dintre ei prefera sa se mentina departe de astfel de situatii. Pentru Biserica Catolica din Romania, proiectul de lege este insa „un atentat la demnitatea persoanei si integritatea familiei”, dupa cum se arata intr-o scrisoare deschisa adresata recent premierului Mihai Razvan Ungureau. Guvernul si-a motivat totusi initiativa legislativa tocmai prin dorinta de a rezolva numeroase situatii de ordin medical si etic aparute de-a lungul timpului, in lipsa unei legi.

„Sa vedem daca este un embrion de calitate”

„Ma ofer mama purtatoare/surogat, pentru 10.000 de euro neg., am 25 de ani, un baiat de 2 ani si 2 luni, fara vicii, sanatoasa clinic, fara probleme pe timpul sarcinii. Pentru contact puteti suna la… Va rog seriozitate”, a scris recent tinara din Iasi, dupa ce a postat de mai multe ori astfel de anunturi inca de anul trecut. Reporterii „Ziarului de Iasi” au contactat-o telefonic pe femeie pentru a cere detalii, sub pretextul ca sint interesati de anunt. „Sint deja in proceduri cu un cuplu, voi afla dupa Pasti daca va exista o sarcina sau nu. Eu sint doar purtatoare, embrionul este al cuplului, asa ca trebuie sa vedem intii daca este un embrion de calitate, pentru ca sint sanse mari, de 70%, sa nu fie. Dar au existat si cazuri in care a functionat, asa ca asteptam”, a spus femeia. Asupra sumei cerute nu mai negociaza. „Pretul este de 10.000 de euro fix, mi se pare oricum prea putin. Eu am un copil, asta e oricum prima si ultima data cind o sa fiu mama purtatoare. Nu vreau nici sa tin legatura cu familia respectiva apoi, nu vad necesitatea”, a adaugat ieseanca. In ceea ce priveste calitatea sa de mama, femeia spune ca este dispusa sa renunte legal la aceasta. „Dupa ce ramin insarcinata, se declara o relatie extraconjugala la notariat, sotul doamnei o recunoaste, asa ca automat copilul se va naste cu numele lui. Dupa nastere, se urmeaza procedura legala prin tribunal prin care eu renunt la maternitate in favoarea doamnei”, a explicat tinara. Aceasta sustine ca este decisa sa incerce mai intii cu acel cuplu cu care a creat deja o legatura. „Eu stiu toate procedurile, ca nu poti sa faci chestia asta asa, gata, vreau sa fiu mama purtatoare, fara sa stii ce implica. Eu vreau sa merg pina la capat cu acest cuplu, chiar m-a impresionat povestea lor, problema doamnei de sanatate, simt ca vreau sa ii ajut, dincolo de orice altceva. Trebuie sa fim si crestini pina la urma”, a incheiat ieseanca.

Cereri si oferte

Acesta nu este insa un caz singular. Pe site-urile specializate in anunturi pot fi vizualizate nenumarate postari pe aceasta tema. „Familie – cautam mama surogat (purtatoare) sanatoasa, fara vicii, nefumatoare, cu virsta cuprinsa intre 19-32 de ani, preferabil cu un copil. Putem oferi locuinta in Bucuresti pe toata perioada sarcinii. Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la adresa… Cerem si oferim seriozitate”, este anuntul postat recent pe site-ul „Ziarului de Iasi”, dar si pe site-uri de publicitate din tara luna trecuta. Pretul oferit era de 10.000 de euro. „Buna! Din motive de sanatate nu putem avea un bebelus si am avea nevoie de o mama surogat. Putem sa platim suma de 8.000 de euro. Daca este cineva interesat poate sa ia legatura cu noi pe e-mail. Va multumesc!”, este un alt anunt de acum doua saptamini al unui cuplu din Salaj, unul dintre zecile de anunturi de acest fel postate pe www.micapublicitate.ro. Tot aici se gasesc, pe de alta parte, si oferte. „Tinara, 23 de ani, mama a doi copii, sarcini normale, ma ofer mama surogat-mama purtatoare. Relatii la tel…”, a postat o tinara din Olt la inceputul lunii acesteia, pretul specificat fiind de 15.000 de euro.

Cine este pro, cine este contra

Ministerul Sanatatii anunta in luna septembrie a anului trecut ca Legea privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator a fost aprobata de catre Guvern, dupa ce proiectul a fost pus timp de o luna pe site-ul ministerului in dezbatere publica. „Legea privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator defineste dreptul la reproducere, sanatatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicala a reproducerii umane, notiunea de donator tert, accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro, inseminarea artificiala si donarea de material reproductiv”, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. Actul normativ contine si prevederi referitoare la unitatile sanitare in care se efectueaza astfel de proceduri, la personal, la modalitatile de tratament. Activitatea de reproducere umana asistata medical cu tert donator ar urma sa fie organizata si controlata de Ministerul Sanatatii, iar supravegherea si coordonarea activitatilor se va face de catre Agentia Nationala de Transplant. La astfel de proceduri vor putea recurge parintii care indeplinesc cumulativ o serie de conditii stabilite prin ordin de ministru, iar actul donarii va fi gratuit, identitatea tertului donator fiind confidentiala, conform Ministerului Sanatatii. Pentru ca legea sa intre in vigoare, aceasta trebuie mai intii sa fie aprobata de catre Parlamentul Romaniei. In prezent, proiectul legislativ a fost aprobat tacit de catre Senat in data de 13 martie, urmind sa ajunga la Camera Deputatilor, conform reprezentantilor Senatului. „Proiectul a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului in data de 12 martie, insa atunci nu a existat cvorum. Intrucit termenul de adoptare tacita s-a implinit la data de 13 martie, cel mai probabil se va citi in urmatoare sedinta de plen cu cvorum adoptarea tacita, asa cum se realizeaza in situatii de acest fel, proiectul mergind mai departe la Camera Deputatilor”, a declarat Mihaela Huiban, director al Biroului de Presa al Senatului Romaniei.

Medicii prefera sa evite astfel de sarcini

Pina va fi promulgata insa legea, unii medici sustin ca prefera sa se tina departe de problema mamei-surogat. „Acum nu exista legislatie, eu am participat cu niste completari la legea reproducerii umane asistate medical cu tert donator a Ministerului, lege in care exista si un capitol pentru aceasta problema, a mamei-purtator”, spune prof. dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul centrului de reproducere umana asistata din cadrul Omini Clinic si membru al Comisiei Nationale de Obstetrica-Ginecologie a Colegiului Medicilor. „Speram ca anul acesta sa intre in vigoare aceasta lege. Practica mamei-surogat nu este una interzisa la noi, nefiind lege in acest moment, insa noi nu vrem sa profitam de un vid legislativ ca sa recurgem la asa ceva. Sint centre in tara in care se practica, Adriana Iliescu este doar un exemplu de mama-surogat, pentru ca ovulul si sperma au fost donate, nu erau ale ei. Avind acceptul Agentiei de Transplant, nu exista probleme, insa preferam sa temporizam astfel de situatii pina la reglementarea legala. In SUA, in unele state este reglementata foarte bine aceasta problema, nu exista complicatii, iar actul este, desigur, benevol, fara beneficii materiale, ca si la transplant”, a adaugat profesorul Onofriescu.

„Copilul nu poate fi socotit un produs de laborator”

In timp ce medicii sustin necesitatea unei legi cu privire la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, Biserica Catolica din Romania considera proiectul legislativ „un atentat la demnitatea persoanei si integritatea familiei”, dupa cum se arata intr-o scrisoare deschisa adresata la inceputul acestei luni premierului Mihai Razvan Ungureanu. „Biserica Catolica din Romania dezaproba proiectul de lege privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator si solicita retragerea acestei initiative legislative pe care o considera un atac la demnitatea persoanei si la integritatea familiei. (…) Biserica a fost si este intotdeauna aproape de acei parinti care isi doresc, dar nu pot avea copii din pricina infertilitatii, si intelege suferinta lor. Totodata, Biserica doreste sa aminteasca faptul ca darul nepretuit al maternitatii si paternitatii nu se obtine cu orice pret. Copilul ramine mereu o persoana umana si nu poate fi socotit un produs de laborator”, se precizeaza in scrisoarea deschisa a Conferintei Episcopilor Catolici din Romania. Pe de alta parte, in proiectul aprobat de Guvern, in expunerea de motive, se arata ca aceasta lege ar avea rolul tocmai de a indeparta problemele de etica si medicale aparute in ultimii ani, in lipsa reglementarii. „Pina in prezent, in Romania, procedurile si tehnicile privind reproducerea umana asistata medical nu sint reglementate legal, motiv pentru care de-a lungul timpului au aparut numeroase situatii de ordin medical si etic a caror rezolvare, alaturi de sustinerea natalitatii, necesita elaborarea unui act normativ specific”, se precizeaza in expunerea de motive, ce poate fi consultata pe site-ul Senatului.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.