spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Factură de infarct: 80.000 lei, pentru o lună, gazul la Spitalul Huși!

- Advertisement -
CHELTUIELI… În cursului anului 2021, toate utilitățile însemnau pentru Spitalul Huși în medie o cheltuială de aproximativ 96.000 de lei. Acum, doar consumul la gaz a ajuns 80.000 de lei.

NOAPTEA MINȚII… Spitalul Huși a primit o factură… de infarct la consumul de gaze naturale pentru luna decembrie! Nu mai puțin de 80.000 de lei a fost calculat consumul unității sanitare de pe ultima lună a anului trecut, o valoare aproape dublă față de o lună de iarnă din anul precedent, când prețurile la utilități nu erau într-un haos total, precum cel din prezent. Pentru a putea înțelege diferența, e de ajuns să spunem că în cursului lui 2021, tot ceea ce se consuma într-o lună de zile – apă, gaze, electricitate, însemna pentru Spitalul Huși în medie o cheltuială de aproximativ 96.000 de lei. Acum, doar consumul la gaz a ajuns 80.000 de lei. Și dacă instituțiile publice, iată, se uită cu îngrijorare către facturile enorme, consumatorii casnici de prin sate, mai cu seamă cei care nu au intrat pe piața concurențială și au rămas în serviciul universal, chiar că riscă să fie debranșați. Neculai Moraru, președintele filialei județene a Asociației Comunelor din România, spune că numai în comuna pe care o conduce, Fălciu, 60% dintre familii au rămas în serviciul universal. „Facturile vin după 20 ianuarie la noi, dar oamenii sunt foarte speriați. Pe stradă numai despre asta se întreabă: ai primit factura la lumină, cât e factura la lumină? Sunt oameni simpli, nu au știut să își schimbe contractul sau furnizorul. Pentru ei va fi greu și, deocamdată, sunt lăsați baltă. Sperăm la o reglare a situației de la nivel central”, spune primarul Moraru.

Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Huși a primit deja o factură cu noile prețuri la gaz, iar valoarea e uluitoare! Consumul pe luna decembrie a unității sanitare a fost calculat la nu mai puțin de 80.000 de lei, din cauza noilor tarife. Managerul Bogdan Popa susține că a prevăzut în construcția bugetară de anul acesta o sumă cam cu 30% mai mare față de anul trecut, pentru plata tuturor utilităților (apă-canal, gaze naturale și energie electrică), dar, într-adevăr, situația de facto pare că escaladează toate aceste estimări. „Într-adevăr, factura are o valoare foarte mare, decât până acum, având, de fapt, același consum mediu. Evident că toate aceste creșteri semnificative ale facturilor la curentul electric, gaz, etc, mă fac să privesc destul de circumspect spre următoarea perioadă, dar tot ceea ce pot eu să vă spun cu certitudine este că spitalul Huși rămâne o prioritate și trebuie să își continue activitatea la parametri optimi, întrucât este o instituție vitală pentru mii de oameni. Gândiți-vă că anual adresabilitatea la spitalul municipal Huși este, în medie, de 10.000 de pacienti, care vin din toată zona arondată. De aceea, funcționarea în condiții bune a spitalului Huși trebuie să rămână o prioritate, atât pentru mine ca manager, dar și pentru autoritățile locale. Eu sper ca lucrurile să se reglementeze, totuși, de la nivel central, întrucât nu este normal ceea ce se întâmplă acum”, a spus dr. Bogdan Popa, managerul Spitalului municipal „Dimitrie Castroian” Huși.

GRAV: 60% dintre săteni, rămași în serviciu universal. Următoarele facturi la curent electric, așteptate cu spaimă!

Și dacă instituțiile publicele sunt îngrijorate de facturile la utilități, persoanele fizice stau cu și mai mult stres. La curent electric, de pildă, sunt mii de familii din Vaslui rămase la serviciul universal, ceea ce nu e bine deloc, conform ultimelor vești. Încă nu au ajuns la abonații casnici toate facturile cu noile prețuri, însă perspectiva este sumbră, cred primarii. La Fălciu, de pildă, unde primar este chiar președintele filialei județene a Asociației Comunelor din România, cam 60% dintre abonații casnici la energia electrică au rămas în serviciul universal. „Când s-a pus problema cu contractele la energie electrică, am căutat să îi informez, am făcut la școală o întâlnire cu cei de la firma de curent electric, pentru ca să poată fi schimbate contractele pentru piața concurențială, dar și așa tot au rămas destul de mulți la serviciul universal. Mă credeți că e speriată lumea prin sat? Se întreabă unii pe alții dacă le-a venit factura la lumină și cât. La fel suntem și noi la Primărie, ca să spunem drept. Anul trecut am plătit pe consumul de curent 180.000 de lei pe tot anul, pentru primărie, iluminat public și pompa de apă potabilă. Acum am alocat în buget 300.000 lei, dar nu știu dacă ne descurcăm cu ei, dacă nu încetează această situație”, a spus primarul Neculai Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Romania mereu surprinzatoare.
    Acum vreo 4-5 ani Guvernul a luat masura qsigurarii gratuitatii pt transportul CFR al studentilor!
    Ce credeti ca s-a intamplat?
    Studenții din Cluj veneau gratuit in București sa protesteze impotriva Guvernului.
    Azi nu mai sunt gratuitati si studentii si restul YFL istilor spalati pe creier sunt ….cuminti!😅😅

  2. In situatia in care pe piata nu exista concurenta nu liberalizezi preturile. Preturile vor fi controlate de stat, este singura solutie. Dar ce sa faci cand niste guvernanti inconstienti ajung sa conduca tara. Atentie mare atunci cand votam !!! Votul nu este o joaca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.