spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Falimentul „City Insurance” pune în dificultate investițiile din județul Vaslui

- Advertisement -

NECAZURI… Se anunță vremuri grele pentru majoritatea investițiilor din județul Vaslui, odată cu falimentul City Insurance. Și asta pentru că toate lucrările desfășurate în cele 86 de UAT-uri erau asigurate de societatea în cauză. Fără asigurare, toate aceste lucrări nu se mai pot finaliza deoarece le lipsește garanția la recepția finală, condiție impusă de legislația în vigoare. În prezent, constructorii sau prestatorii de servicii din domeniul public caută soluții pentru încheierea unor noi poliție de asigurare pentru a putea duce la bun sfârșit contractele. De asemenea, guvernanții au conceput o Ordonanță de Urgență care face referire la unele măsuri de bună execuție în cadrul contractelor de achiziție publică dar, până în prezent, aceasta nu a fost votată. La nivelul județului Vaslui, investiții ca renovarea fostei Case a Armatei sau proiectul european desfășurat de Aquavas își caută noi asiguratori. În aceeași situație a fost și investtiția CJ denumită „Drum Strategic” dar, în cazul acesteia, constructorul a reușit să găsească soluții.

A mai rămas puțin timp până când magistrații vor decide dacă societatea de asigurări City Insurance va intra sau nu în faliment. Din păcate, falimentul acestui asigurator cu activitate pe teritoriul întregii țări și, implicit, în județul Vaslui, dă mari bătăi de cap constructorilor, drumarilor sau prestatorilor de servicii din domeniul public. Și asta pentru că orice investiție, așa cum spune legislația din România, are nevoie de o asigurare valabilă până la recepția finală. De asemene, lucrările pot fi garantate și printr-o scrisoare bancară de garanție, dar acest lucru însemană mai mulți bani. Din acest motiv, majoritatea celor care desfășoară contracte de achiziție publică au ales calea cea mai facilă, asigurarea. Problema este că majoritatea acestor poliție de asigurare au fost acceptate de către asiguratorul care și-a anunțat, nu de mult, falimentul. Astfel, multe din investițiile din județ sunt blocate până când constructorii vor găsi o altă societate de asigurări care să accepte polițe de asigurare pentru lucrările în desfășurare. „Sunt problema, dar se caută și soluții pentru rezolvarea lor. Din păcate, legislația din România spune că, pentru a putea duce la bun sfârșit un contract de achiziție publică definit prin Legea achizițiilor publice, sunt necesare asigurări ce pot fi executate în cazul în care lucrările nu sunt făcute conform contractului. De aceea, constructorii sau prestatorii de serviciu au la dispoziție scrisorile de garanție bancară sau, soluția cea mai facilă, polița de asigurare ce se poate constitui garanție la 10% din valoarea contractului. Aceste poliție de asigurare sunt valabile până la recepția finală a proiectului respectiv. Problema cu City Insurance era cunoscută de aproximativ jumătate de an, de când nu au mai fost actualizate polițele. În cazul falimentului, executanții proiectelor vor fi nevoiți să caute un alt asigurator care să accepte altele noi. La nivelul județului Vaslui, majoritatea proiectelor de investiții erau asigurate de această societate astfel că trebuiesc găsite, cât mai urgent, soluții. Guvernanții au pus pe hârtie o Ordonanță de Urgență în acest sens dar, deocamdată, aceasta nu a ajuns să fie discutată și votată. Și ca exemplu, la nivelul județului Vaslui pot să vă spun că investiții desfășurate de Consiliul Județean ca proiectul de apă și canalizare al Aquavas sau renovarea și reabilitarea fostei Case a Armatei sunt în această situație », a spus vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan. Un alt obiectiv de investiție important din județul Vaslui care s-a lovit de aceeași problemă este Drumul Strategic dar, pe surse, am aflat că firma care se ocupă de această investiție a reușit să găsească soluții.

Legiuitorul caută soluții și «coace» o Ordonanță de Urgență

Pentru a rezolva această criză care afectează, la nivel național, peste 3 milioane de contracte de investiții sau prestări servicii, guvernanții au pus pe hârtie o Ordonanță de Urgență. Deocamdată, aceasta nu a fost dezbătută și votată în
Parlament dar, cu aceasta, se vrea rezolvarea problemelor. Printre altele, Ordonanța spune că „în situația în care, pe parcursul derulării contractelor este necesară constituirea unei noi garanții de bună execuție, ca urmare a retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări care a emis instrumentul de garantare, autoritățile solicită constituirea unei noi garanții de bună execuție, prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe”. De asemenea, ordonanța vorbește și de valoarea pe care va trebui să o aibă noul instrument de garantare și care trebuie să fie de minim 30% din valoarea garanției inițiale sau de 100% din valoarea inițială în cazul produselor, serviciilor sau lucrărilor rămase de prestat. Aceeași ordonanță mai spune că, în termen de 30 de zile de la intrarea ei în vigoare, autoritățile de management responsabile pentru managementul și implementarea asistenței financiare nerambursabile acordate de Uniunea Europeană vor proceda, după caz, la elaborarea reglementărilor pentru punerea în aplicare a OUG, conform regulilor specifice programelor cu finanțare externă nerambursabilă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Nenea Trifan, eu zic mai intai sa cautati juristi buni la operatorul vostru de casa care sa stie sa interpreteze un contract HG1/2018, sa verifice si sa accepte asigurarile care trebuie pe proiecte, si pe urma sa mai discuti de city insurance si masuri reparatorii…sunt sigur ca ordonanta or sa rezolve multe „polite”…dar pana atunci poate va gasiti ceva competenta (sau macar incercati sa le faceti niste cursuri de dezvoltare profesionala/aprofundare)…

  2. S-a dat hotărâre definitivă pe țară.A fost îngropată definitiv.Poate se rezolvă prin noua societate de asigurări prin „CEC BANK” …cu intrare în pâine aprilie-mai a.c.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.