23.6 C
Vaslui
02-iul.-2022

Fanii lui Jackie Chan de la Huși, care au devastat cimitirul evreilor ca să se antreneze “la karate”, trimiși în judecată! (FOTO)

FĂRĂ MINTE… La doi ani de când cimitirul evreiesc din municipiul Huși, din zona Huși-Stănilești, a fost devastat, iar zeci de monumente au fost descoperite izbite de pământ și sfărâmate, procurorii au reușit să finalizeze întreaga anchetă. Cei trei adolescenți, elevi ai unui liceu din oraș, depistați cam la două luni de la comiterea faptelor, au fost trimiși în aceste zile în judecată, sub acuzația de “profanare de cadavre sau morminte”. Puștii, care, în 2019, la data săvârșirii faptelor, aveau între 15 și 16 ani, au recunoscut că ei sunt cei care au distrus monumentele, însă, așa cum era de așteptat, habar nu aveau nici de gravitatea actelor comise, nici de cât de important este acel loc pentru întreaga comunitate locală, nu doar pentru evreii defuncți și urmașii lor. Fiind minori, în fața instanței vor ajunge împreună cu părinții sau reprezentanții legali, însă chiar dacă vor scăpa cu o măsură educativă, familiile vor fi obligate la niște despăgubiri considerabile. O expertiză efectuată în cazul dezastrului din cimitir arată că paguba va fi acoperită doar cu câteva sute de milioane de lei vechi. Ca un detaliu despre modul în care băieții au fost prinși, ei bine, se pare că ei s-au și filmat în timp ce “jucau” karate cu bietele pietre funerare, iar imaginile le-au distribuit pe diverse grupuri. Așa au ajuns și polițiștii la adolescenții teribiliști.

Cei trei liceeni din Huși, care s-au dat în stambă și au distrus cimitirul evreiesc, au ajuns în fața instanței de judecată. Chiar dacă mulți înțeleg că puștii nu au conștientizat gravitatea faptelor, aceasta nu prea le poate folosi drept scuză. Neavând vârsta necesară prin care să poată încheia un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, iată că au fost trimiși în judecată sub o acuzație foarte gravă, cea de “profanare de cadavre sau morminte” (art. 383 NCP). Avocații cred că este posibil ca cei trei să nu se aleagă cu o condamnare, ci cu o măsură educativă, prin care să înțeleagă gravitatea faptelor comise și să se reabiliteze. Lucrurile însă se complică la fel de mult și în privința despăgubirilor, căci aici Comunitatea Evreilor din Huși, reprezentată de Costache Clim, are un cuvânt greu de spus. S-a realizat o expertiză, iar pagubele sunt foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Dezastrul comis, dincolo de cel sufletesc, a însemnat morminte făcute din anumite materiale, care trebuie restaurate, iar toată cheltuiala nu este deloc de neglijat. Greutatea va apăsa pe umerii familiilor, care sunt răspunzătoare de faptele copiilor lor.

Bieții părinți s-ar putea să plătească despăgubiri consistente

Avocații spun că adolescenții nu au conștientizat gravitatea faptelor comise. Nu știau mare lucru nici despre evrei, nici despre importanța unui asemenea cimitir, așa că, intrând printr-o gaură găsită în gard, pe unde au mai intrat și altădată, au gândit că locul e numai bun pentru a se antrena la… karate. Au lovit bietele monumente cât au putut, iar unele, fiind vechi, au cedat imediat și s-au sfărâmat. Nici cele mai noi nu au scăpat, așa că l-au doborât inclusiv pe cel din marmură al președintelui Iosub Leibovici, decedat în 2015. “Pagubele materiale sunt considerabile, dar și cele morale au multă greutate. Dintr-o joacă făcută cu o oarecare doză de inconștiență, iată ce a putut ieși. Păcat de toată situația, de toată ignoranța lor, care aduce atâtea probleme părinților”, au spus profesorii liceenilor în cauză.

Unii căutau antisemiții, alții bănuiau vântul, însă secretul era la trei minori, dornici de karate!

De reamintit că scandalul cimitirului devastat de la Huși a fost unul care a agitat spiritele inclusiv la nivel național. Președintele Comunității Evreilor din România, ba chiar și parlamentari din rândul minorităților, precum Silviu Vexler, au sărit ca arși la auzul celor întâmplate. Au venit la Huși val-vârtej, au luat și autoritățile județului și s-au oprit în mijlocul cimitirului devastat. Pe parlamentarul Silviu Vexler l-a luat gura pe dinainte și marșa pe o ipoteză care a deranjat pe toată lumea. Susținea că aici e o mână antisemită, întrucât, în opinia sa, “la Huși s-a născut Zelea Codreanu”. Primarul Ioan Ciupilan a fost cel mai vehement apărător al hușenilor, strigând la fața locului că niciodată hușenii nu au avut ceva împotriva evreilor, ba, din contră, au trăit bine împreună dintotdeauna. Primarul Ciupilan a dat mai degrabă vina pe vânt, pentru dărâmarea monumentelor. În cele din urmă, iată, ancheta a arătat că adevărul era cu totul altul: trei puști fără minte au “jucat” karate cu pietrele funerare, motivând că aveau de gând să se antreneze, precum… Jackie Chan.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Oy vey ! Iti dai seama ce importat e tzemeteru ovreiesc pentru comunitatea locala… e important , ca primaru isi primeste solda de la centru si centrul isi primeste de la Banca Mondiala , Banca Europeana , etc etc… de la stapanii finantei mondiale…oy vey…

  • Ei, am aflat si noi mai tarziu, la fel cum domnia voastra, ati aflat de pe Facebook, dupa o faptul ca cimitirul pe care aveati misiunea de a-l pazi, e devastat. 🙂 Nu? Vedeti, tacerea e de aur, domnule Clim. Bine, dumneavoastra reprezentanti comunitatea, dar unii au spus atunci ca nu sunteti originar din ea, dar asta e alta mancare de peste),
   Apoi, ca sa nu lasam vorba sa nu fie vorba:
   – dosarul o fi trimis la instanta in vara, dar exista niste proceduri de CAMERA PRELIMINARA, care iau ceva timp, plus, stimate domn, mai exista si vacanta magistratilor 😀 Apoi, faptic, un prim termen a fost pe 21 octombrie, dar s-a admis o amanare, iar termenul care, chipurile, demareaza cercetarea judecatoreasca in caz este exact pe… 2 DECEMBRIE 2021. Ce ziceti d-asta? 😀
   Dar, repet, ma rog, noi am aflat mai tarziu, ca nu tinem umbra la poarta cimitirului evreiesc si pasul cu evenimentele care se petrec acolo, dar dumneavoastra?? Cand ati aflat si de la cine de dezastrul din cimitir? ;))) Pai, asa rapid sunteti cu obiectivul pe care il aveti in „gestiune” si, pesemne, in remuneratie? Nu stim, zicem si noi, ca nu ne pricepem. Suntem asa, mai prosti si mai intarziati. 🙂 Dar dumneavoastra, in calitate de destept si rapid, de ce ati aflat de pe Facebook faptul ca cine stie de cand, mormintele evreilor erau distruse? Bine, e retoric. Stim si noi de ce. 😀

   • D l sau dna. care a comentat si e atat de interesat(ă) de acest subiect ,deoarece stiti cam multe despre desfasurarea anchetei si a procesului ,nu ar fi bine sa va dati si numele(real).Poate pe viitor,daca tot aparati acesti copii fara minte , la terminarea procesului sa si achitati cheltuielile pentru repararea mormintelor.Vad ca raspundeti numai retoric, la misto si le stiti pe toate .

    • Pai, nu e vorba ca apar copiii, il intreb pe taticul dumneavoastra cand a aflat el si de la cine despre dezastrul din cimitir? 😀 Ca vad ca a fost foarte prompt la a sari cu comentariul ca aoleu, aoleu, a aflat presa tarziu. Iaca, grija dansului! Dar, ma rog… Si daca presa a aflat tarziu (si e clar ca il preocupa punctualitatea), hai atunci sa vedem cand si de la cine a aflat taticul dumneavoastra de dezastrul din cimitir? 😀 Pai, daca e punctualitate, atunci sa verificam punctualitatea , nu? 😀 PS – Cand spun eu ca tacerea e de aur…. nu spun degeaba.

     • Faceti o eroare . Nu este taticul meu ,poate este al dumneavoastra si nu este problema nimanui cand a aflat ca sau profanat mormintele.Ca nu era sa stea el sau altcineva sa pazeasca mormintele .Niste oameni normali la cap nu intra in cimitir si profaneaza mormintele.Si apropo, la evrei se spune ca mama este doar una….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here