spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Fantasticii care s-au calificat la nationalã la Limba românã

- Advertisement -

ELEVI BUNI…Mãlina Popa, Mãlina Miriam Matcasu, Florentina Popa, Teodora Mihãilã, Andrada Bîgu, Andreea Ioana Aelenei, Diana Boncoi si Lorena Enache sunt cele opt eleve care vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã a Olimpiadei de Limba si literatura românã, dupã ce au obtinut la faza judeteanã cele mai bune punctaje. În ceea ce îi priveste pe copiii de la clasele V-VIII care au reusit sã se situeze pe un onorabil loc II la etapa judeteanã, acestia vor participa la Concursul National “Ionel Teodoreanu” de la Iasi.

La etapa judeteanã care a avut loc sâmbãtã la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” din Vaslui au participat 240 de copii. Elevii care au obtinut cele mai bune punctaje si s-au calificat la etapa nationalã a Olimpiadei de Limba românã sunt urmãtorii: la clasa a V-a Mãlina Popa de la Scoala Gimnazialã “Elena Cuza” Vaslui, profesor îndrumãtor Diana Sfaiter, la clasa a VI-a Mãlina Miriam Matcasu de la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui, prof. îndrumãtor Elena Alexa, la clasa a VII-a Florentina Popa de la Scoala Gimnazialã “Mihail Sadoveanu” din Husi, prof. îndrumãtor Nicoleta Solomon si de la clasa a VIII-a s-a calificat Teodora Mihãilã de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Vaslui, prof. îndrumãtor Lauriana Cocuz. Elevii de liceu care vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã sunt urmãtorii: la clasa a IX-a, Andrada Bîgu de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, prof. îndrumãtor Gabriela Cotaie, la clasa a X-a, Andreea Ioana Aelenei de le Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Irina Nicolescu, la clasa a XI-a, Diana Boncoi de la “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, prof. îndrumãtor Andreea Mereutã si la clasa a XII-a, de la aceeasi unitate de învãtãmânt, Lorena Enache, îndrumatã de prof. Doina Stoica. Etapa nationalã pentru elevii de gimnaziu va avea loc la Brãila în perioada 6-10 aprilie, în timp ce elevii de la liceu vor merge la Târgu Mures în perioada 6-11 aprilie. “Copiii de la clasele V-VIII care s-au clasat pe locul al II-lea la etapa judeteanã vor participa la Concursul National <<Ionel Teodoreanu>> care se desfãsoarã în fiecare an la Iasi.”, a declarat Mihaela Ciocoiu, inspector scolar de specialitate – Limba si literatura românã, limbi clasice si limba neogreacã. Copiii care vor merge la Iasi sunt urmãtorii: la clasa a V-a Erika Foiea de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, îndrumatã de prof. Magdalena Palade, la clasa a VI-a Andreea Stefania Ciocan de la Scoala Gimnazialã “Mihai David” Negresti, profesor îndrumãtor Mihaela Duca, tot de la “Mihai David” s-a clasat Raluca Nãstasã din clasa a VII-a, îndrumatã de prof. Lãcrãmioara Frãtiman. De la clasa a VIII-a va participa la concursul “Ionel Teodoreanu” Ada Ianus de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, îndrumatã de prof. Mirela Marin.

“În timpul liber citesc foarte mult”

Mãlina Popa, elevã în clasa a V-a la Scoala Gimnazialã “Elena Cuza” din Vaslui, este un copil foarte muncitor care studiazã în mod egal pentru toate materiile. Spune cã o pasioneazã mai ales matematica si istoria iar în viitor are de gând sã se axeze si pe aceste douã discipline. “Este prima datã când mã calific la etapa nationalã a unei olimpiade si de aceea am emotii destul de mari. Mã pregãtesc în fiecare zi si mã ajutã mult doamna profesoarã care mi-a dat niste cãrti de pe care învãt. Obisnuiesc sã citesc în timpul liber deoarece vreau sã aflu cât mai multe lucruri din toate domeniile. Îi multumesc doamnei profesoare Diana Sfaiter, fãrã ajutorul ei nu as fi reusit aceastã performantã”, a declarat Mãlina Popa.

“Aceastã disciplinã m-a adus mai aproape de valorile nationale”

Mãlina Miriam Matcasu este elevã în clasa a VII-a la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” din Vaslui, copil de cadru didactic, la aceeasi unitate de învãtãmânt predã religia prof. Irina Matcasu, mama olimpicei. Mãlina este un elev model, care se pregãteste cu seriozitate la toate materiile. Este pasionatã cu precãdere de limba englezã si de matematicã, la olimpiada localã a celei de-a doua discipline a obtinut 27 de puncte din 28, calificându-se la etapa judeteanã a doua pe listã. “Nu am emotii deoarece mã pregãtesc în fiecare zi acasã, dar si cu doamna profesoarã la scoalã. Am ales sã merg la Olimpiada de Limba românã deoarece iubesc aceastã disciplinã care m-a adus mai aproape de valorile nationale, de limba si literatura neamului românesc. Pe colegii mei i-as sfãtui sã nu renunte la materiile pe care le iubesc si sã munceascã pentru a ajunge în vârf.”, a declarat Mãlina Miriam Matcasu.

“Limba Românã, deoarece este una dintre materiile mele favorite”

Teodora Mihãilã, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Vaslui, a participat la Olimpiada de Limba Românã an de an, încã din clasa a cincea, dar este pentru prima datã când se calificã la faza nationalã si este foarte fericitã de aceastã realizare. A mai participat la Olimpiada de Limba Englezã, unde a obtinut, în clasele a VII-a si a VIII-a, locul I si respectiv locul al II-lea pe judet. De asemenea, a participat la Olimpiada de Istorie, Olimpiada de Culturã Civicã, Olimpiada “Lectura ca Abilitate de Viatã”, dar si la alte concursuri de limba românã, de limba englezã si de matematicã. “Am ales Olimpiada de Limba Românã, deoarece este una dintre materiile mele favorite, alãturi de Istorie si limbile strãine. Am, desigur, emotii pentru faza nationalã, dar sunt încrezãtoare cã voi obtine un rezultat satisfãcãtor, deoarece particip cu plãcere si acest lucru îmi dã ambitia de a mã pregãti cum se cuvine. În acest scop, lucrez în plus fatã de materia de la clasã, în special compuneri, deoarece pe ele se pune accentul la Olimpiadã. Un elev care îsi doreste sã ajungã la aceastã performantã trebuie sã fie constient de efortul suplimentar pe care va fi nevoit sã îl depunã; sã fie, deci, dispus sã renunte la o parte din timpul sãu liber în favoarea pregãtirii la obiectul spre care tinteste. Dacã aceasta îsi va gãsi un loc bine stabilit în programul zilnic al elevului, lucrurile vor merge cât se poate de bine. Pe colegii mei îi sfãtuiesc sã trateze învãtatul ca pe o activitate plãcutã, si nu ca pe-o corvoadã. De asemenea, îi sfãtuiesc sã se axeze în special pe materiile care îi atrag în mod deosebit, dar sã nu le neglijeze nici pe cele pe care le considerã acum <<neimportante>>. Nu se stie niciodatã când vor avea nevoie de ele.”, a declarat Teodora Mihãilã.

“Sunt pasionatã de filosofie”

Andreea Ioana Aelenei, elevã în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, face parte din categoria copiilor supradotati care impresioneazã prin nivelul ridicat de cunostinte, ambitie si seriozitate. Anul trecut a reusit performanta de a se califica la etapa nationalã la trei olimpiade: Latinã, Istorie si TIC. La Limba latinã a obtinut mentiune. Andreea va participa anul acesta si la Olimpiada de Istorie, dar si la Filosofie, cu toate cã aceastã disciplinã se studiazã abia în clasa a XII-a. “Citesc filosofie de mai mult timp si când am auzit cã pot participa la olimpiadã nu am stat pe gânduri si am decis sã mã prezint, n-am vrut sã astept pânã în clasa a XII-a. Am fost îndrumatã de doamna profesoarã Rusu Gabriela. De faza localã am trecut fãrã probleme, urmeazã etapa judeteanã. Pe colegii mei îi sfãtuiesc sã îsi gãseascã ceva ce le place si sã studieze intens.”, a declarat Andreea Ioana Aelenei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.