Fãrã materiale de protectie, medicii de familie nici nu vor sã audã de deplasãri la domiciliile pacientilor COVID-19 pozitiv

REFUZ… Anuntul ministrului Sãnãtãtii, care vrea sã îi trimitã pe medicii de familie la domiciliul pacientilor infectati cu coronavirus, a stârnit nemultumirea medicilor, care spun cã nu dispun nici de echipamente de protectie, nici de masini care sã poatã fi decontaminate. 

Anuntul fãcut duminicã de ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, potrivit cãruia românii declarati pozitiv, asimptomaticii, sau cei fãrã comorbiditãti, vor fi evaluati la domiciliu de medicii de familie a pus pe jar lumea medicalã. Astfel, medicii de familie s-au arãtat  revoltati de deciziile autoritãtilor. Ei se plâng cã sunt epuizati de sistemul care le dã mari bãtãi de cap si fac un apel cãtre autoritãti afirmând cã pe umerii lor cade toatã responsabilitatea de a merge la un pacient acasã pentru a-l consulta. Medicii de familie spun cã nu au echipamente potrivite pentru a se proteja de virus. “Suntem constienti de gravitatea situatiei si facem un apel suplimentar cãtre toatã populatia, sã respecte niste reguli care sã împiedice extinderea nemãsuratã a acestei pandemii, care din pãcate va duce la multe victime. Vreau sã precizez foarte clar, cã nu putem sã mergem la domiciliul lor, pentru cã nu avem masini dezinfectate! Nu avem costumatia potrivitã pentru a merge la un pacient pozitiv si nici conditiile de a ne schimba, ca sã nu ne infectãm nici noi si nici ceilalti pacienti. Suntem deja epuizati si nu e vorba numai de noi. Sunt convinsã cã anestezistii, cei de la Terapie Intensivã, infectionistii sau pneumologii sunt si mai epuizati”, au declarat reprezentantii medicilor de familie.

Propunerea ministrului

Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a anuntat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, cã pacientii confirmati pozitiv, dar asimptomatici , vor fi evaluati la domiciliu si vor fi monitorizati fizic de cãtre medicii de familie. El a mai spus cã la începutul acestei sãptãmâni va participa la o sedintã, alãturi de reprezentantii medicilor de familie, care vor fi informati cã vor trebui sã supravegheze cazurile ușoare dar si pe cei asimptomatici, existând posibilitatea ca acestia sã fie plãtiti pentru serviciile efectuate.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ