spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

FÃRÃ ONOARE (facsimil)

- Advertisement -

Buzatu si Tibulcã se spalã pe mâini

REACTIE Dupã ce au orchestrat o escrocherie cu fonduri europene, Dumitru Buzatu si Ioan Tibulcã aruncã vina pe altii. Este vorba de fundatia înfiintatã de acestia, fundatie care a câstigat un proiect european si a fost nevoitã sã returneze banii pentru cã nu a putut justifica banii cheltuiti. Atât Buzatu cât si Tibulcã aruncã vina pe o persoanã care a fost angajatã de fundatie. În plus, Tibulcã e si mai categoric: “sã plãteascã cine a încasat banii”, a declarat acesta. Culmea, una dintre persoanele care a luat cei mai multi bani din acest proiect este chiar sotia acestuia!

Pe rolul Judecãtoriei Vaslui existã mai multe dosare care privesc o afacere pusã la cale de Buzatu si Tibulcã în 2002. Pe baza unei fundatii de partid, înfiintatã de acestia cu câtiva ani înainte, a fost câstigat un proiect european în valoare de aproximativ 30 de mii de Euro. Era o afacere clasicã de sifonare a banilor europeni, prin care se încasau banii fãrã sã se facã nimic în schimb. Pe hârtie, beneficiari sunt alte persoane, fapt care îi face astãzi pe Buzatu si Tibulcã, nasul sãu de cununie, sã declare cã nu au nimic sã-si reproseze. Socant în aceastã afacere nu e cã acesti doi politicieni au tras o teapã (micã pentru valoarea lor), ci cã acum acestia auncã vina pe o persoanã cae nu a fãcut altceva decât sã accepte un loc de muncã la fundatia celor doi. Din cauza acestei smecherii, Elena Dumitrascu a fost somatã de cãtre AFP Vaslui, cu titlu executoriu, sã returneze o parte din banii încasati pe nedrept de fundatie. Asta, în conditiile în cae persoana în cauzã a muncit în locul celor trecuti pe hârtie precum cã a prestat servicii. În realitate, niciun beneficiar al acestor bani nu a a fãcut nimic, dar acum toti se ascund si aruncã rãspunderea unul asupra celuilalt.

Buzatu se dezice de tot

Fundatia care a stat ca paravan la aceastã afacere este una pur politicã. Toti membrii acesteia erau pesedisti din judetul Vaslui, pesedisti condusi de presedintele Buzatu. În ciuda acestei realitãti, acesta neagã orice fel de implicare. “ Nu am nicio treabã cu aceastã afacere, nu am luat niciun ban si am să vă dau în judecatã pentru prostiile pe care le-ati scris”, a declarat Buzatu. Asa cum era de asteptat, Buzatu a mers si mai departe acuzând faptul cã aceste dezvãluiri sunt fãcute la comanda dusmanilor politici. Ce ignorã Buzatu cu bunã stiintã e faptul cã o persoanã absolut nevinovatã e pusã de Finante sã plãteascã 600 de milioane de lei vechi, din cauza prostiilor fãcute de subordonatii politici ai acestuia!

Tibulcã: “Sã plãteascã cine a încasat banii!”

O reactie asemãnãtoare a avut-o si Ioan Tibulcã, adicã cel care figureazã în acte ca presedinte al Fundatiei “Nicolae Milescu Spãtaru”, fundatie prin care s-a fãcut afacerea. În ciuda acestei calitãti asumate, Tibulcã se dezice si el: “Fundatia a fost doar un fel de paravan la acest proiect. Eu nu am încasat niciun ban. Dimpotrivã, am pus bani din buzunarul meu atunci când doamna ne-a dat în judecatã si a câstigat. Sã plãteascã acum cine a încasat banii”, a declarat Ioan Tibulcã. I-am amintit acestuia cã în acte figureazã la listele de plãti chiar sotia acestuia. “Pãi, sã plãteascã dacã a gresit”, a spus Tibulcã, arãtând cã, pentru el, legea e mai presus de toate! Dar, dincolo de principiile sãnãtoase ale acestuia, rãmâne vina cã a girat pentru o afacere care stia cã e ilegalã. Si asta a recunoscut-o cu gura sa atunci când l-am întrebat cum de a ajuns ca Elena Dumitrascu sã fie angajatã ca manager de proiect.

“ Au fost reclamatii din cauzã cã cei angajati în acest proiect sunt functionari publici si cam era ilegal. Asa am fost nevoit sã angajez pe altcineva în locul domnului Streja”, a recunoscut Tibulcã.

EXPLICATIILE LUI PANTÂRU

Cum se scuzã Finantele!

Un actor important al acestei afaceri îl reprezintã Directia Generalã a Finantelor Publice Vaslui. În ciuda faptului cã afacerea cu banii europeni dateazã din 2002 – 2003, abia dupã câtiva ani s-a gândit cineva de la aceastã institutie sã recupereze banii sifonati de fundatia lui Tibulcã si Buzatu. “Prin Nota de debit transmisã de cãtre Oficiul de Plãti si Contracte Phare s-a comunicat cãtre AFP Vaslui spre recuperare suma de 4655 Euro. În adresã se explicã faptul cã Fundatia <<Nicolae Milescu Spãtaru>>, reprezentatã prin Elena Dumitrascu, beneficiar al fondurilor PHARE, nerambursabile conform contractului, nu a respectat întocmai obligatiile contractuale, fapt pentru care a fost întocmitã Nota de debit si adusã la cunostinta fundatiei în cauzã pentru a o achita în termenul legal. Prin aceastã Notã s-a stabilit în sarcina fundatiei suma de 14483 de Euro, din care s-au achitat 12561 Euro. S-a procedat la întocmirea formelor de executare silitã a fundatiei, însã nu s-a recuperat prin aceste proceduri nicio sumã. Astfel cã s-a întocmit procesul verbal de insolvabilitate, conform Codului de procedurã fiscalã, în anul 2007. Analizându-se documentele, s-a constatat cã sunt îndeplinite conditiile atragerii rãspunderii solidare, prevãzute în lege, înaintându-se la DGFP Vaslui referatele cu aceastã propunere în ceea ce-i priveste pe cei din organele de conducere ale fundatiei. În anul 2009 s-au emis decizii de atragere a rãspundererii solidare, care, însã, nu îndeplineau conditiile de formã, cerute imperativ de legea specialã, decizii care au fost desfiintate din aceastã cauzã în anul 2010. În anul 2011 s-au emis alte decizii de atragere a rãspunderii solidare, care acum sunt în faza de contestatie prealabilã. S-au întocmit astfel de decizii pentru domnii Tibulcã Ioan care a avut calitate de presedinte al fundatiei, Bichiu Constantin care a ocupat functia de contabil, Streja Mihai, managerul de proiect si doamna Elena Dumitrascu, care a fost încadratã prin contract ca manager de proiect. Urmeazã a se analiza dacã sunt îndeplinite conditiile privind atragerea rãspunderii solidare în ceea ce îi priveste pe cei enumerati mai sus sau dacã culpa pentru retragerea finantãrii apartine doar unora dintre ei”, a declarat Mihãită Pantâru, director DGFP Vaslui. Pentru specialistii în finante, probabil aceastã declaratie are sens. Noi, însã, nu întelegem de ce pentru o infractiune comisã în 2003 se fac demersurile de recuperare a banilor cu aproape 10 ani mai târziu

Citeste aici: TEPARI EUROPENI

Iatã cine a încasat banii europeni!


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

105 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.