Fața nevăzută a instituției care ar trebui să aibă grijă de copii: agresiuni sexuale și trafic de minori

În jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului (DGASPC-uri) din întreaga țară au fost înregistrate sesizări pentru fapte de violență sexuală în perioada 2005-2020, în care agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală. Din peste 40 de angajați acuzați de astfel de fapte, opt au primit pedeapsa cu închisoarea.

În 26 august 2015, DGASPC Argeș a înregistrat două plângeri din partea a două beneficiare dintr-un centru de plasament din județ. Fetele, în vârstă de 12 și 16 ani, au spus că unul dintre angajați, un muncitor care se ocupa de întreținere, le atingea pe fund. Plângerile au fost înregistrate cu obiectul „atingere cu conotație sexuală”. Faptele au ieșit la iveală după ce Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a făcut un control la centru, discutând cu mai mulți beneficiari.  „Au fost (identificați, n.r.) nouă angajați care nu se adresau copiilor corespunzător. Toți au intrat în comisia de cercetare disciplinară și toți nouă au fost sancționați. Dar despre acesta (muncitorul, n.r.), fetele au spus că trecea pe lângă ele și le atingea de partea dorsală, pe funduleț”, a explicat pentru Libertatea Marian Ilinca, director adjunct interimar la DGASPC Argeș. După ce beneficiarele au depus plângere, conducerea a inițiat o anchetă disciplinară și a făcut o plângere la Poliție. Pe perioada cercetării penale, persoana acuzată a fost mutată la un alt centru.
Citeşte întreaga ştire: Fața nevăzută a instituției care ar trebui să aibă grijă de copii: agresiuni sexuale și trafic de minori

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ