23.4 C
Vaslui
06-iul.-2022

Femeie înșelată de 120.000 euro și 800 grame de aur, în numele unei procuroare celebre din Iași! (DOCUMENTE)

ÎNȘELĂTORIE… Fără îndoială, credulitatea păgubitei care și-a golit conturile de 120.000 de euro și a dat escrocilor și aproape 800 de grame de aur este una inadmisibilă. Femeia spune acum că e convinsă că i se punea ceva în mâncare sau i se făcea ceva, de nu era capabilă să spună „nu”, deși zilnic i se cereau sume mari de bani.

GRAV… O hușeancă în vârstă de 64 de ani a fost victima unei escrocherii incredibile, a cărei încrengătură arată că e opera unei rețele de indivizi extrem de abili, care au avut informații certe despre averea femeii și, cel mai probabil, despre vulnerabilitățile acesteia. Totul a început în toamna lui 2020, când păgubita a vrut să închirieze un apartament cu trei camere deținut pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Huși. Atunci s-a pomenit în casă cu o individă de aproximativ 50 de ani, care dorea să ia în chirie apartamentul. Nu i l-ar fi dat, pentru că, spune ea, individa avea un aspect care nu inspira încredere și nu dovedea că ar avea cu ce plăti o chirie lunară de 1000 de lei, plus utilități. În mod bizar însă, individa a venit însoțită de o farmacistă din oraș, cunoscută la nivel local. Farmacista a garantat că e „fată serioasă” și, mai mult, a achitat pe loc 1000 de lei, pe o lună. Hușeanca s-a învoit și a lăsat-o pe cea care s-a recomandat a fi „Nechita Mihaela Alexandrina” să se mute în apartamentul din centru. De aici a început sarabanda întregii escrocherii. Alexandra, căci așa era strigată, a început să se auto-invite zilnic în cocheta vilă a femeii, sub pretextul că o ajută la treburi. În realitate, verifica locuința, afla informații utile și, încet-încet, a început să îi toarne o poveste despre „relațiile” ei cu diverși judecători și procurori din Iași, între care, la loc de cinste ar fi fost relația cu I. D., o celebră procuroare din Iași. Ca să fie convingătoare, Alexandra a început chiar să o pună în legătură telefonică cu „doamna procuroare-șefă I. D.”, dar și cu alte persoane de vază în magistratura ieșeană. Practic, la telefon sau pe whatsapp, păgubita începea să fie apelată de diverse persoane care, cu pozele reale ale magistraților invocați, se arătau foarte prietenoase cu ea. „Doamna procuror-șef I.D.” se dovedea însă cea mai prietenoasă. De la o anumită zi, Alexandra a început să îi pretindă hușencei păgubite diverse sume de bani, motivând că sunt pentru „doamna procuror-șef I.D.”, care ar avea nevoie, ba să cumpere o pensiune, ba o bancă (!) la Arad, ba pentru niște cumpărături la Chișinău sau pentru un teren la Huși. Cu o naivitate greu de explicat, femeia, încântată, probabil, de mediul de elită în care a ajuns să aibă „prieteni”, dar și de poveștile turnate fără oprire de Alexandra, a început să scoată de la două bănci locale sume importante de bani.

Fără îndoială, credulitatea păgubitei care și-a golit conturile de 120.000 de euro și a dat escrocilor și aproape 800 de grame de aur este una inadmisibilă. Femeia spune acum că e convinsă că i se punea ceva în mâncare sau i se făcea ceva, de nu era capabilă să spună „nu”, deși zilnic i se cereau sume mari de bani. Dar până la adeverirea acestei supoziții, datele clare, pe care ea le poate dovedi, arată că escrocii i-au topit averea folosindu-se strict, dar strict de vorbe frumoase, povești și câteva telefoane cu pozele unor cunoscuți magistrați din Iași. „Totul a durat din toamna lui 2020, până în aprilie, când am amenințat-o cu Poliția pe Alexandra, să părăsească apartamentul, unde nu plătise nimic. Se adunase cam 10.000 lei la utilități. Dar aceste datorii erau nimic, față de ce mă putuse păcăli ea pe mine, venind zilnic în casa mea”, spune femeia, vizibil afectată de cele întâmplate.

„Procuroarea” pe video call era blondă cu pistrui, iar în realitate era brunetă, slabă-scândură!

Alexandra avea o lecție bine învățată. La fiecare două fraze, pomenea către păgubită de „doamna procuror-șef I.D”. „Primele dăți, Alexandra mi-a cerut câte 300, câte 500 de euro, pentru doamna procuror I.D., care ar vrea să își cumpere diverse lucruri și îmi va da banii înapoi. Păgubita a început să îi dea, mai ales că tactica escrocilor cuprindea inclusiv oferirea unor mici cadouri victimei lor, în așa fel încât să îi câștige încrederea și bunăvoința. „Alexandra a venit într-o zi cu o vestuță și a spus că e cadou de la doamna procuror, care îmi mulțumește altfel că am lăsat-o pe Alexandra să locuiască în apartament. Apoi îmi aducea brânză, ouă, și spunea că e de la ferma din marginea Hușului a doamnei procuror. Eu voiam să vorbesc cu doamna procuror, că aveam numărul ei. De la acel număr îmi răspundea prin mesaje sau voce persoana care credeam eu că e doamna procuror. Am vorbit chiar și pe video call, unde era o femeie blondă cu pistrui. Iar la un moment dat, doamna procuror mi-a spus că vine până la mine acasă. Când a venit însă nu mai era blondă, era brunetă, slabă. Nu semăna deloc. Când i-am spus că nu seamănă cu cea cu care am vorbit pe video call, ea a zis că a făcut între timp o operație, care i-a schimbat culoarea pielii și care a slăbit-o. Recunosc, acum când îmi amintesc, nu îmi vine să cred că puteam accepta așa porcării, așa minciuni, dar parcă eram vrăjită, nu mă opuneam deloc”, povestește păgubita.

Dădea zeci de mii de euro, pe baza unei foi de caiet de matematică, pe care escroaca măzgălea stângaci un fel de…angajament de plată

Și uite așa, în cascada aceasta de minciuni aiuritoare, femeia scotea banii de la două bănci locale, unde avea depozitele, ca să îi dea Alexandrei, pentru a-i duce „doamnei procuror-șef I.D”. Pentru a avea, totuși, o mică dovadă, dar și pentru ca păcăleala să capete oarecare formă de legalitate, Alexandra făcea pe câte o foaie de caiet de matematică niște angajamente scrise de mână, prin care recunoștea banii primiți și se angaja să îi returneze. Ridicolul este cu atât mai mare, cu cât, pe biata foaie se menționau sume de câte 32.000 de euro, bani care înseamnă o mică avere, pentru nivelul Hușului. Femeia însă dădea totul unei necunoscute, doar pe baza unei foi de caiet de matematică, scrisă stângaci de escroaca cea iscusită.

Un telefon rămas deschis din greșeală i-a deconspirat pe escroci: „dă-o dracului, de unde să îi dăm noi acum miel?”

Aurul pe care a păcălit-o să îl dea din casă i-a fost luat sub pretextul că aceeași doamnă procuror-șef I.D.” adoră bijuteriile păgubitei și vrea să își facă exact, dar exact la fel. Naivă, femeia a dat inele, brățări, lănțișoare, etc, în greutate de aproape 800 de grame. Cum s-a trezit la realitate? A fost forța întâmplării, spune femeia. În martie 2021, Alexandra a sunat-o să spună că e plecată din oraș, dar că „doamna procuror” vrea să îi trimită un miel de Paște. După amabilități, conversația s-a încheiat. „Alexandra însă nu a închis telefonul, nici eu și așa am putut să aud cu urechile mele, când ea, cu un bărbat care mie mi se părea a fi acel „judecător Antonio”, care mă tot sunase pe mine, râdeau, mă înjurau, spuneau că de unde să îmi dea miel, etc. Am crezut că pic din picioare. Mi-am dat seama că am fost victima unei escrocherii. Nu le-am spus nimic, dar am refuzat să mai dau bani. Cred că s-au prins că eu m-am schimbat și brusc au început să dispară și așa-zisa procuroare, și judecătorii care mă sunau”, povestește, cu amărăciune, hușeanca. Mirajul prieteniei de la nivel-înalt începea, așadar, să se destrame, iar realitatea era crudă: femeia deja le dăduse cu mâna ei escrocilor 120.000 euro și aproape 800 de grame de aur.

Păgubita începe demersurile pe ușile Poliției, dar misterul se adâncește

Față de cele întâmplate, păgubita a mers la Poliția Huși, unde a reclamat-o pe Alexandra că nu i-a plătit chiria și utilitățile, în valoare de aproape 10.000 de lei, iar la IPJ Vaslui a mers să reclame escrocheria cu cei 120.000 euro și aurul pierdut. „Nu am avut încredere să reclam la Poliția Huși aceste lucruri, pentru că, dacă mergi să reclami ceva, la două, trei zile, te oprește lumea pe stradă să te întrebe dacă e adevărat ce ți s-a întâmplat. Practic, polițiștii de la noi povestesc acasă, la vecini tot ce fac la serviciu. Eu așa cred. De aceea am fost la Vaslui, unde un domn polițist Chiriță Gabriel o zi întreagă m-a ascultat. Apoi a venit și acasă, să mă întrebe iar. Dar când auzea ce nume sunt implicate și că eu pot dovedi multe lucruri, a murit dosarul”, spune păgubita. Reprezentanții IPJ Vaslui au confirmat următoarele: „Există un dosar de furt în care se cercetează aspectele semnalate de persoana în cauză. Acest dosar a fost înregistrat în mai 2021”, a declarat Mihaela Manoliu, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui. „Vedeți, exact ce v-am spus. De un an de zile nimeni nu a făcut nimic în acest dosar. Iar în ceea ce am discutat o zi întreagă cu domnul polițist de la Vaslui, Gabriel Chiriță sau Chirițoi, că nu mai știu, nici atât nu s-a făcut. Și ei m-au păcălit, la fel ca escrocii. Aș dori să merg la domnul comandant Nacu, poate dânsul vrea să facă dreptate”, spune păgubita.

În lipsa unor cercetări serioase, păgubita încearcă… singură și a descoperit că telefonul de pe care o suna „judecătorul Antonio” ar aparține unei cunoscute avocate din Huși

Femeia spune că toți acești bani de care a fost escrocată erau agoniseala familiei, iar soțul, cetățean străin, a murit cu o lună-două înainte ca escrocii să îi dea târcoale. E convinsă că aceștia știau informații multe despre ea. „Au venit la pont. Știau că abia îmi murise soțul, că aveam niște bani, ca fiecare, și că sunt într-o stare vulnerabilă. Când mi-am dat seama că am fost escrocată, am început să văd și eu una, alta, am descoperit că numărul de telefon de pe care mă suna așa-zisul „judecător Antonio” aparținea, de fapt, unei cunoscute avocate din Huși. Vă dați seama? Și farmacista care mi-a adus-o în casă… Sunt niște nume implicate, însă nu am încredere că cineva vrea să facă dreptate”, spune păgubita. Între timp, Alexandra, care, se pare, era doar săgeata escrocilor, se plimbă prin Huși. Unii spun că o văd des pe la Spital, alții că umblă prin satele arondate, iar luna trecută a dat nas în nas cu păgubita chiar în sediul Primăriei Huși. „Când am văzut-o, i-am spus: escroaco, unde sunt banii mei? Iar ea s-a înroșit și spunea că să mergem , că să îmi explice. Ce să explice? Poliției ar trebui să explice, dar uite că Poliția însă nu face nimic. De ce oare? Din păcate, nu mai am nici poza pe care o făcusem cu această Alexandra, cred că mi-a umblat cumva în telefon și a șters-o”, se întreabă păgubita.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Escrocii ăștia sunt niste gainari, stai sa vezi cati escroci sunt prin instituțiile publice, cu funcții de decizie, patroni, buticari, etc.De 32 de ani fura, mint, ecrocheaza poporul roman si nu au răspuns în niciun fel.Aia sunt adevărații escroci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here