23.4 C
Vaslui
06-iul.-2022

Femeie moartã la Centrul de Dializã Vaslui, din cauza nepãsãrii

ACUZATII GRAVE

A MURIT CU ZILE… Caz deosebit de grav, la Centrul de Dializã din municipiul Vaslui, acolo unde o femeie a murit dupã ce i s-a fãcut rãu. Aceasta astepta pe scaun, sã intre la dializã, când a anuntat personalul medical cã nu se simte bine. A mers pânã la baie pentru a se spãla pe fatã, iar când a revenit, în loc sã-i acorde îngrijiri, cadrele medicale i-ar fi spus sã astepte pe scaun, desi starea ei de sãnãtate se agravase foarte tare. La scurt timp, pacienta si-a pierdut cunostinta, suferind un stop-cardiorespirator. Imediat la fata locului a ajuns si echipajul TIM, care a resuscitat-o mai bine de douã ore, însã fãrã rezultat. La ora 8:41, medicul urgentist a fost nevoit sã declare decesul. Pacientii martori ai tragicului eveniment ne-au declarat cã femeia a murit cu zile, din cauza nepãsãrii personalului din centru. „Timp de aproape un sfert de orã, niciun angajat al centrului nu a bãgat-o în seamã, desi biata femeie tot spunea cã se simte rãu. S-au comportat inuman cu ea, dar la fel se comportã si cu noi. Pânã ieri, toti pacientii care facem dializã eram bãgati într-o camerã unde nu este voie sã dai drumul la fereastrã. 13 pacienti, 4 infirmiere si 4 asistente stãteam cu totii într-un salon conectat doar la aerul conditionat. Abia azi, dupã ce a avut loc aceastã tragedie, au dat drumul la fereastrã”, ne-a declarat un martor.

Ziua de ieri, la fel ca si celãlalte, a fost una extrem de solicitantã pentru personalul Centrului de Dializã din Vaslui, situat în Zona Industrialã. Încã de la primele ore ale diminetii, holurile s-au umplut cu pacienti din toate colturile judetului, adusi la centru cu masinile BGS. Nimeni nu se astepta la tragedia care avea sã urmeze. Alarma a fost datã la ora 6:20, când una dintre pacientele care astepta sã intre la dializã a cãzut la pãmânt, dupã ce a suferit un stop-cardiorespirator. Ceilalti pacienti care asteptau, la rândul lor, sã intre în salon, ne-au declarat cã femeia s-a plâns angajatilor centrului cã se simte rãu, însã nimeni nu a bãgat-o în seamã. „O cunosteam pe doamna pentru cã, vrând-nevrând, stând ani de zile pe holurile astea si asteptând sã intrãm în salon, se leagã anumite relatii de prietenie. Doamna a lucrat în trecut la Vascovin, fãcea de multi ani dializã. Dimineatã, când a intrat, nu avea nimic. Dupã câteva minute a spus cã se simte rãu, însã cadrele medicale nu au bãgat-o în seamã. S-a dus la baie, s-a spãlat pe fatã, iar când a revenit, o angajatã i-a spus sã astepte pe scaun, desi îi tot spunea cã se simte rãu. Nouã ni s-a pãrut un comportament inuman din partea personalului, pentru cã se vedea cu ochiul liber cum femeia se chinuie. La scurt timp a suferit un stop-cardiorespirator si, din pãcate, nimeni nu a mai putut face nimic. S-a sunat la ambulantã, dar si de acolo s-a ajuns foarte greu la centru. Mai repede a venit asistenta sefã, care la acel moment era la Solesti. Femeia asta a murit cu zile, din cauza nepãsãrii unor angajati ai sistemului de sãnãtate. A fost ignoratã pânã a cãzut la pãmânt”, ne-a declarat un martor al tragicului eveniment. Pacientii au mai multe nemultumiri la adresa cadrelor medicale din centru, despre care spun cã nu manifestã nicio urmã de compasiune fatã de suferintele lor.

„Echipajul de pe TIM a resuscitat pacienta timp de douã ore si zece minute”

Pentru cã acuzatiile aduse de martori sunt deosebit de grave, am contactat atât reprezentantii ISU Vaslui, care au coordonat activitatea autospecialei TIM, dar si firma care asigurã serviciile de dializã în centrul respectiv. De la ISU Vaslui ni s-a transmis cã autopseciala a ajuns la caz dupã zece minute de la solicitare, echipajul fiind nevoit sã se deplaseze din zona Delea. „La ora 6:20 au fost alertati pompierii, care au plecat cu autospeciala de pe Delea. Au ajuns la caz în zece minute, la ora 6:30 erau cu aparatele puse pe pacientã. În momentul când echipajul TIM a ajuns la Centrul de Dializã, stopul cardio-respirator era deja instalat. Pacienta, în vârstã de 69 de ani, era în curs de resuscitare, doamna doctor nefrolog îi fãcea masaj cardio. De la ora 6:30 si pânã la ora 8:40 i s-a fãcut masaj cardio-respirator încontinuu de cãtre echipajul de pe Terapie Intensivã Mobilã. Dupã douã ore si zece minute de masaj cardio s-a declarat decesul. S-a fãcut resuscitare timp de douã ore pentru cã aparatele înregistrau activitate electricã perifericã, dar fãrã puls. Atât timp când aparatele indicau activitate electricã perifericã, cadrele medicale erau obligate sã efectueze acel masaj cardio. Din pãcate, la ora 8:41, în ciuda eforturilor depuse, medicii au fost nevoiti sã declare decesul”, au comunicat reprezentantii ISU Vaslui.

„La sosirea echipajului SMURD, pacienta avea activitate cardiacã”

Departamentul de comunicare al Fresenius NephroCare, firma care asigurã servicii medicale în centrul de Dializã din Vaslui, ne-a transmis cã în cazul pacientei s-au îndeplinit toate etapele protocolului de prim-ajutor, din pãcate fãrã urmãri pozitive.”Dorim sã mentionam cã prioritatea noastrã este starea de bine a pacientilor. Angajatii nostri sunt alãturi de pacienti, actionând cu mare angajament pentru a asigura calitatea îngrijirii acestora. Referitor la decesul pacientei la care faceti referire, vã comunicãm urmãtoarele: Pacienta urma tratament de dializa din anul 2007, în ultimii 9 ani fiind pacienta centrului nostru si prezentând, pe lângã insuficientã renala cronicã stadiul terminal, si alte comorbiditãti. La ora 06:10 pacienta soseste în centru conform programãrii, cu masina BGS, si i se efectueazã triajul epidemiologic în incinta clinicii, de cãtre personalul nostru medical (medic si asistenta medicalã),  pacienta fiind stabilã hemodinamic si respirator  la acel moment si fãrã acuze de stare de rãu. La ora 06:20, înainte de conectarea pentru tratamentul de dializã, se instaleazã stop cardiorespirator. Conform procedurilor noastre, medicul initiazã manevrele de resuscitare si se apeleazã 112. Echipajul SMURD ajunge în centru în 15 minute de la apel. Precizãm cã la sosirea echipajului SMURD pacienta îsi reluase activitatea cardiacã. Din pãcate, în decurs de câteva minute de la sosirea SMURD, pacienta reintrã în stop cardiorespirator. S-au continuat manevrele de resuscitare pânã la ora 08:41, când s-a declarat decesul. Epicriza de deces a fost întocmitã de medicul de pe echipajul SMURD. În centru au fost prezente echipaje ale Politiei si Procurori din cadrul Parchetului competent, precum si familia pacientei decedate. Certificatul de deces a fost eliberat de cãtre medicul de familie. Inerent, evenimentul a avut un impact emotional negativ asupra celorlalti pacienti. Mentionãm cã pacientii care urmau sã înceapã dializa în sala în care s-au efectuat manevrele de resuscitare nu au putut intra la ora programatã, ceea ce a generat nemultumiri. Vã multumim pentru solicitarea punctului nostru de vedere si pentru informarea corectã a publicului dumneavoastrã” ne-au transmis reprezentanti ai Fresenius NephroCare.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here