spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
26-feb.-2024

Fenomenul furturilor de catalizatoare auto a lovit si Vasluiul

- Advertisement -

HOTI…Tot mai multi posesori de autoturisme se plâng cã le dispar catalizatoarele de pe masini si multe plângeri au fost înregistrate la politie. La nivelul municipiului Vaslui, astfel de furturi s-au înregistrat mai ales în parcãrile din zona Gãrii si din strada Traian, în locuri neacoperite de sistemul de supraveghere video al municipiului Vaslui. Motivul furturilor este unul destul de simplu: pe lângã pretul ridicat al catalizatoarelor, acestea contin si metale pretioase precum platina si paladiu. Mai multi vasluiei încearcã sã tragã un semnal de alarmã pentru ca politistii sã încerce stoparea acestui fenomen, mai ales cã acum furturile s-au extins si în parcãrile din centrul municipiului Vaslui.

Furturile de catalizatoare auto au lovit, de ceva vreme, si Vasluiul. Astfel, la nivelul municipiului resedintã de judet, au fost înregistrate mai multe astfel de furturi, mai ales în parcãrile în care lipsesc sistemele de supraveghere video. «De ceva vreme pare sã fie liniste în Vaslui, dar în perioada aprilie – iunie, au fost înregistrate destule furturi, mai ales în parcãrile din zona Gãrii sau Traian. Mai precis, furturile au fost înregistrate în zonele în care lipsesc camerele de supraveghere. Dotati cu uneltele potrivite, hotii se bagã sub masini, taie catalizatoarele si apoi le fac bani », spune un pãgubit. Fenomenul furturilor de catalizatoare este unul bãnos pentru cei care se dedau la astfel de fapte. Pe lângã preturile ridicate ale acestora, catalizatoarele contin si metale pretioase, platinã si paladiu. În timp ce gramul de platinã se vinde cu aproximativ 160 de lei/gram, pretul unui gram de paladiu ajunge si la 290 de lei. De asemenea, într-un top al preturilor catalizatoarelor, cele care se gãsesc pe masini Renault sau Dacia Duster ajung la aproximativ 1.400 de lei. În fruntea topului se gãsesc catalizatoarele pentru masini ca BMW, Mercedes sau Audi. În acest cazuri, preturile catalizatoarelor pornesc de la aproximativ 3.500 de lei si pot ajunge si 8.000 bucata. Catalizatorul auto este una dintre piesele importante de pe masinã care are scopul de a transforma substantele poluante în substante nepoluante sau mai puțin poluante. Procesul prin care face acest lucru are loc prin reactii chimice de oxidare și reducere care se întâmplã la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, iar de acest lucru se ocupã câteva elemente catalizatoare cum ar fi: platina, rodiul sau paladiul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Iar aceasta bataie de joc, numita politia locala (despre care primarul Paval spunea ca o desfiinteaza), în pofida salariilor groase, termina programul la ora 16.

  2. Dacă ai scut de metal se mai baga? Stiu ca teoretic si chiar practic se poate dar de multe ori hotii se baga unde este mai usor de ” furat” logic nu? Gasesc o usa deschisa…in cazul nostru lipsa scutului de motor.Eu am suruburile de la catalizator( cel puțin din ce vad) v-am ruginite în cazul ca le desfac.Cred ca apelează la fluxul cu acumulatori…dar e c-am greu sa nu faci zgomot.Doar sa aiba noroc sa doarmă bustean toti din zona.Ce se intampla cu politia? Acu cateva luni vedeam cum patrulau cu masina dar acum vezi doar masina de gunoi la ore târzii din noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.