0.1 C
Vaslui
03-feb.-2023

Ferestiul, o comunã în plin avânt, cu un primar care mobilizeazã comunitatea pe Facebook

- Advertisement -

BILANT… Ajuns în fruntea comunitãtii încã din 2012, edilul Sebastian Arteni reuseste sã atragã fondurile necesare pentru ca Ferestiul sã-si ia avânt. Au fost zece ani buni si rezultatele s-au vãzut, mai ales cã aceastã comunitate micã de lângã Vaslui e formatã din multi tineri. Drumuri asfaltate, cãmin cultural, scoli si grãdinite sau teren de sport cu nocturnã, sunt câteva dintre realizãrile cu care edilul se poate lãuda. Mai mult, Sebastian Arteni a dat dovadã si de initiativã atunci când a vândut locuri de casã familiilor tinere din Feresti si, cu banii obtinuti din vânzarea terenurilor, a extins reteaua de iluminat cu încã 1,5 km, pânã la viitorul cartier de case. Inedit pentru un primar din mediul rural, Sebastian Arteni foloseste tehnologia cu succes. Foloseste retelele de socializare pentru a dinamiza activitãtile primãriei si ale Consiliului Local. De exemplu, chemarea celor de la “416” pentru a presta în folosul comunitãtii se face pe Facebook. Acum, la cumpãna dintre ani, acesta le cere oamenilor din comuna Feresti sã aibã, pe mai departe, încredere în el si în consilierii locali si spune cã, dupã perioada de stagnare a investitiilor, ca urmare a pandemiei, noi investitii în retele de apã si canalizare si chiar gaz metan vor face viata ferestenilor mai bunã.

Ajuns în fruntea comunei Feresti în urmã cu 10 ani, primarul Sebastian Arteni poate spune acum cã, alãturi de consilierii locali, este cel care a reusit sã schimbe în totalitate fata unei comunitãti. Investitiile fãcute de-a lungul anilor au condus la o schimbare în bine a vietii din comuna Feresti. Astfel, au apãrut drumuri asfaltate, scoli, grãdinite sau cãmin cultural, teren de sport cu nocturnã sau dispensar uman. Tinând cont de faptul cã Ferestiul este situat si la o aruncãturã de bãt de municipiul Vaslui, au apãrut si cereri pentru locuri de casã. Edilul Sebastian Arteni a reusit sã rezolve si acest lucru: “Am vãzut cã tinerii din sat nu aveau unde sã-si facã locuinte, desi multi ar fi vrut, dacã ar fi avut teren. Atunci, am decis sã vând 40 de loturi de casã, a câte 1000 mp fiecare, doar pentru tineretul comunei, la un pret promotional de 1 euro/mp. Am vândut locurile de casã, iar cu banii obtinuti am plãtit la o firmã, care a extins reteaua de iluminat a comunei cu 1 kilometru si jumãtate, pânã la acel cartier”. Decizia primarului s-a dovedit a fi bunã. În ultimii ani, la Feresti, peste 200 de familii de tineri au plecat la muncã în strãinãtate. O parte dintre ei s-au întors si au anuntat cã doresc sã-si facã locuinte în comuna natalã si sã nu mai plece. Asa cã primarul a pus la bãtaie o suprafatã de teren din rezerva primãriei, de 4 hectare, teren pe care ar fi trebuit sã se ridice o bisericã. Dar ar fi fost goalã, acum e un Cartier plin de viatã. În paralel, edilul Sebastian Arteni a ajutat 60 de familii, care construiserã case dupã 1989 fãrã documentatii, sã intre în legalitate, Primãria vânzându-le terenul de sub case cu 50 de centi pe metrul pãtrat. De asemenea, edilul a arãtat cã nu este strãin de retelele de socializare si a reusit sã se foloseascã de acestea, în beneficiul populatiei, dar si al Primãriei. Au rãmas în folclorul local chemãrile acestuia a celor de la “416” la lucru pe Facebook. 

Mesajul edilului Sebastian Arteni, de Anul Nou

EMOTIONANT…În pragul trecerii dintre ani, Sebastian Arteni le cere oamenilor din Feresti sã aibã, în continuare, încredere în el pentru a aduce comuna acolo unde îi este locul. “Am avut de trecut si o perioadã dificilã pentru noi toti, cei doi ani de restrictii impuse de pandemie. Acum, lucrurile încep sã intre în normal si noi turãm motoarele pentru a aduce, în comunã, noi investitii. Suntem la câtiva kilometri de oras, astfel cã ne gândim la investitii în ceea ce priveste retelele de apã si canalizare, dar si cele de gaz. Pânã acum am reusit sã rezolvãm majoritatea problemelor legate de infrastructura rutierã, scoli, grãdinite, parcuri sau terenul de sport astfel cã, ne putem concentra pe celelalte noi ale comunitãtii”, spune Sebastian Arteni. De asemenea, la trecerea dintre ani, edilul a transmis un mesaj tuturor cetãtenilor din Feresti: “Tuturor celor din comuna Feresti le urez un Nou An cu bucurii si împliniri si, mai ales, le urez sã fie sãnãtosi pentru cã eu unul cred cã sãnãtatea este lucrul cel mai de pret! Dacã suntem sãnãtosi, atunci avem si putere de muncã si putem duce la bun sfârsit orice ne-am propus”, a mai spus Sebastian Arteni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.